Menü

2011.07.12.     Hozzászólás 0

Papírforma, sprintbefutó - X. szakasz: Tour de France 2011

A pihenőnap után a mezőny egy rövidebb, mindössze 158 km-es etapot teljesített Aurillac és Carmaux között.

A két harmadik és két negyedik kategóriás emelkedővel tűzdelt útvonal úgy tűnt, kedvező lehet egy szökés számára, ezt kihasználva hat kerekes lépett meg a vártnál hamarabb a főmezőnytől. Az előzetes esélyek alapján úgy tűnt, hogy a 32. km-nél levő részhajrá annyira az elején van, hogy addig senkit nem fognak elengedni, ennek ellenére nem sokkal rajt után már kialakult a nap szökevény csoportja. A mezőnyhajrát végül Cavendish húzta be.

A verseny viszonylagos nyugalomban folytatódott, de a mezőny hátul kontrollálta az eseményeket és nem engedte messzire a 6 fős élbolyt. Hátul látszott: kedvez a sprintereknek az enyhén lejtős befutó, és a HTC-Highroad, a Garmin és az Omega-Pharma Lotto is előre küldte embereit. 80 km-rel a vége előtt mindössze 3:47 volt a különbség, így papírforma szerint tudni lehetett: sprintbefutó lesz!

 

81695-Et10_Greipel.jpg

 

15 km-rel a cél előtt Gilbert és Voeckler nevével fémjelzett 5 fős társaság gondolta úgy, hogy nem jó ötlet a sprint, és elléptek az élről. A kvintett tagjai között azonban nem volt egyetértés, így nem tudtak meghatározó előnyre szert tenni. Gilbert tartott ki a legtovább, őt 5 km-rel a vége előtt érte utol a mezőny. Ezután sem volt nyugalom, és újabb próbálkozások következtek, de a Highroad nem engedett el senkit. A befutó enyhén lejtős útszakaszon volt, amely Cavendish győzelmét vetítette előre. Daniel Oss a Liquigasból nyitotta meg a hajrát, melyet Cavendish könnyedén kontrázott, de a britten utazó német Greipel végül kikerülte a favoritot és hatalmas küzdelemben diadalmaskodott. Harmadikként a spanyol Rojas ért be. Sem az összetettben, sem a trikók viselői között nem történt változás. 

 

11. szakaszon újra sík terep és sík befutó vár a versenyzőkre. Ismét várható egy szökés, és nagy valószínűséggel ismét nem fogják elengedni őket, ugyanis ez lesz az egyik utolsó lehetőség a sprintereknek a pontszerzéshez. Majd a 12. szakaszon az első igazi hegyi befutóval kiderül, kik is az igazi esélyesei az idei versenynek!

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010

Ajánló