Menü

2006.12.27.     Hozzászólás 0

www.gyorgyigabor.hu

Túrakerékpáros mozgalmak, szervezetek Nyugat Európában II.

Az emelkedőket kedvelő bringás honlapokat keresve, illetve a 100 hágósok klubjának kapcsán találtam rá az olasz alapítású, de nemzetközi, Unione Internazionale Cicloscalatori szervezetre, melyet angolból úgy fordíthatunk, hogy: Hegyibringások nemzetközi uniója.

A 100 hágósok klubjához hasonlóan ők is gyűjtik a hágókat, ám annyiban eltér attól, hogy már egy darab 2000m feletti hágó leküzdésével is tag lehet a bringás, illetve csak az 5000m feletti hágókat veszik figyelembe, míg a 700m felettieket ahány irányból feltekert rá a "páciens", annyiszor figyelembe lehet venni (minden irányból egyszer). Náluk is csak azok a hágók elfogadottak, amelyek szerepelnek az országonkénti listájukon.

Honlapjuk: www.cicloscalatori.it


"Az "Ordre des Cols Durs", magyarul a "Kemény Hegygerincek (hágóutak) Rendje" egy francia túraklub, csoportokkal, tagokkal a világon mindenütt. A klub célkitűzése az, hogy "a hegyi kerékpározás aktív élvezetét, információátadással és bátorítással elősegítse". A tagok az évente megmászott métereket gyűjtik. A brit "gerincesek" nem rosszak, de csak Franciaországban veszik a játékot véresen komolyan. Náluk minden csúcson le kell fényképezkedni, hogy bizonyíték legyen a magasságról. (Dan Joyce, Carlton Reid, Paul Vincent: Kerékpár enciklopédia)
Az OCD területileg a Alpokra és a Nyugat Pireneusokra koncentrál leginkább, igény mezeje tartalmazza Nagy Britannia hegyi részét, valamint a világ többi területét, úgy mint a Sziklás hegységet, vagy a Himaláját.

Az OCD fő eszköze a világszerte, különböző turistarégiókban létező hágókkal kapcsolatos adatgyűjtemény. A (kinyomtatott) információk azt a célt szolgálják, hogy segítse tagjainkat túráik megszervezésében, a legjobb útvonalak kiválasztásában. A kiadványok térképvázlatokat és egyéb hasznos információkat tartalmaznak, úgy mint: magasság, útburkolat, nehézség, forgalom nagysága, alagutak és esetleges új építésű utak. Az elmúlt 10 évben a tagok javaslata alapján kemping és hotel információkat is tartalmaz. Ezen felül akadnak még szubjektív vélemények a tájról, nehézségről és utalások egyéb szokatlan lehetőségekre. Köszönhetően a hegyi terepeket látogató tagok folyamatos visszajelzéseinek, a 'Hágó-kiadványok' mindig napra készek. A kiadvány aszfaltos utakat tartalmaz, de "odafigyel" a legjobb nem aszfaltos hegyi utak néhányára.

Honlapjuk:
www.ocd.org.uk


Szinte a kerékpározás megjelenése után nem sokkal, 1904-ben - 1 évvel az első Tour de France megrendezését követően - alakult az AUDAX Club Parisien nevű szervezetről, mely már 1921 óta szervez Franciaországban brevet-ket, teljesítménytúrákat. Hagyományai jelenleg az egész világon elterjedtek, természetesen leginkább Európában, de Amerikában és Ausztráliában is rendeznek ilyeneket 200, 300, 400, 600 és 1000km-es távokon. A legnevesebb AUDAX rendezvény az 1931 óta megrendezésre kerülő Paris - Brest - Paris, mely 1200km-es távját 4 évente több ezer kerekes teljesíti. A részvétel feltétele, hogy az esemény évében, azt megelőzően az ember teljesítse egymás után a 200, 300, 400 és 600km-es brevet-t. Jövőre - egy jóbarátom személyében - minden bizonnyal magyar résztvevője is lesz.
Magyarországhoz legközelebb AUDAX brevet-t bécsi (400 és 600 km) és linzi (200 és 300 km) rajttal rendeznek.

Információ:
Az AUDAX brevet-k, teljesítménytúrák minden amatőr kerekes számára nyitottak. A távot minden emberi erő által hajtott járművel meg lehet tenni. Az egyetlen kikötés: a járművet kizárólag csak kerékpáros mozgathatja / hajthatja meg. A saját erőből törtnő teljesítést erősíti az a kikötés, hogy minden kerekesnek önmagát kell ellátnia, útközben sem kísérőautó, vagy más hasonló mobil vagy egyéb támogatás nem engedélyezett. Támogatásra, ellátásra az ellenőrzőpontokon van lehetőség. A KRESZ szabályait természetesen be kell tartani, éjszaka pedig lámpát és/vagy fényvisszaverőcsíkot, fényvisszaverős mellényt kell viselni.
A résztvevők a rajtnál nevezési díj ellenében pecsételőlapot és útvonalleírást, -térképet kapnak. A bringásoknak minden ellenőrzőponton meg kell állniuk, hogy lepecsételhessék a lapjukat. A rendezők élhetnek előre be nem jelentett ellenőrzőponttal is az útvonal során. Ez biztosítja, hogy mindenki a kijelölt úton maradjon.
A szintidő korlátok a brevet-k távolságától függően változnak. Ezek a következők: 13 óra 30 perc 200km-re, 20 óra 300 km-re, 27 óra 400 km-re, 40 óra 600 km-re és 75 óra 1000 km-re. Emellett a kerekeseknek az ellenőrzőpontok nyitó és záróidőpontja között kell az ellenőrzőpontokra érkezniük.
A távot szintidőn belül, az ellenőrzőpontokon áthaladva teljesített résztvevők elismerésként távonként különböző anyagú (bronz, ezüstfém, arany, ezüst) medált kapnak.

Honlap:
www.randonneurs.bc.ca/pbp/main.html

Beszámoló a 2005-ös 300 és 400 km-es osztrák AUDAX brevetről: LINK


Folyt. köv.