Menü

2011.07.10.     Hozzászólás 0

Rengetegen a földön - IX. szakasz: Tour de France 2011

Az egyik tv társaság gépjárműve szabályosan elsodorta Flechát és a pöttyös trikót visszaszerző Hoogerlandot.

A vasárnapi etapon a mezőny folytatta útját a Massif Central vidékén, és 208 km-t teljesítve érkezett meg Saint-Flour városába. A kerekeseknek két negyedik, három harmadik és három második kategóriás emelkedőn kellett átküzdeniük magukat. A nap előtt sejteni lehetett, hogy az eddig emberfelettien küzdő, sárga trikós Thor Hushovd el fogja veszíteni összetett elsőségét, és helyére legnagyobb eséllyel Cadel Evans pályázhatott.

A hűvös időben elég idegesen indult a nap, ugyanis úgy tűnt, hogy a mezőny nem akar elengedni semmilyen szökést. Egy órás kísérletezés után végül egy hat fős sornak sikerült meglépnie az élről. A következő órában a Garmin és az Omega-Pharma Lotto tartotta kézben az eseményeket, és 4-5 percnél messzebbre nem engedték el az élen állókat. Az előbbiek Hushovd sárga trikójáért, utóbbiak Gilbert szakaszgyőzelméért küzdöttek. 85 km-től kezdve, azonban szó szerint a feje tetejére állt a mezőny. Először Contador bukott, immár sokadszor, aki fájós jobb térdét ütötte meg, majd 102 km megtétele után egy lejtmenetben következett a versenyt meghatározó esés. Vinkourov, Van den Broeck és Zabriskie is feladni kényszerült a versenyt, de olyan sokan a földön találták magukat, hogy Cancellara és Hushovd intézkedéseit követően az élen megálltak megvárták a felzárkózókat, ekkor az élen állók 8 percre növelték előnyüket.

 

81690-ET9_Sanchez.jpg

 

36 km-rel a cél előtt ismét a versenyt kísérő személyzet brillírozott, amikor az egyik tv társaság gépjárműve szabályosan elsodorta Flechát és a pöttyös trikót visszaszerző Hoogerlandot. Utóbbi az út mentén álló kerítésnek csapódott és több helyen sérült igen súlyosan, de szerencsére mindketten be tudták fejezni a szakaszt. Hátul a BMC és a Garmin igyekezett ledolgozni a hátrányt, végül sikertelenül. A hajrában egy 1,6 km hosszú, 6,1%-os emelkedőt kellett leküzdeni, mely a spanyol Louis Leon Sancheznek sikerült, míg másodikként az újdonsült sárga trikós Voeckler ért be, megelőzve honfitársát Casart. A mezőny közel 4 perces hátrányban érkezett meg. Az összetettben Voekler vette át a vezetést, őt követi a szakaszgyőztes Sanchez a Rabobankból, míg Evans a harmadik, hátránya 2:26. Az esélyesek közül Klöden és Basso is 8 p-et kapott a végén, míg a Schleck testvérek, Contador, Cunego, Evans és Sanchez együtt érkeztek a célba.

 

Az első hét izgalmas, sajnos bukásokkal teli küzdelmet hozott. Ráfér a mezőnyre a hétfői pihenőnap. Két sík etapot követően, csütörtöktől jönnek a Pireneusok, ráadásul három izgalmas napon át!

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010