Menü

2011.07.16.     Hozzászólás 0

Normális különbségek nélkül - XIV. szakasz: Tour de France 2011

Ha így folytatják, lassan 6-8 hetes versenyeket kell majd rendezni, hogy rendes különbségek alakuljanak ki?

A hétvége első napján, az utolsó pireneusi etapon 168 km-en egy harmadik, két második, két első kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, megfűszerezve a kiemelt kategóriás befutóval a Plateau de Beille (15,8 km, 7,9%) tetején. A szakasz elején egy 20 főből álló csoportnak sikerült elszakadnia a sárga trikóstól, melyben a francia bajnok Chavanelen kívül ott volt még a nagy öreg Jens Voigt is. Az a Jens, aki a 12. szakasz során meglepően jó formát mutatva húzta a sort a Tourmalet-n és a Luz-Ardidenen. Akkor Kim Andersen, a csapatfőnök ennyit tett hozzá az esethez: „Jens nagyon jó formában volt, nem számítottunk rá, hogy eddig bírja. Csak ennyit mondott a rádióba: I have a good day, I stay (Jó napom van, maradok)”.

Ehhez a csoporthoz még 4 kerekes zárkózott fel, így kisebb főmezőny jött létre az élen, melyet az emelkedők alaposan szétszórtak. A peloton volt, hogy 7 perces hátránnyal követte a szökevényeket. Ezt a Leopard-Trek unta meg és az utolsó hegyig ledolgozta a hátrány nagy részét. Ekkor Casar haladt legelöl, mögötte kisebb-nagyobb csoportokban a szétmorzsolódott szökevények, majd a főmezőny 2 percre. Voigtnak azonban nem volt jó napja, kétszer is bukott a Col d’Agnes-ról lefelé.

 

81704-Et14_VANENDERT.jpg

 

A tánc az esélyesek között 10 km-rel a csúcs előtt kezdődött. Andy Schleck gyorsan leszakította a nem odavalókat, de meglepetésre Voeckler kitartott mindvégig. 6 km-rel a cél előtt a belga Vanendertnek sikerült megszöknie, rá nem tette senki a kereket, így 21 másodperccel a később utána iramodó Sanchez előtt nyerte meg a szakaszt. Az esélyesek nem bírtak, vagy inkább nem akartak bírni egymással és közel azonos idővel érkeztek meg a célba. A támadásokat jól jellemzi, szinte mondhatnánk, hogy karikatúrája a versenynek, hogy Andy 2 másodpercet dolgozott le hátrányából.

Ha így folytatják, lassan 6-8 hetes versenyeket kell majd rendezni, hogy rendes különbségek alakuljanak ki? Talán majd az Alpokban! A szakasz során Vanendert átvette a pöttyös trikót, míg Rigoberto Uran a fehér mezt. A sárga és a zöld trikó maradt Voeckleren és Cavendishen. Az elmúlt négy befutó után a Plateau de Beille-re, állíthatjuk, hogy Vanendert nyeri a Tourt, legalábbis ha nem szakad meg a sor, miszerint aki itt nyer, az nyer Párizsban!

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010