Tombol a vénasszonyok nyara, bringára fel!

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/09/24
Óriási szerencsénk van, hétágra süt a nap. Könnyen lehet, hogy nagyon hosszú ideig nem lesz ilyen szép idő, ezért aki teheti azonnal pattanjon fel a drótszamárra és irány kifelé. Aki nem tudja, hogy merre is induljon, ajánlom figyelmébe korábbi cikkünket: Át a Pilisen és a Visegrádi-hegységen Esztergomig Útvonal: Budapest - Budakalász - Pomáz - Pilisszentkereszt - Két-bükkfa-nyereg - (Dobogókő) - (Pilisszentlélek) - Esztergom Táv: kb.60km; 1 túranap
Hirdetés
Túrajellemzők:

Ez egy igazi hegyi túra, kemény emelkedőkkel, de mindegyiket meg lehet mászni. Öröm az ürömben, hogy kb. 20 km lejtőzés van Esztergomig. Nagyon jó erő és kitartásra edző útvonal.

Kerékpár:
Váltós, többsebességű kerékpárral induljunk el a túrára. Országútiaknak figyelmébe: A Két-Bükkfa-nyeregtől lefelé rossz az út minősége, s Esztergomban is sok a rossz út, de sokkal jobbak, mint a budapestiek.
Sokak által már igen jól ismert túraútvonal lehet, ez a legáltalánosabb Pilis - Visegrádi-hegység túra. Ha valaki ezt meg tudja csinálni, az már bátran mehet nagyobb túrákra is (100 km-re). Mint a címe is mutatja a túra a Pilist, és a Visegrádi-hegységet célozza meg. E gyönyörű hegypáros - mely egynek hat - szerencsésen Budapest mellett van, így igen hamar el lehet érni. Sok kerékpáros kedvelt útvonala vezet ezen a területen.
A túra leírása:
Budapestről kijutni a Szentendrei úton fogunk, Békásmegyeren keresztül. A túrát fáradékonyabbak kezdhetik Békásmegyeri HÉV állomásról, esetleg a pomázi megállótól. Túránk Békásmegyeri HÉV állomástól indul. Innen északnak indulunk el, Budakalász irányába. A település fűútján haladunk végig, helyenként tágas, helyenként igen szűk, de jó minőségű úton. A Fő tér után a Kresz szerint balra kanyarodunk (ami itt valóságban egyenesen való továbbhaladást jelent) megadva a HÉV kereszteződéstől jövő autóknak. Innen Pomázig követjük a HÉV-et. Pomázon végig a főúton haladunk, egészen míg meg nem pillantjuk a hegyeket magunk előtt. A feladat: ezek megmászása. Hamarosan elhagyjuk a csobánkai elágazást, s innen megindul az emelkedő. Ne hagyjuk magunkat, tereljük el figyelmünket az emelkedőről, s gyönyörködjünk a táj szépségében, mert van miben! Az első emelkedő után pihenhetünk, hiszen egy kisebb lejtő tárul elénk, de ne örüljünk, vissza kell másznunk! Pilisszentkeresztig folyamatos emelkedővel kell számolnunk, mely a tábla elérésével hírtelen kisimul pár száz métere, így megpihenhetünk. A pilisszántói elágazás után hirtelen megemelkedik az út, ez a legmeredekebb szakasz az egész túrában. Kb. 2 km után ismét lapul egy jó éles jobbkanyar kíséretében. Itt érdemes visszatekinteni - ha még eddig nem tettük volna meg. Már csak pár kilométer és fönn vagyunk a festői nevű Két-Bükkfa-nyergen. Itt az út két irányba válik szét. Ha élesen jobbra kanyarodó úton haladunk tovább, akkor 3 km múlva - ami szintén emelkedős szakasz - fölérünk Dobogóköre, e csodálatos településre. A település "zsákutca település" ezért közúton csak ide tudunk visszajönni. Ha a lejtő irányába haladunk tovább, akkor Esztergomra érünk le folyamatos gurulást követően. Ha kedvünk és energiánk még engedi, gurulunk be Pilisszentlélekre. A település fölötti dombon található a XIII. sz-i kolostorrom. Esztergomba a Dobogókői úton érünk be, s ha ezen haladunk tovább bejutunk a belvárosba, a Bazilika lábához.
Látnivalók:
Budakalász: Faluháza; R.k. templom; Ref. templom; Szerb templom; Pomáz: 1722 barokk Szerb ortodox templom; r.k. templom barokk 1768-ból; 1824 klasszicista ref.templom; szerb emlékkereszt; Wattay-Teleki-kastély; Magyar Néprajzi

Forrás: goliatka.fw.hu

Hirdetés
Hirdetés