Menü

2006.12.19.     Hozzászólás 0

www.gyorgyigabor.hu

Túrakerékpáros mozgalmak, szervezetek Nyugat Európában

Nyugat Európában az elmúlt évtizedekben több tucat különböző kerékpáros mozgalom, rendezvénysorozat indult a túrakerékpárosok körében a bringázás népszerűsítésére, illetve adott régiók kerékpáros turizmusának fellendítésére.

Az egyik legnevesebb a 100 hágósok klubja  ( www.centcols.org ; magyar ismertető: www.gyorgyigabor.hu/club100cols.php), melyet 1970-ben született ötlet alapján alapítottak, szerveztek meg 1972-re. Daniel Legat javasolta túratársainak, hogy ünnepeljék meg, hogy bringával megmászta 100. hágóját, ám kiderült, hogy akadnak még hozzá hasonló "hágógyűjtők". Azóta a klubnak lett évenként megjelenő magazinja (benne sok túrabeszámoló, statisztika, ismertető, fotó, stb.), összejöveteleket szerveznek, kiadják a jelentősebb hágódarabszámmal rendelkező országok hágólistáját, stb. jelenleg legalább 21 országból vannak tagjaik, összesen már több, mint 6200. Az aktív tagok évente regionális kapcsolattartóknak jelentik le teljesítéseiket, melyek eredménye, azaz a teljesítők neve és addigi bringával felkeresett hágóinak darabszáma megjelenik az évkönyvben.
Mivel tag csak az lehet, aki kerékpárral legalább 100 hágót / nyerget - köztük legalább három 2000m-t meghaladó magasságút - leküzdött, valamint a hatalmas tagság miatt is úgy gondolom büszke lehet, aki a 100 hágósok klub tagjának vallhatja magát.
A tagok között a legtöbb hágón, 2005 végéig 8700-on Michel Verhaeghe járt (a 4. helyezettről - 6447 hágóval , Marc Liaudon-ról honlapján lehet többet megtudni: A 100 hágósok klubja évente egyszer egy meghatározott hágón bringás összejövetelt, ünnepséget rendeznek.
Az ember egy komoly bringatúrázó-társaságba csöppen. Egyetlen hátránya talán, hogy a kommunikáció franciául zajlik, így francia ismerős, vagy csak egy-két angolul is tudó tag segítségével működőképes bizonyos kommunikáció. A klub egyenmeze a képen látható.
A klubnak egy magyar tagja van: Györgyi Gábor. Jelenleg egy belga, egy brit, és egy magyar (Kreicsi Gábor) közreműködővel négyesben éppen a hivatalos magyar hágólista készítése és a hágók igazolása van folyamatban (ugyanis topográfiailag is hágónak kell lennie, nem csak név szerint).
Honlapjuk (francia): www.centcols.org
Ismertető magyarul: www.gyorgyigabor.hu/club100cols.php


A BIG (Brevet du internationale du grimpeurs) ötlete 1985-ben született meg a belga Daniel Gobert fejében. A 100 hágósok klubjának hiányosságát gondolta pótolni: abban csak hágók szerepelhettek, így nem számít bele Alpe d'Huez, Mount Ventoux, Poggio, Angrilu, Gletscherstrasse, Kékestető, stb. Egy zárt listát dolgozott / dolgoztak ki, mely összeállításakor - és évenkénti változtatásakor - figyelembe veszik az emelkedő nehézsége mellett az ismertségét, hírnevét, látogatottságát / népszerűségét. A tagok évente jelentik le teljesítéseiket és általában 30-anként újabb kategóriát, szintet elérve diplomát / oklevelet kapnak.
A tagsághoz elvileg 5, az 1000-es listából teljesített emelkedő szükséges, de gyakorlatilag pár után felveszik az embert a tagok közé. 2005 év végéig Etienne Mayeur teljesítette a listából a legtöbb emelkedőt, szám szerint 665-t.
Legalább 5 tag fölött minden ország (így most már Magyarország is) kap helyet a képviselőtestületben (GIO), így közreműködik az évenként lehetővé tett max. 5 darabos listaváltoztatáshoz. Például ha éveken át kevéssé keresnek fel adott régióban levő emelkedőket, akkor lehet, hogy érdemesebb másikra cserélni.
A BIG 2006-ben egy korábbi Tour de France résztvevő (Kurt van de Wouwer) személyében ünnepelte 500. tagját. A kommunikáció angolul és flamandul vagy franciául történik, kb. 2 havonta hírlevelet kapunk, melyben tájékoztatnak aktuális eseményekről, a regionális rendezvényekről, és képekkel, meredekségdiagrammal, kedvcsinálóval bemutatásra kerül 1-1 hágó, emelkedő is. A BIG is ad ki évente évkönyvet, melybe bárki írhat angolul vagy a másik nyelven fotókkal tűzdelt élménybeszámolót, szerepelnek benne emelkedő-ismertetők, stb... A társaság évente valahol Európában 3 napos bringás rendezvényt, illetve regionális összejöveteleket is szervez.
A szervezetnek 7 magyar tagja van: Domonkos György, Kreicsi Gábor, Lelovics Zoltán, Lovass László, Ispán István, Vincze Gábor és Györgyi Gábor
Honlap (angol): BIG honlap linkje
Ismertető magyarul: http://www.gyorgyigabor.hu/BIG_passacol.php

Folyt. köv.