Menü

2011.07.08.     Hozzászólás 0

Tour de France esőben

Hogyan készítik fel magukat a csapatok az esős szakaszokra?


Az idei Tour de France időjárása igen szeszélyesre alakult. Ez nem csak a versenyzőket viseli meg, de a szerelőknek is fel kell készülni a nedves útra. Nézzük meg, hogyan készítik fel magukat a csapatok az esős szakaszokra.

Első és talán legfontosabb a kerekek minősége és milyensége. A csapatok szerelői ilyenkor vastagabb, 24-25mm-es gumikat tesznek a kerekekre, és kevesebb levegőt fújnak beléjük. Elöl 7,5 bar nyomásra, míg hátul 8 bar-ra állítják be a bringákat, legalábbis a RadioSchack szerelői erre esküsznek. A Highroad háza táján a normális esetben 8 bar-ra fújt gumikat 7,5-re csökkentik, de természetesen a versenyzők kénye és kedve szerint ettől eltérések lehetnek.

A láncok kenésében sincs nagy egyetértés a gárdák között. Az Astanasok a lánczsírra és teflonra esküsznek, míg a Sky csapata egyszerű olajbázisú kenőanyagra teszi a voksát.

 

A versenyzők között, abban sincs összhang, hogy ki milyen kerékkel indul. Van, aki retteg a karbon felnitől ugyanis a nedves felülettől nagyban csökken a fékerő. Voeckler és Rojas például alumíniumra cserél az első esőcseppnél, de van, aki a nedves körülmények ellenére is megmarad eredeti, karbon kerekénél.

Az öltözet megválasztásában a legfontosabb kérdés: hogyan maradunk szárazabbak? A zárt esőkabátok jól védenek a csapadéktól, ugyanakkor melegebb időben az izzadságot megtartva áztatnak, míg a mellények csak a mellkast és a hátat védik, ugyanakkor jól szellőznek és nem lobognak a szélben.

Éjszaka, a szakaszok után következik a szerelők fő munkaideje. Feladatuk a kerékpárok szárítása és tisztítása, mely esős idő után igen aprólékos és hosszú munka. Amennyire szükséges, szétszerelik a kerékpárokat, hogy a másnapi szakaszon a versenyzők, tiszta és ami fontos, az aznapi szakaszra egyéni igényeik szerint, megfelelően felkészített gépeket kapjanak.

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010