Menü

2011.07.06.     Hozzászólás 0

Pofáraesések közepette - V. szakasz: Tour de France 2011

Ismét hullámos terep és szél fogadta a versenyzőket, de legalább most esővel nem párosult ez a kettő.

A második bretagne-i szakaszon Carhaix-ből Cap Fréhelbe ment a mezőny. Ismét hullámos terep és szél fogadta a versenyzőket, de legalább most esővel nem párosult ez a kettő. A rajt után egy 4 fős szökevény csoportnak sikerült ellépnie, majd amint előnyük 5 perc fölé kúszott, a Garmin-Cervélo előre állt és gyorsan ledolgozott belőle néhányat. Az etap közepe zaklatottra sikeredett, sajnos több bukás is történt, a legsúlyosabb Jenez Brajkoviccsal, akit mentő szállított el, de Christoph Kern is feladni kényszerült a versenyt. Alberto Contadornak sincs szerencséje az idei Touron, ugyanis ismét a földön találta magát, szerencsére folytatni tudta a versenyt, akárcsak Gesink és a motoron áteső Sörensen is.

 

A gyorsasági hajrát a mezőnyből Bozic nyerte. 65 km-rel a vége előtt alig másfél percnyire megközelítette a főmezőny az élen állókat, majd gyorsan behúzták a féket, nehogy időnek előtte utolérjék őket. 60 km-nél ismét bukás történt, melyben a belga sztár, Tom Boonen húzta a legrövidebbet, de szerencsére őt is visszarakták drótszamara nyergébe. 45 km-rel a vége előtt aztán bekövetkezett az elkerülhetetlen: utolérték a szökevényeket, vagyis nem tudtak olyan lassan menni, hogy ez ne történjen meg! Innen nyugodt, 12 km-es békés kerékpározgatásba fogtak a kerekesek, majd ezt megunva Jeremy Roy Thomas Voeckler társaságában akcióba fogott, majd előnyük egy perc fölé nőtt. 20 km-rel a cél előtt sajnos ismét bukás történt, egy Euskalteles kerekes ment neki a kordonnak egy kanyar után.

 

81681-Et5_Cavendish.jpg

 

A hajrá felvezetését a Highroad kezdte meg, a Cervéloval karöltve, de Voecklerék még mindig több mint egy percre voltak tőlük, és ekkor csupán 14 km volt hátra. Innen azonban rohamosan fogyni kezdtek a másodpercek, és a Lampre és megmutatta magát elöl, ezzel végleg megpecsételve a két harcos sorsát. Roy 3km-nél adta meg magát, míg Voeckler 1,6km-ig kitartott. A hajrában Highroad elhagyta Cavendisht, majd értetlenül mi történt átadták a kezdeményezést a Garminnak. Az utolsó 200 méteren azonban megkerült az elveszett britt, és néhány centivel megelőzve Gilbert-t nyerte meg a hajrát. Az összetettben nem történt változás az esélyeseket tekintve.

 

A 6. szakaszon elhagyja a verseny Bretagne-t és Normandiába látogat el, egészen pontosan Lisieux-be. Az idei kiírás leghosszabb, 226 km-es etapja követezik hasonló terepen, mint az 5.: dimbes-dombos, szeles, két harmadik és negyedik kategóriás emelkedővel tűzdelve. A befutó maga sík lesz, ugyanakkor a harmadik és az első kilométer között egy 4,4%-os emelkedőt kell majd leküzdeni, így ismét nem a klasszikus sprinterek lesznek elöl, így esetleg hazaérhet egy szökés, de talán a legnagyobb esélye Hushovdnak lesz a sikerre.

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010