Menü

2011.09.22.     Hozzászólás 0

Bike.de

SUPER címkét kapott a Merida és a BMC

A Merida Ninety-Nine Carbon Team teszt-előzetese a német BIKE Magazin 2011./10. számában


15 csúcskategóriás 2012-es hegyibringát – Cannondale, Specialized, Scott, Rocky Mountain, Trek, Look – mutattak be különböző kategóriákban… És csak két kerékpár kapta meg a “SUPER” címkét: a BMC All-Mountain és a Merida Ninety-Nine.

 

A Ninety-Nine piacra dobásával a Merida egy lépéssel a versenytársak elé került: szuperkönnyű, szupergyors, amellett, hogy szuperkényelmes.

Egyszerűen ki kell próbálni a Ninety-Nine-t ahhoz, hogy valós képet kapjunk róla. Egy 9,5 kilogramm alatti össztelós különleges játékszer. Fegyver. Nem közlekedésre való. Azon kevés bringa közé tartozik, melyen KÖTELEZŐ feszülős lycra-szövetet hordani. A szokásos tesztkörünk, ami normális esetben egy óráig tart, véget ér 53 perc alatt. És lehetséges, hogy azon a bizonyos tesztkörön végig a nagytányéron (39T) marad a lánc. Amikor a bringás – minden racionális érv ellenére – mindig egy fokozattal keményebbet hajt, mint egyébként, mert annyira gonoszul gyors.

Összehasonlítva az elődjével, a Ninety-Six-szel, a Ninety-Nine váza teljesen más, vadonatúj felfüggesztéssel, melyben máshol kapott helyet a rugóstag is. A teljesen karbonból épített váz a 160 gramm súlyú karbon rugóstaggal együtt is 1,9 kg körül marad, és további újdonságok, mint a kúpos fejcső, post-mount féknyereg, golyóscsapágyakon elmozduló karbon himba jellemzik.

 

81869-meridabent.jpg

 

A 7700 euróba kerülő csúcsmodell, a Team verzió rászolgált a nevére, és nem csak a VW-Multivan matricák miatt, valóban világbajnoki szintű alkatrészeket találhatunk rajta, melyek közül a leginkább említésre méltó a szuperkönnyű kerékszett, ami csak 3,3 kilogrammot nyom, beleértve a gumikat, fogaskoszorút és a féktárcsákat, annak ellenére, hogy alumínium felnikkel fűzték nem karbonnal. Amivel fontos tisztában lenni, a megfelelő gumiválasztás, ugyanúgy, mint a versenyautóknál, pontosan tudni kell (nem csak nagyjából), mikor, milyen Maxxis gumit használjunk.

A felfüggesztés hihetetlenül jól dolgozik, ami a csúcstechnológia ismérve. Nincsen pedálvisszarúgás, ami a BIKE Magazin laboratóriumában is kiderült. Mi 111 milliméteres rugóutat mértünk hátul, amit a pályán majdnem teljesen kihasználtunk.

A DT Swiss villa „twin-shot” rendszere lehetővé teszi, hogy a a rugóutat 98 mm helyett 64 mm-en rögzítsük, és mindkét állásban kimerevíthető. Teljesen lockkolva a rugózást, egy országúti versenyző szélárnyékában is könnyedén ottmaradhatunk.

A fejcsőszög 70,5 fok (így a bringa 120 mm-et mozgó villával is szerelhető), ami a szuperkönnyű első kerékkel kombinálva rendkívül agilis kormányzási karakterisztikát eredményez. A versenyzők szintén szeretni fogják a 74,5 fokos ülőcső-szöget, a pozíció igazán sportos lesz ennek köszönhetően.

ÖSSZESSÉGÉBEN: Csúcskategóriás össztelós versenygép. Csúcstechnológia, ami apályán villámgyors fegyverként működik. Teszteredmény: SUPER (a BIKE Magazin legmagasabb értékelése)

A tesztlaborunkban a hátsó felfüggesztésen nagyobb utat mértünk, mint a gyári adat szerinti 100 mm. Nagy komfort egy versenyzőnek! Ha éppen nem országúton edzel, a lockout nem is szükséges a kiváló rugózási karakterisztikának köszönhetően.

Teszt BOX Plusz/Mínusz:
+ Szuperkönnyű
+ Nagyon jó felfüggesztés
+ Versenyzős kezelhetőség
- Magas ár

Olvass többet a témáról: merida