Menü

2011.07.15.     Hozzászólás 0

Péntek 13 - XIII. szakasz: Tour de France 2011

A mezőny a szerencsés-szerencsétlen 13. szakaszon Pau és Lourdes között 152,5 km-t teljesített...

Péntek 13, már ami a Tour de France-t jellemezte a hét vége előtt. A mezőny a szerencsés-szerencsétlen 13. szakaszon Pau és Lourdes között 152,5 km-t teljesített, közbeiktatva a Col d’Aubisque kiemelt kategóriás emelkedőjét. Ahogy várható volt, az etap során nem a sárga trikóért folyó küzdelem dominált, hanem a szökevények küzdöttek egymással a részsikerekért.

Az első órában támadás, támadás hátán követte egymást és nagyon nehezen engedett el a mezőny bárkit is. Végül egy tíz fős társaságnak sikerült ellépnie, akik között olyan nevek szerepeltek, mint: a világbajnok Hushovd, Pettachi, Boasson Hagen és az idei örökmozgó, állandóan akciózó Jeremy Roy. Az Aubisque lábához érve már 6 perces előnnyel rendelkezett az élcsoport a főmezőnyhöz képest. A kaptatón aztán Roy egyedül maradt, begyűjtve ezzel a 20 pontot és átvéve hegyi pontversenyben a vezetést. A francia mögött Moncoutie és Hushovd érkezett fel, akik a lejtőn összeállva próbálták meg ledolgozni a 20 km-nél lévő egy perces hátrányukat Roy-jal szemben.

 

81703-Et13_Hushovd.jpg

 

Az utolsó kilométereken hatalmas taktikai küzdelem vette kezdetét, Moncoutie ugyanis nem akarta Hushovdnak felvezetni a hajrát. A norvég, megelégelve a francia hozzáállását, 3 km-rel a vége előtt feltett minden egy lapra és egy emelkedőn ellépett társától. Lendületét semmi nem törte meg, így utolérve Royt magabiztosan nyerte meg élete 9. Tour-szakaszát. Másodikként Moncoutie érkezett meg, míg Roy egy harmadik hellyel és a pöttyös trikóval lett gazdagabb.

A mezőny hátul pihent és egyáltalán nem zavartatta magát a nap során. A Europcar diktálta a kényelmes tempót, mellyel hét és fél perces hátrányt összeszedve érkeztek meg Lourdes-ba. Az összetettben az élen nem történt változás, ahogy a pontversenyben sem. A 14. szakaszon ismét hegyi befutó és további izgalmak várnak majd ránk.

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010