Nyugat Mountain Bike Maraton Kupa III. forduló - Balatonfűzfő

x-trame.hu
2014/10/14
Eltévedni nem lehetett
Hirdetés

Tűző napsütésben, emelkedett szurkolói hangulat közepette gyűlt egybe a Nyugat Mountain Bike Maraton Kupa versenyzői hada. A pálya változatos, technikás volt, az akkurátus jelölésnek hála pedig eltévedni sem lehetett rajta – nyilatkozták a résztvevők.

Igazi indián nyarat idéző napsütésben indult a Nyugat Mountain Bike Maraton Kupa utolsó, balatonfűzfői fordulója. A Kupa harmadik befejező fordulójára összesen 337-en neveztek, sokan közülük még az utolsó percekben, helyben regisztráltak. A High5 startkapuja előtt ennek megfelelően 32 fős tömeg várakozott 10.30-kor, hogy nekikerekezhessen a hosszútáv 90 km-ének. A középtáv 10:45-kor startolt, a rövidtávon induló 190 sportoló pedig tizenegykor szakította át a startszalagot.

A futamokat Marton Béla polgármester indította útnak, aki elmondta, sokéves személyes élmény köti őt a maraton műfajához és a helyi pályához is. – A magam részéről közel harminc évig vettem részt különböző megmérettetéseken, igaz sohasem két keréken, az én műfajom a futás volt. A pálya mellettünk lévő dombján, - amit amúgy az apósomról Latyak-dombnak neveztek el – edzettem, ha fontos versenyre készültem, akár ötvenszer is felfutottam rá. Olyankor ötven babszemet vittem magammal és minden fordulónál elszórtam egyet, hogy el ne tévesszem a számolást – mesélte a polgármester, majd hozzátette, nagy örömmel konstatálta, hogy mind az öt polgármester-jelölt zászlajára tűzte a helyi sportélet fellendítését, amit ő maga is elengedhetetlennek tart.

  

Nyugat Mountain Bike Maraton Kupa III. forduló - Balatonfűzfő Forrás: x-trame.hu
Nyugat Mountain Bike Maraton Kupa III. forduló - Balatonfűzfő
Kép forrása: x-trame.hu

Galériához klikk a képre!

 

A leglelkesebb szurkolást ezúttal is a gyermekversenyek hozták, szülők és nagyszülők hada rikoltozott, éljenzett, tapsolt a startnál, a célnál és a pálya egyéb, megközelíthető részein. A futóbringás apróságokat igazi akadályversenyző anyukák lelkesítették, akik a többi néző legnagyobb derülésére hol előre, hol hátrafelé szaladva igyekeztek irányt mutatni a fiatalabb versenyzőknek. A célnál valamennyi kis bringást oklevéllel várták, ami úgy tűnt megadta a kellő sikerélményt és lendületet a jövő évi nevezéshez.

 

A rövidtáv első befutója valamivel dél után érkezett a célba. Hattyár Dániel 1 óra 9 perc kerekezés után Palumby Zsomborral majdnem egyszerre viharzott át a High5 kapuja alatt. A 30 km-es rövidtáv abszolút győzteseként Dániel elmondta: nagyon élvezte a versenyt, és igazi ajándék volt a húsz fok feletti időjárás is. – Remek volt a pálya, a kijelölés is teljesen egyértelműre sikerült, úgyhogy ezúttal esélyünk sem volt eltévedni. A közepe felé volt egy sík, murvás szakasz, az nem tetszett annyira, amúgy viszont teli volt a terep szuper emelkedőkkel, technikás lejtőkkel, igazi jó kis idényzáró verseny kerekedett a dologból.

 

A középtáv abszolút győzteseként egy óra után Buruczky Szilárd (Merida Team CST) kerekezett be a célba. – Szinte végig együtt jöttünk Káldi Józseffel, akivel amúgy közösen is edzünk. Változatos, jó pálya volt, bár én kicsit hiányoltam a tavalyi durva meredek részt. Mondjuk így is akadt köves emelkedő rendesen, ahol megszenvedhettünk a tekeréssel. Összességében szerintem jó verseny volt, elegendő kihívással – mesélte Szilárd a megtett 60 km-es útról.

 

Nyugat Mountain Bike Maraton Kupa III. forduló - Balatonfűzfő Forrás: x-trame.hu
Nyugat Mountain Bike Maraton Kupa III. forduló - Balatonfűzfő
Kép forrása: x-trame.hu

Galériához klikk a képre!

 

Délután kettő órára a pálya körül feltűnő lett a csend, a legtöbben ebéd utáni sziesztájukat töltötték a füves dombokon, mások napfürdőztek, a legkisebbek pedig a gyermekverseny eredményhirdetése után lassan kezdtek hazaszivárogni. A nyugalmat a speaker hangja fél három körül törte meg, amikor Wouter Cleppe (RAM Bikes, Alpinbike, Endura, High5) a hosszútáv győztese bekerekezett a célba. – Én ilyenkor szeretek a legjobban tekerni, a táj olyan, olyan mintha napról-napra változna – mesélte Cleppe valamivel később már a bringamosóra várva. – Kellemes, változatos, de azért kihívást jelentő pálya volt a mostani. A jelölés is teljesen egyértelműre sikerült, bár egyszer ennek ellenére majdnem eltévedtem. A bokorban láttam meg egy vélhetőleg leszakadt jelölést, ha a motoros nem ad hangjelzést elöl, valószínűleg rossz irányba fordulok – mondta a győztes immáron mosolyogva.

 

- Nagyon örültünk, hogy a rendezvénysorozat életében ezúttal rekordot döntöttünk

– 337 induló érkezett ma Fűzfőre versenyezni – mesélte az eredményhirdetések után Simon Gábor, a rendezvény egyik főszervezője. – Úgy tűnik ez az októberi időpont és persze a fantasztikus időjárás vonzó a versenyzők számára. Igyekszünk a sorozat összesített eredményeit mielőbb publikálni, valószínűleg november tájékán már fent lesznek az Interneten, terveink szerint pedig a veszprémi Cyclecross versenyen át is adhatjuk a díjakat.

 

Az esemény szponzorai voltak: Balatonfűzfő Városa, Karthago Tours, High5, Nelson Bike, Furgon City, Dr.Bike, Velodream, My Action Cam, Mozgásvilág, Bikemag, VelenceBike, Festékek Kft.

Hirdetés
Hirdetés