Menü

2007.01.03.     Hozzászólás 0

www.gyorgyigabor.hu

Túrakerékpáros mozgalmak, szervezetek Nyugat Európában III.

A franciaországi kerékpározás iránti szenvedélyt mi sem mutatja jobban, hogy mennyi helyi, regionális, illetve országos túrát írnak ki, szerveznek, akár amatőröknek, akár ultratávú bringásoknak. (Spanyolországtól Olasz- és Franciaországon át Németországig, vagy Ausztriáig egy-egy nyári hétvégén akár 20 bringás marathon és brevet túra is előfordul).

Ahogy nálunk, Magyarországon gyalogos túrázók kiírták az Országos Kék-túrát, illetve a kerekeseknek Országos Kerékpáros Körtúrát, Franciaországban a rengeteg hétvégi marathonverseny (www.sportcommunication.com; www.velo-concept.fr ) mellett a  100 hágósok klubja több régióra is írt ki úgynevezett Randonnée-kat, melyek általában hosszú körtúrát jelentenek, 1000 km felettiek, ám az Alpok és Pireneusok esetében a hegység különböző részein való oda-vissza tekerés kb. 3000km-t jelent. A túra teljesítése nincs időhöz kötve, az útvonal végigkerekezését viszont füzetben kell igazolni. Ilyen kiírások teljesíthetők Az Alpokban Annecy és a Földközi tenger között oda-vissza, a Pireneusokban A Földközi tenger és az Atlanti Óceán között különböző úton oda-vissza, valamint még hat különböző dimbes-dombos régióban.

Link: www.centcols.org

A 100 hágósok klubján kívül is vannak hasonló neves bringatúrakiírások:

A Randonnées Alpines-nek két, a Randonnées Prealpine-nak szintén két variánsa van, teljesítésük az év bármelyik időszakában megtehető, viszont szintidőhöz kötött. Mind a négynek az egyik végpontja Thonon les Bains, míg másik vége két esetben a Földközi tengeri Antibes, illetve Trieszt és Velence. Mind a négy útvonal sok alpeis hágón halad át, melyek többsége nem gyakran szerepel a Tour de France vagy a Giro d'Italia kerékpárversenyek útvonalában is.
A 9-12 napos szintidőn belüli célba érés általában napi 100-120 km kerekezést igényel. Természetesen a teljesítéseket minden esetben füzetben kell pecséttel igazolni.

Aki a korzikai hegyeket szeretné bejárni, és vállalja az 1504 km, valamint 26353 m szintkülönbség 15 nap alatti leküzdését, az teljesítheti a Randonnées des Cols Corses kiírást.

Link:
- Randonnee Alpine
- Randonnee Prealpine
- Francis Cooke: Thonon - Trieszt túrabeszámolólinkje
- Randonnée Corse

Természetesen a Pireneusok sem maradhatott ki hasonló rendezvénybl, programból. Az ottani túrakiírás neve a Raid Pyrenéen, mely útvonalán túraszervezők is segítenek a táv leküzdésében, túra megszervezésében.

A "Raid" turistaverziója 28 hágót, nyerget küzd le (10-zel többet, mint a rendonneur / teljesítménytúra verzió), köztük a legendás Col du Tourmalet-t (2115 m), és picivel hosszabb is (827 km). 10 egymást követő nap áll rendelkezésre a végigtekerésére. Mind a turista-, mind a randonneur/teljesítménytúra verziónál szabad az útirány-választás. A Párizs - Brest - Párizs után a Raid Pyreneen a legnépszerűbb és legnagyobb presztizsű kerékpártúrázó esemény Franciaországban. A Béarnais Kerékpárklub szervezi.

Extrémebb túrák, ultra távú teljesítménytúrák közé tartozik a Les Diagonales de France.
Ha megnézzük Franciaország alakját, nagyon hasonlít egy szabályos hatszögre, melynek csúcsaiban hat város található: Dunkerque, Strasbourg, Menton, Perpignan, Hendaye, and Brest.

Képzeletben /vagy térképen kössünk össze minden várost azzal a hárommal, amelyek nem közvetlenül a mellette levő csúcson vannak. Ezzel megszületik az "Átlók alkotta forma".

A résztvevőknek, a kihívásra vállalkozóknak a berajzolt vonalak irányát követve kell így végigkerekezniük Franciaországon. A többi (hagyományos vagy extrém) teljesítménytúrához hasonlóan itt is ellenőrzőpecsétekkel kell igazolni a teljesítést, a távokhoz pedig szintidők tartoznak:


Brest - Menton 1400 km 116 óra
Dunkerque - Perpignan 1190 km 100 óra
Strasbourg - Hendaye 1190 km 100 óra
Dunkerque - Menton 1190 km 100 óra
Brest - Perpignan 1060 km 89 óra
Brest - Strasbourg 1050 km 88 óra
Dunkerque - Hendaye 1050 km 88 óra
Hendaye - Menton 940 km 78 óra
Strasbourg - Perpignan 940 km 78 óraAz ellenőrzőpontokon kívül viszont a résztvevők szabadon választhatnak útvonalat.
Az ezen teljesítménytúrák résztvevőit diagonalistáknak hívják és nagy teljesítmény, elismerést jelent, ha valaki mind a kilenc diagonált / átlót végigkerekezi. A rendezvényt, kiírást szervező testület, szervezet az 'Amicale des Diagonalistes de France', Bordeauxban.

Honlap (Francia): Diagonalisták linkje
Szabályai (francia): Link


Folyt. köv.