Skarpea: testre szabott kerékpárok örök garanciával Hír

www.skarpea.eu
2008/03/19
Régóta ismert, hogy kerékpározni egészséges. Nem mindegy ugyanakkor, milyen kerékpárral szeretnénk megőrizni kondíciónkat, vagy fejleszteni izomzatunkat, állóképességünket, hiszen a nem megfelelően beállított, vagy beállítható kétkerekűvel közlekedni akár balesettel és sérüléssel is járhat.
Hirdetés

Ezt szeretné megelőzni a magyar Skarpea cég, amely azt tervezi: a jövőben a vásárlók testméreteinek megfelelően állítja be kerékpárjait, s azok vázaira, két típus kivételével, örök garanciát ad.

A kerékpárok gyártóinak és forgalmazóinak piacán a közelmúltban megjelent vállalat szerint, ahogy nem veszünk meg egy, a lábunknál kisebb cipőt, vagy egy túl szűk ruhát, bicikliből se használjunk olyat, amely nem a méreteinknek megfelelő. Az ugyanis kényelmetlen lesz, tekerni is fárasztóbb, hosszú távon pedig izületi problémákat okozhat. Ahhoz, hogy a bicikli ne csak egy eszköz legyen, hanem használata igazi élményt nyújtson, a cég a piacon egyedüliként biztosítaná vevői részére, hogy a kerékpár típusának és megfelelő méretű vázának kiválasztását követően, elektronikus formában elküldött adatok után, illetve személyes megjelenés mellett, pontos illesztéseket végez a járművön.

 

Ehhez megmérnék az új biciklitulajdonos átlépési magasságát, testmagasságát, vállszélességet, vállmagasságát és a karjai hosszát. A lábhossz a nyeregmagasság kiszámításához szükséges, a testhossz és a karhossz a kormány pozícióját határozza meg a nyereghez képest, a vállszélesség és a karhossz a javasolt kormányszélesség kiszámításához kell. A helyes kerékpárméret, a beállítás és testtartás eredménye nem pusztán a teljesítmény és a sebesség növekedése, hanem a sportsérülések elkerülésének, a kellemes közérzet biztosításának alapvető eszköze is. Az alkalmi kerékpárosok panaszainak jelentős része ugyanis a kerékpár helytelen beállításának számlájára írható. Mivel az illesztéseknél számítógépes kalkulációk is segítenének, még a Skarpea-kerékpárok hosszú távú használatával is elkerülhetők az egészségügyi problémák.

 

A vállalat felmérései alapján egyébként a szabadidő kerékpárosok majdnem fele túl magasra állított nyereggel teker, ami a csípő billegésén keresztül a gerinc folyamatos oldalirányú hajlítgatását és ennek következtében derékfájást eredményez. Szintén káros a nyereg és a kormány közti nagy magasságkülönbség, illetve a rövid nyereg-kormány távolság, utóbbitól a gerinc meggörbül, és a hátizmok begörcsölnek az indokolatlan terhelés miatt.

Ajánlott ügyelni arra is, hogy a nyereg ne billenjen hátra, hiszen ez esetben a medence természetellenes helyzetét a hát nagyobb görbülettel próbálja ellensúlyozni, s ez hosszú távon szintén fájdalmakkal jár. A magasra, vagy a túlságosan előre állított nyereg térdproblémákhoz vezethet, a lábfej pedálon elfoglalt rossz pozíciója és a helytelenül beállított pedálmagasság okán a fájdalom az achillesnél és vádliban jelentkezhet. A kerékpárosoknál jelentkezhet csuklófájdalom is, ez helyes csuklótartással, a kormányon gyakori fogásváltással, a nyereg-kormány távolság ellenőrzésével kiküszöbölhető, a nyereg okozta ülepi problémákra pedig a nyeregváltás és betétes kerékpáros nadrág használata lehet az „orvosság”.

A biciklizés élményét és biztonságát nem csak maga a kerékpár, hanem a hozzá tartozó kiegészítők is nagymértékben befolyásolják. A nyereggel kapcsolatban hasznos tudni, hogy minél egyenesebben ül rajta valaki, annál szélesebbet, s minél jobban előredől annál keskenyebbet tart kényelmesnek. A kormány markolatánál alapvető, hogy kényelmes és még izzadt tenyérrel is biztonságos fogása legyen.

A Skarpea minden kerékpárjának váza a gondos mérnöki munka és kivitelezés eredményeként a műszakilag reálisan kivitelezhető legmegbízhatóbb. Ebben annyira biztos a vállalat, hogy minden modelljük vázára, a testre szabáshoz hasonlóan egyedüli kerékpárgyártóként, örök garanciát adnak. Ez alól csak a Dirt és X900 Carbon kerékpárjaik kivételek, mivel azoknál olyan extrém felhasználási körülmények adódhatnak, amiért nem tudnak felelősséget vállalni.

A cég a megfelelő kerékpárok és kiegészítők kiválasztásán, beállításán és rendeltetésszerű használatán túl javasolja, hogy a biciklizők fordítsanak kellő gondot étrendjük összeállítására is. Indulás előtt 2-4 órával lehetőleg csak könnyű, szénhidrátban gazdag, zsírban és fehérjében szegényebb ételeket fogyasszanak, s kerékpározás közben igyanak sok folyadékot. Lehetőleg izotóniás italokat, melyek pótolják az elfogyasztott, a szervezetből kiürült nyomelemeket.
Hirdetés