Menü

2008.08.18.     Hozzászólás 0

Tarján Tamás edzésterve a Mátra Maratonra - III. rész

Szóval két hét után is várod, hogy mi lesz a folytatás? Az jó! Ezek szerint még egy hetet biztosan kibírsz! Tulajdonképpen többet már nem is kell. A következő lesz az utolsó olyan mikrociklus, amiben speciális képességeket fejlesztünk.


Használd Tarján Tamás edzésterveid saját edzésnaplódban! Klikk ide! 

 

A negyedik héten – a verseny hetében már – semmi értelme nem lenne komolyabb edzésfeladatokat végeznünk. Inkább hasznos, ha az utolsó – a verseny előtti – héten már csak könnyebb edzéseket végzel.

Persze ez nagyban függ az egyéni adottságaidtól is. Még a „nagyok” sem erőltetik meg magukat a fontosabb versenyeik előtt. De azért náluk másképpen mérik a fáradságot. Lobosz sem edzett semmi komolyat az O.B. előtti héten, kivéve egy a hét közepén lévő rövid kemény edzést, egy [A-M] iramjátékot. Az ő edzettségével még bőven kipihenhető egy ilyen terhelés, és egy pár nap múlva szinte „várni fogja” a szervezete a megmérettetést. Ha mi is ugyanezt a hatást szeretnénk elérni, akkor célszerűbb, ha az egész hetet könnyebb edzésekkel töltjük. 

Na, de ne rohanjunk annyira! Van itt még egy hetünk, amikor is igen komoly edzések várnak még ránk!
Ha összehasonlítod ezt a hetet az előző (a második) héttel, észreveheted, hogy van némi hasonlóság a két ciklus szerkezete és tartalma között. Tulajdonképpen csak annyi változott, hogy konkrétabbak lettek az egyes edzésekben szereplő feladatok. Valójában ezekre a „konkrét” feladatokra készültünk a második héten. A fejlesztett képességek viszont ugyanazok a „maratonos” képességek, mint egy héttel ezelőtt.

 

Kedden – ugyanúgy mint az előző héten – most is sprintelgetned kell. Ezúttal azonban meghatározott keretek között és nem iramjátékszerűen. Most is anaerob-alaktacid (AA) sprintekről van szó, mégpedig 10-szer 15 másodpercesekről. Minden második perc első másodpercében kezded a sprinet (15mp), és a következő páros perc kezdetéig tart a pihenőidőd. Vagyis két sprint között pontosan 105 másodperc pihenőd van. Ezt mi (a „meridás srácokkal”) úgy mondjuk, hogy „két percekre megy a sprint”. Legalább egy fél órás „bemelegítő” szakaszt hagyj az edzés elején, még mielőtt elkezdenéd ezeket a sprinteteket.

Szerdán is ismerős lesz a feladat. Itt semmi változás, csak „simán” tovább kell bírnod a savasodással járó megpróbáltatásokat. Kettővel több, azaz, hat darab 5 perces résztáv a savasodásod határán. … Jól fog ez még jönni a Mátrába!

…És jöjjön, ami még nem volt! Egy időfutam! Most volt az olimpia, előtte nem sokkal a Tour de France – nyomjunk mi is egy időfutamot! Nézz ki magadnak egy nyugodt – lehetőleg – forgalomtól mentes útszakaszt, ahol legalább 15 percig bírsz zavartalan körülmények között száguldozni és legfeljebb kisebb emelkedők vannak benne! (Célszerű országúton végezni ezt az edzéstípust is, mert lejtőkre most nem igazán lesz szükségünk! ...és azért lehet elég a 15 perces szakasz is, mert – legfeljebb – megfordulsz, és akkor pont kijön a harminc perc. De ez csak könnyítés, arra az esetre, ha nem lenne alkalmas terep a környéketeken.) Tekerje el eddig a területig egy nyugodt tempóban, hogy kellően bemelegedj, aztán indulhat a stopper! Fél órán keresztül kell a lehető leggyorsabban haladnod. Figyelj mindenre! Fontos a helyes pozíciód a bringán; fontos az ideális fordulatodat tartani; és fontos, hogy az utolsó méterekre is maradjon még erőd. Ne kezd túl keményen, mert nem fogod bírni tartani a tempót. Gondolj a „nagyokra”! ők sem szoktak – egy két kivételtől eltekintve – keményen kezdeni. Inkább emelkedjen folyamatosan az intenzitásod, így sokkal jobb tempót bírsz tekerni majd a 25-dik percben is. Ezt a fajta edzést bármikor  – akár rendszeresen, minden hónapban  – is megismételheted! Kitűnő teszt, felmérés válhat belőle, ha mindig ugyanazon az útvonalon tekersz. Így könnyen lemérheted a fejlődésed a későbbiekben is!

 

A szombat sem hoz nagy változást. Megint egy erő-iramjáték, most azonban egy kicsit hosszabb, mint az előző szombaton volt. A részletekbe nem megyek bele, az előző heti terv mellett már elolvashattad, és gyanítom már nem lesz vele gondod.

 

Viszont itt a vasárnap! Lehet, hogy Neked is ez lesz a felkészülésünk fénypontja! (Legalábbis a Mátra Maraton előtt!) Közös edzés a Maraton Merida Team-mel! Most végre személyesen is találkozhatsz a sokat emlegetett Lobosz-szal és a többiekkel. Sőt! Megpróbálhatod, meddig bírod követni a tempóját! ;) Ne ijedj meg! Persze, hogy nem erről fog szólni ez a nap! Az edzés azért kemény lesz, de hidd el többedmagaddal nem is fogod észrevenni. Sokkal jobb társaságban edzeni!

 

77619-edzesterv_movil_3.jpg

 

Ha nem tartasz velünk, az sem baj! A vasárnapod így sem megy veszendőbe, hisz a tervedben láthatod, hogy egy újabb – most már 6 órás „hardkór túra” vár rád és esetleg a társaságra, akikkel a múlt héten is tekertél! Ha velünk, ha nélkülünk – akkor is figyelj minden apróságra, most is éppúgy, ahogy a múl hétvégén is tetted! Emlékszel!? Mit eszel-, iszol a túra előtt és alatt? Hogy szervezed a napod? Mit viszel magaddal a túrára? Meg ilyenek! Ha már egy kicsit homályos olvasd el itt újra!

edzés.forevör!
Tarján Tamás

Használd Tarján Tamás edzésterveid saját edzésnaplódban! Klikk ide!

Olvass többet a témáról: Mátra Maraton Edzésterv
Ez is érdekelhet: edzésterv