Menü

2009.05.06.     Hozzászólás 0

Mozgásvilág.hu - Maulik Nikolett

Tudd meg mi az a Mountain Bike!

Amikor a biciklisták az aszfaltról terepre merészkedtek, olyan kerékpártípusra lett szükségük, ami a hegyi ösvények és a földutak mostoha körülményeit is kibírja...

A szerkezet strapabírása mellett az irányíthatóságon, a gumi tapadásán, az áttételezésen, a fékhatáson, a rázkódás semlegesítésén illetve a vázmagasságon is kellett javítani. Így jött létre a mountain bike (MTB), ami alig egy évtized leforgása alatt a legnépszerűbb kerékpártípussá nőtte ki magát.

 

Az 1980 évek elején az amerikai Colorado és Kalifornia államban alakult ki ez a típus. Jellemzője a hosszú tengelytáv és hogy a hátsó kerék a nyeregtől hátrébb került a jobb kapaszkodás érdekében. Hajtóművét az akadályokon való átjutás megkönnyítéséért magasabbra tervezték, váza ellenben biztonsági okokból alacsonyan van. Az MTB-k megjelenése olyan új alkatrészek fejlődését indította el, mint például a kormányra szerelt váltókar, három fogaskerekes első hajtómű, első és hátsó teleszkóp, majd később a tárcsafék kialakulása.

 

 
 
Az MTB technikai fejlődésének egyik mérföldköve a felfüggesztés kidolgozása volt. Először az első kerék rugózását oldották meg, és ennek köszönhetően mára majdnem minden mountain bike-on találunk felfüggesztést, vagy – ismertebb nevén –: „teleszkópot”. Az olyan kerékpárt, amik kizárólag elől rugózik, „merevfarúnak” hívják.  A legtöbb terepkerékpáros számára az első felfüggesztés elegendő, mivel a rázkódás miatti irányítási nehézségeket és a felsőtest kényelmét ez hatékonyan kiküszöböli.

A következő lépés a teljes felfüggesztés kialakítása volt, amikor a hátsó kerék is rugózik. Segítségével nehéz terepen és lejtőn gyorsabban haladhatunk, mivel a kerekek gyorsabban gördülnek át az akadályokon.

 

 

Egyes kutatások arra az eredményre jutottak, hogy bár a teljes felfüggesztést alkalmazó mountain bike-ok haladási érzete lassabb, azonos erőbefektetés mellett mégis rövidebb idő alatt tehetünk meg velük egy adott távot. Ráadásul a kerékpárosnak nem kell törődnie a bukkanók kikerülésével vagy az általuk okozott ütés csillapításával.

 

A korai mountain bike-ok nehezek és kényelmetlenek voltak. Az új, korszerű (sokszor az űrtechnikából kölcsönzött) alapanyagoknak, és a fejlett gyártástechnológiának köszönhetően mára a mounti minden igényt kielégítő szerkezetté vált.
Ma a megfizethető árkategóriájú, kezdőknek szánt mountain bike-ok is mind könnyű alumíniumvázúak és tökéletesen működő fék- és váltórendszerrel rendelkeznek. Kiválóan alkalmasak hobbi szintű kerékpározásra, túrázgatásra és fitneszcélokra.

 

 

A mountain bike-ok főbb fajtái:

Cross country:
A mai kor egyik legnépszerűbb kerékpár-kategóriája, a túrakerékpár egyfajta sportos változatának tekinthetjük. Sokoldalú, multifunkcionális modell, mely egyaránt használható közepesen nehéz terepen és országúton, mivel megőrizte 28”-as méretű kerekeit. A túrafelszerelések (például a csomagtartó, sárvédő) elhagyásával alakult ki. Azoknak ajánljuk, akik kifejezetten sportos szándékkal használják a kerékpárt, ugyanakkor a kényelem sem elhanyagolható szempont számukra. Az üléspozíciója a geometriájának köszönhetően sokkal kényelmesebb, mint az átlagos MTB-knek, ráadásul az aszfalton is gyorsabb haladást tesz lehetővé. Külsőleg a cross county egyenes kormánnyal ellátott trekking kerékpárnak néz ki, sárvédő és csomagtartó nélkül.

Enduro:
Tervezésekor kifejezetten extrém terepre szánták, de alkalmas normál módú kerékpározásra is. Geometriája a hagyományos MTB-modellekhez hasonló, de sok alkatrésze a freeride kerékpárokra emlékeztet: erős felnik, platform pedálok, emelt kormány, freeride stucni, erősebb nyeregcső. A hegyre való fel- és lejutás megkönnyítése érdekében a durva terep miatti rázkódást erőteljesen csillapították. Teljesítmény-centrikus extrém vagy maratoni felhasználásra javaslott.

 

Mountainbike bringákért klikk ide!

Forrás: Chris Sidwells: A nagy kerékpárkönyv

Olvass többet a témáról: kerékpár