Összefogás katasztrófahelyzet után: te is dolgozz, hogy bringázhass jövőre! Hír

Összefogás katasztrófahelyzet után: te is dolgozz, hogy bringázhass jövőre! Hír

Magyar Kerékpársportok Szövetsége
2014/12/05
Nyomatékosan arra kérünk mindenkit, hogy a valóban életveszélyes körülmények között ne menjenek az erdőbe!
Hirdetés

Össze kell dolgozni a kerékpárosoknak, különben lemondhatnak a katasztrófahelyzetben használhatatlanná váló erdei utakról, nem csak most, hanem a következő szezonban is – a Magyar Kerékpársportok Szövetsége összefogást kér.

A jegesedés következtében Magyarország erdeiben kialakult katasztrófahelyzet és az életveszélyes körülmények előbb-utóbb elmúlnak, de a hatalmas pusztítás nyomai nem. Megjósolhatatlan, hogy a fák lombkoronáit tekintve mekkora az ökológiai katasztrófa, és ez milyen következményekkel jár majd a következő években.

Sokkal nagyobb a tét, mint a turizmust és a sportolókat érintő lehetséges vonatkozások, de utóbbi sem elhanyagolható. Helyenként gyakorlatilag megszűntek a turistautak, a kisebb ösvények nem is látszanak a kidőlt fák és lombok között.

Dobogókő Forrás: Druck 24 Nyomda
Dobogókő
Kép forrása: Lőrincz László, Zsindelyes Vendégház
Galériáért katt a képre!


A Magyar Kerékpársportok Szövetségében Schettrer Zsolt vázolta a helyzetet, aki a normafai Norma Park – ki kell mondani – pusztulását végignézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a károk olyan mértékűek, amit csakis rengeteg munkával lehet helyrehozni.

„Takarítanunk kell majd. Nekünk is részt kell vennünk az erdő helyreállításában, a saját kezünkkel meg kell fognunk a kedvenc ösvényeinkre keresztbe dőlő fákat, ágakat, különben hosszú ideig nem bringázhatunk majd arrafelé...”

Polony István elnök és Schettrer Zsolt alelnök arra kérik a kerékpárosokat, hogy figyeljék a szövetségi közleményeket és a médiában megjelenő kapcsolódó híreket, mert az MKSZ azonnali hatállyal megkezdte az egyeztetést az erdészettel, hogy milyen keretek között vehetnek részt önkéntes munka keretében a bringások az erdő helyreállításában.

Az erdészettel történt első egyeztetés után azonban nyomatékosan arra kérünk mindenkit, hogy a valóban életveszélyes körülmények között ne menjenek az erdőbe!

Dobogókő Forrás: Druck 24 Nyomda
Dobogókő
Kép forrása: Lőrincz László, Zsindelyes Vendégház
Galériáért katt a képre!


Amíg ki nem alakulnak a szervezett keretek, hogyan tudunk segíteni a helyreállításban, az erdészet türelme int, ugyanakkor keresik a biztonságos megoldást, hogyan segíthetünk majd a munkálatokban. Addig azonban saját elhatározás és elképzelés alapján – még ha csábító is – senki ne veszélyeztesse saját testi épségét, vagy hátráltassa a katasztrófavédelem és az erdészet munkáját!

Reméljük, hogy sokan leszünk, akik részt veszünk a munkában!

A Magyar Kerékpársportok Szövetsége részéről Schettrer Zsolt a +36 30 279 0695 és +36 20 325 5018 telefonszámokon áll rendelkezésre további információkkal azoknak a bringásoknak, akik a jövőben dolgozni szeretnének az erdőért.

Az erdészettel >> << lehet felvenni a kapcsolatot!


Aki szeretne segíteni,
most semmiképpen ne induljon neki egyik erdőbe sem, várjátok meg a hivatalos segítségnyújtásra szóló felhívást, ugyanis jelenleg hivatalos szervezetek, katasztrófavédők munkáját hátráltatnánk és a saját életünket kockáztatnánk, amelynek védelmére senki nem vállal felelősséget!

Csatlakozz a Kerékpárosok az erdei ösvények megtisztításáért! facebook csoporthoz vagy figyeld a weboldalán a híreket és várj, amíg zöld utat nem kapunk a segítségnyújtásra! Ez a legtöbb, amit jelen körülmények között most tehetsz!

 

Kapcsolat:
www.facebook.com/Kerékpárosok az erdei ösvények megtisztításáért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés