Transalp, küzdelem a hegyekkel Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág - Outdoorsport.hu
2006/07/31
A világ egyik legkeményebb ultramaraton mtb versenyén idén két magyar csapat állt rajthoz: Halász Róbert+Marton Attila (Outdoorsport-Velo.hu csapat) és Vock Balázs+Várallyai László ( a győri George KSE) párosa. Mind a négyen többször voltak már a Transalpon, úgyhogy rutinos résztvevőnek mondhatják magukat. A verseny az Alpok legszebb helyein vezetett Bajorországból Ausztriába , onnan Svájcon át Olaszországba , a Garda-tó partjára.
Hirdetés

Hiányosságok

A 9.szervezés ellenére is akadtak hibák a versenyen. A legnagyobb hiányosságok az étkeztetésben jelentkeztek. A megszokott gazdagság helyett volt olyan nap, amikor reggelire csak zsemlét és lekvárat ehettek a versenyzők, ami sajnos elég messze áll a tökéletes bringás reggelitől. Hasonlóan a vacsoránál is lehetett hiányosságokat tapasztalni. Jó pont, hogy a napi etapokon elhelyezett itatópontokon az asztalok roskadoztak a praktikus és finom étkektől, s volt ital is bőven. A másik nagy hiányosság a versenyt követő karaván elhelyezésében jelentkezett. A több mint száz lakóautó csak nagy vesződség árán tudott magának találni parkolóhelyet, de a wc és fürdési lehetőség sem volt minden nap megoldott.

Megpróbáltatásokban az idei Transalpon sem volt hiány. A versenyzőknek a 8 nap alatt 700 km-en 22,000 m szinttel kellett megbírkózniuk.

Az Alpok nem piskóta. Aki egyszer már tekert a nagy hegyekben, az tudja, hogy itt nem ritka a 800-1500 méteres folyamatos szintemelkedés sem. Ráadásul a szervezők gondoskodtak róla, hogy a pálya ne csak sima aszfalton vagy sotterutakon haladjon: A versenyzőket öklömnyi kövekből kirakott utakkal, sziklás hegyi ösvényekkel, szűk vályúkkal, zerge lefelékkel és egyéb mtb-s nyalánkságokkal szórakoztatták. Ehhez már nem kevés bringakezelési tudás és kitartás kellett. A legnehezebb napon (hatodik) 85 km alatt tettek meg 3427m szintet, a legnagyobb szintű lefelé a 8.napon volt, amikor 6 km alatt 1200 m szintet kellett megtenni.

Nem fenékig tejföl

Egy ilyen hosszú és nehéz versenyen sok előre nem látott akadály hárul a résztvevők elé. Robi versenygépe például eltörött, még szerencse hogy elhozta az edzőgépét is. Balázsék pedig az 5.napon 50 km/h-ás sebességgel frontálisan ütköztek egy hatalmas traktorral, ám hihetetlen szerencsével megúszták a komolyabb sérülést. A sok viszontagság ellenére magyar csapataink jól teljesítettek. Halász Robiék a 36.helyet szerezték meg 35:12:39-es idővel, Vock Balázsék pedig a 45.helyet 36:27:29 idővel.

 A Transalp abszolút győztese a Rocky Mountain csapat lett, melynek tagjai, Carsten Bresser és Carl Platt 28:32:09-as időt mentek a 8 nap alatt. Immáron ötödszörre győzedelmeskedtek az Alpok felett.


Összesített eredmények:

1. Rocky Mountain Business Objects - 28:32:09
2. Team Texner-Stoeckli - 28:51:55
3. TEAm Rothaus-Cube 1 - 29:34:54
...
36. Team Outdoorsport - 35:12:39
45. Bikemag.hu-George KSE - 36:27:29

Hirdetés