Menü

2006.04.25.     Hozzászólás 0

Sisakot a gyerekeknek

Magyarországon évente mintegy 2500 gyerek sérül vagy hal meg súlyos közlekedési baleset következtében, ebből 490-en biciklizés közben.

Magyarország vezet a halálos biciklis sérülések számát tekintve, miközben a védősisak viselésének gyakorisága mindösszesen alig negyede a nyugati országokban tapasztalhatóénak.

Sajnos mind a szülők, mind a gyerekek jelentősen alábecslik a rájuk leselkedő veszélyeket, miközben a súlyos fejsérülések gyakorisága hazánkban duplája az Ausztriában tapasztaltnak - mutatott rá egy összehasonlító orvosi felmérés.
Magyarországon évente mintegy 2500 gyerek sérül vagy hal meg súlyos közlekedési baleset következtében, ebből 490-en biciklizés közben. Egy különböző országok között készített összehasonlító felmérés szerint Magyarország vezető helyen áll a halálos biciklis sérülések számát tekintve. Több mint kétszer annyi felnőtt és gyerek hal meg hazánkban kerékpározás közben, mint a szomszédos Ausztriában, miközben ott jóval többen bicikliznek rendszeresen.
A halálos kerékpárbalesetek leggyakoribb oka a súlyos fejsérülés. Ezek ráadásul - egyéb sérülésekkel összehasonlítva - különösen problémásak, mivel hosszabb kezelést igényelnek és esetükben nagyobb az esély maradandó károsodás kialakulására is. Védősisak viselésével viszont a halálos sérülések 75 százaléka, a fej és agyi sérülések 85 százaléka elkerülhető lenne!
A magyarországi sisakviselés aránya az életkorral csökken, míg a 7-8 évesek 17 százaléka, addig a 14 éveseknek már csak 3 százaléka hordja a sisakot, amiben fontos szerepet játszik, hogy a serdülő gyerekeknél egyre fontosabb a külső megjelenés és a divat. Kisebb gyerekeknél a biciklis sérülések súlyosságával kapcsolatos téves elképzelések, és a balesetektől való félelem hiánya dominál a védőfelszerelés mellőzésében.
Látszik, hogy a súlyos fejsérülések, és a sisakviselés között közvetlen összefüggés van, védősisak használatával egyértelműen és jelentősen csökkenthető a súlyos fejsérülések és a halálos kerékpárbalesetek száma. Éppen ezért a Pécsi Gyermekklinika Visszatérés Alapítványa Pécsett, Baranya megyében egy olyan akcióba kezdett, melynek során egy éven keresztül vállalják, hogy minden biciklis balesetes, a klinikára (kórházba) felvételre kerülő fej-, koponyasérülést szenvedő gyermek a hazamenetelkor ingyen, ajándékba kap egy biciklizéshez való bukósisakot. Az ingyenes sisakokat a Brendon Babaáruházak ajánlotta föl a gyermekek részére.
Mindemellett a program kezdeményezői országosan is fel kívánják hívni a figyelmet a gyermek kerékpár-balesetekre, a bukósisak használatának fontosságára, és kérni más megyéket is, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz. Az "Egy sisak - egy élet" kampány fővédnöki tisztét Mádl Dalma vállalta.
Forrás: Fittség.hu
Ha még nincsen sisakja, de szeretne beszerezni a gyermeke, vagy saját maga védelmére, nézzen szét partnereink között. Biztos megtalálja azt ami Önnek a leginkább kell!
Árpád híd - Pest Kerékpár üzlet Németh O.K. Bike Big Bike kerékpárszaküzlet és szerviz BringaBoard Kerékpár és Snowboard Kereskedés MOUNTY Kerékpárüzlet és szerviz Speed Metal Kerékpár Szaküzlet és Szerviz Vár Kerékpár Velocipede sportüzlet és szerviz Zöld Pont Kerékpárüzlet és Szerviz
Ha hozzá kíván szólni a túrához vagy az akciókhoz a fórumon megteheti!