Menü

2011.07.20.     Hozzászólás 0

Síparadicsomban a Tour - XVII. szakasz: Tour de France 2011

Az összetettben érdemi változás nem történt, de Voeckler előnye tovább csökkent...

Az első igazi alpesi szakaszon a verseny Gap és Pinerolo közötti 179 km-en, két harmadik, két második és egy első kategóriás hegyet érintett. A versenyzőket Fortuna is a kegyeibe zárta, és kellemes, napsütéses, hátszeles időben indulhattak el aktuális útjukra. Az első órában „alig” 50 km-t tudtak maguk mögött a kerekesek, így nem is alakult ki semmilyen szökés.

 

Egy óra után 14 főnek sikerült ellépnie a főmezőnytől, közöttük volt a francia bajnok Chavanel, és az előző napi viking harcos Boasson Hagen is. Előnyük gyorsan 5 perc fölé kúszott, és látszott, hogy a mezőny nem is foglalkozik velük, engedi őket. Sestriére emelkedőjéhez érve Ruben Perez Moreno 19-re lapot húzott, és ellépett a társaitól, majd miután megnyerte a hegyi hajrát, egyedül teljesítette a 46 km hosszú lejtmenetet az olasz síparadicsomból.

A nap utolsó emelkedőjéhez érve Moreno másfél perc előnnyel rendelkezett üldözőivel szemben, míg a főmezőny több mint 6 perces lemaradásban volt. A spanyol ereje azonban kevésnek bizonyult, és viszonylag könnyen utolérték őt az emelkedőn. Előbb Chavanel lódult meg, majd őt követte Boasson Hagen. Utóbbi, leszakítva a franciát, tört az élre és folytatva a norvég hegemóniát nyerte meg a szakaszt. Mögötte a Rabobank versenyzője, Mollema, és a Saur - Sojasun francia kerekese, Hivert pedálozott, hogy utolérjék, azonban a francia a lejtmenetben előbb egy gyönyörű balett mutatványt mutatott be, mellyel épp sikerült egy kanyart bevennie, de később nem volt ilyen szerencséje, és az út melletti avarban fejezte be a kanyarodást. Vesszőfutása az utolsó kanyarban teljesedett ki, amikor kiegyenesítve az ívet, a kordonok között egy kis parkoló betonjára ugratott le.

 

81720-Et17_Hagen.jpg

 

Hátul az esélyesek egymást figyelték. Kezdetben a BMC George Hincapie vezetésével húzta a sort, majd az amerikai helyét a Szmyd és Basso vette át. Sokáig úgy tűnt, nem lesz akció. Végül Contador ismét támadott, de most nem tudott senkit sem lerázni. A lejtmenetben Alberto összeállva Samuel Sanchezzel 10 mp előnyt harcolt ki, de ez nem volt elég, és a cél előtt utolérték őket Evansék. A sárga trikót viselő Voeckler lemásolta honfitársa, Hivert, mutatványát és ő is megnézte, hogy minden rendben található-e a parkolóban hagyott autóval, majd miután meggyőződött, hogy tényleg van érvényes parkolójegye, folytatta a versenyt. Ezzel az ellenőrzéssel azonban 27 mp-et bukott a szakasz során, és a leszakadó Bassoval érkezett meg Pineroloba. Az összetettben érdemi változás nem történt, de Voeckler előnye tovább csökkent, míg a hetedik és nyolcadik helyen található olasz duó helyet cserélt, így Cunego vette át a vezetést a taljánok közt.

 

Ha csütörtök, akkor jön a király etap! Először a Col d’Agnel (2744 m), majd a Col d’Izoard és végül a befutó a Col du Galibier-n (2645 m), mindezt persze 200 km-rel párosítva. Garantáltan izgalmas és a verseny szempontjából döntő jelentőségű szakasz lesz!

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010