Menü

2011.06.27.     Hozzászólás 0

Tour de France – Útban a Pireneusok felé, a 10. és a 11. szakasz

A Massif Central hétvégéjét követő napon a mezőnyre az első pihenő nap vár, melyet Le Lioran Cantalban tölthetnek el a versenyzők, egy kevés edzéssel, sok pihenéssel és a kötelező sajtótájékoztatók megtartásával.

A kihagyott nap után két sík szakasz következik, előbb Aurillacból Carmaux-ba megy a mezőny, majd másnap Blaye-les-Mines-ből Lavaurba kerekeznek a versenyzők. Mindkét etapon teljesen sík utolsó ezer méter vár majd a sprinterekre, így ismét nem a sárga, hanem inkább a zöld trikó, és a sprinterek csatája lesz a középpontban. A kérdés csupán csak annyi lesz, hogy a mezőny mennyire engedi el a szökevényeket és esetleg sikerül-e hazaérniük, vagy tömeghajrá lesz majd a győzelemért.
 
Le Lioran Cantaltalán tökéletes hely egy könnyed, pihenéssel teli nap eltöltéséhez. A Massif Central déli részén fekvő síparadicsom ugyanis egy csendes, nyugodt, hegyekkel övezett részen fekszik. Ezt a vidéket csak 1975-ben fedezte fel a Tour de France, de azóta olyan nevek hagyták itt névjegyüket, mint Eddy Merckx, vagy Lucien van Impe és a francia Richard Virenque. Idén a mezőny egy pihenő nap erejéig tér ide vissza. Ezen a helyen rendezik évek óta az Oxigen Challange nevű eseményt, mely 4 napos versenyen futhatnak, illetve terepkerékpározhatnak a résztvevők, összesen 6-6 szakaszon, nem épp könnyű terepen.
 
Aurillac immár 8. alkalommal lesz rajt vagy célállomás. A 10. szakasz innen indul útjára Carmaux-felé. A 30000 lakosú város története egészen a római időkig nyúlik vissza. Marcus Aurelius egyik palotája állt itt annak idején, és a város innen kapta mai nevét. A korábban kereskedőváros ma elsősorban az esernyő gyártásáról híres, de megtalálható itt több, kisebb vállalkozás is. A helyet Franciaország egyik leghidegebb helyeként tartják számon, ugyanakkor az éves 2000 óra napsütés a 21. helyen áll a francia rangsorban. A település ad otthont két igen jelentős fesztiválnak: az Utcai Színház Fesztiválnak és az Európaiak az Ízekről asztronómiai fesztiválnak. Korábban Louis Leon Sanchez nyerte élete első szakaszát 2008-ban egy merész downhillezést követően.
 
Carmaux viszont első alkalommal szerepel a verseny állomásai között. Ez a 10400 főt számláló település három folyó: a Cérou, a Céroc és a Candou találkozásánál épült. Létrehozásában jelentős szerepe volt az itt található nagymennyiségű szénnek, így a XIX-XX. században főleg bányászatból éltek az emberek. Mára a bányák szerepét átvették a turisták, és fesztiválok, éttermek, szórakozóhelyek tucatjai várják az érdeklődőket, akik szívesen keresik fel a helyi üvegmúzeumot is, mely méltán híres egész Franciaországban. A tízedik szakasz befutója korábban a Tour de l’Avenir versenyen szerepelt csak, így nagy kerékpáros múltra nem tekinthet vissza.
 
Blaye-les-Mines a XIV. századtól kezdve a királyi család egyik üdülőhelye volt, melyről impozáns kastély tanúskodik. A város a XIX. századtól kezdett felvirágozni, amikor a szénbányászat és üvegkészítés megvetette a lábát a településen. Mára inkább múzeumok és helyreállított tárnák emlékeznek a régi időkre, mint az aktív bányászélet. A város mellett megtalálható egy hatalmas, 1 kilométer átmérőjű, 150 méter mély kráter, melyet teljes egészében kibányásztak annak idején. Kerékpáros szempontból a település többször volt állomása a Tour de l’Avenir versenynek, de a Tour de France menetrendjében most foglal először helyet: a 11. szakasz rajthelyszíneként.
Lavaur már második alkalommal fellelhető név a Tour történelmében. A 11. szakasz befutója ebben, a majd’ 11000 lelket számláló városkában kap helyet. Nevét a gall vorbero (rejtett folyam) szóból kapta. Ma fakitermelés és papírgyártás, borászat és mezőgazdaság adja a fő bevételi forrást. Ugyanakkor a szépségipar is virágzik, ugyanis itt található a Pierre Farbes dermo-kozmetikumok fejlesztő laboratóriuma. 2001-ben a mezőny innen indult Pau felé, akkor Rick Verbrugghe diadalmaskodott egy hosszú szökés után.


Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010