Menü

2006.01.18.     Hozzászólás 0

Tour d'Afrique

2006. január 14-én Kairóból negyedszer startolt el az Afrikát hosszában keresztül szelő Tour D’Afrique.
A „Tour d’Afrique” a világ leghosszabb kerékpáros teljesítménytúrája. Olyan sportesemény, melynek résztvevői tíz afrikai országon (Egyiptom, Szudán, Etiópia, Kenya, Tanzánia, Malawi, Zambia, Botswana, Namíbia, Dél-Afrika) keresztül négy hónap alatt több mint 11900 km megtételével a Gizai Piramisoktól a Jóreménység-fokig jutnak el, a teljes távot kerékpárral teljesítve.
A túra történetében először, egy magyar (Szanyi Gergő) bringás is starvonalhoz állt.A szervező kanadai Tour d’Afrique alapítvány az útvonal meghatározásával, a napi használatban szükségtelen felszerelés szállításával, az alapvető élelmezéssel és - ahol a helyi előírások, vagy a politikai helyzet megköveteli -, rendőri biztosítással segítenek a résztvevőknek.
A korareggeli ébresztőt követően ki-ki a maga sátrát, fekhelyét összecsomagolva, a saját kerékpárján teszi meg az átlagosan napi 120 km-es távot, melyet öt versenynap - egy pihenőnap rendszerben, sokszor kimondottan nehéz hegyi terepen, a kontinensre jellemző, magas hőmérséklet mellett kell végrehajtani. Beérkezés után a saját szálláshely (táborhely) kialakítása, a kerékpárok karbantartása is a résztvevők feladata.
Az alapítvány jótékonysági célkitűzése a biciklizés népszerűsítése Afrikában, és a nevezési díjakból biciklikkel támogatja az AIDS-betegeket ápoló orvosokat és nővéreket, hogy két keréken nagyobb távokat bejárva, több beteg szenvedését enyhítsék.
A Tour d’Afrique tulajdonképpen verseny, de a mezőny nagy része számára a hangsúly inkább a részvételen van. Nem másokat, hanem saját magát akarja legyőzni, hiszen a túra nem csak fizikailag, hanem mentálisan is rendkívül megerőltető. Ez az oka annak, hogy a profik mellett amatőrök is neveznek (sőt, ők vannak többségben!). A 2006-os túrára a 19 éves ifjú titánok mellett nem egy hatvanhoz közeledő nyugat-európai nyugdíjas bringás is jelentkezett.
A résztvevőket szándékuktól függően négyféle kategóriába sorolják:
1, Versenyző: Az egész túrát egymaga teszi meg versenytempóban
2, Szabadversenyző: A saját tempójában teker
3, Csapat: A 3-7 fős csapatok egyik tagja teker végig egy szakaszt, őt váltja a másik a következő szakasznál
4, Szakaszversenyző: A verseny nyolc nagy szakasza közül csak a választott szakaszokhoz csatlakozik.
Érdekesség, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a mostani mezőny nagy hányada is dél-afrikaiakból tevődik össze. ők Kairóból hazafelé tartanak …
Forrás: www.biciklivel.hu