Menü

2009.04.21.     Hozzászólás 0

Piszkos jó!- Dirt bicikli

Látványos ugratásokra, hátborzongató trükkökre, akrobatikus mutatványokra lehetsz képes te is, ha beszerzel egy Dirt biciklit, és mellette persze rengeteget gyakorolsz!

 

Dirt bicikli

 

A dirt biciklik felmenőjeként a mountain bike-t üdvözölhetjük. Az eredeti masszív felépítésű, és a vastag, tipikusan 26"-os kerekeken gördülő mountain bike-ok jó kiindulópontot biztosítottak, a sokszor dermesztően bámulatos mutatványok bemutatásának alapjául szolgáló dirt kerékpárok létrehozásához. A MTB-k mellett a Bmx-eknek is kifejlődött a dirt ága. A két kerékpárfajta közti különbség a méretükön kívül, hogy a Bmx kissé lebutítottabb, és olcsóbban gördülhetünk ki egy új példányával a boltból. Az ugrásoknál lényegi különbség nincs, mindkét biciklivel izgalmas mutatványokat lehet produkálni.

 

 

Hazánkban a legelterjedtebb dirt kerékpárok kialakítása többségében közelebb áll a hegyikerékpárokéhoz. Ezeket a bicikliket elsősorban természetes helyeken használják , és ott ugratnak velük különböző földből készült ívekről. Legfeltűnőbb ismertetőjegyük a robusztusságuk, mivel külön megerősítésekkel ellátott vázzal rendelkeznek, többségében egysebességesek a masszivitás miatt. Ültetett vázzal és strapabíró alkatrészekkel, és olykor elsőfék nélkül gördülnek le a szerelőszalagról. Nem véletlenül nem kapnak újabban első féket ezek a bringák, mivel a dirt stílus képviselői amúgy sem használják, és sokszor le is szerelik a bicikliről.

Természetesen, akinek arra van igénye, hogy az első és a hátsó fék is rajta legyen biciklijén, annak lehetősége van olyat vásárolni a kereskedésekben. A homokos talajra való tekintettel pedig különleges profilú gumikat kapnak a kerekek.

 

 

A nagyfokú igénybevétel miatt egy dirt váznál a legfontosabb szempont, hogy a váz és a villa jó minőségű legyen. Valamint fontos szerkezeti elem még a hajtómű, melynek teherbíró képessége meghatározó, hiszen minden egyes érkezésnél ez kapja a legnagyobb erőhatást.

 

 

A hazai dirt rajongók lelkesedése abból is kitűnik, hogy országszerte gombamód szaporodnak a helyi, saját készítésű pályák. A pályák nagyságának, és az ugratók kialakításának csupán a fantázia, valamint a fizikai erő szab határt.  Az ívek mérete elsősorban a versenyzők tudásának függvénye, ugyanis minél nagyobbak annál látványosabb, de egyben veszélyesebb ugrásokra van lehetőség, és több idő van a levegőben bemutatandó trükkökre. A leérkezéseknél meg a homok tompítja az ütközési energiákat. A leérkezés azonban a gyakorlási periódusban nem mindig zökkenőmentes, ezért jó, ha mindig van rajtunk bukósisak - nem csak baseball sapka, és megfelelő protector felszerelés.

A dirt bicikliket többségében a vakmerő, adrenalin túltengésre vágyó, laza- bőgatyás, baseball sapkás- fiataloknak ajánljuk, vagy bárkinek, aki extrém dologra vágyik.

 

Dirt bringa kínálatért klikk ide!

Olvass többet a témáról: bicikli, bmx, ugratás