Nem lesz bringás felvonulás, de CriticalMass igen Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/09/01
Szeptember 22-e (hétfő) hivatalosan Európai Autómentes Nap. A nap egyik meghatározó eseménye, a CriticalMass idén - rendhagyó módon - nem is lesz... vagyis nem olyan lesz, mint amit eddig megszokhattunk...
Hirdetés

Mikor lesz a felvonulás? És hol? És mettől meddig tart majd?

A szó hagyományos értelmében ilyen nem lesz. Szeptember 22-én, hétfőn 18:30-kor a Hősök terén, majd 20 órakor a Moszkva téren lesz bringás demonstráció közte felvonulás helyett közlekedés van. Útlezárás nélkül. 

 

Miért nem hétvégén demonstrálunk?

Mert az Európai Autómentes Nap hétfőn van. Szeretnénk elérni, hogy az autómentes nap ne csak egy letudható, semmi változást nem hozó PR rendezvény legyen, hanem valódi társadalmi vitát váltson ki. Nem kívánunk kitérni az autómentes napon az elől a dugó elől ami ellen tiltakozunk, sőt nagyon hangosan szeretnénk alternatívát kínálni, legalább ezen a napon. Bízunk benne, hogy az Európai Mobilitási Hét , és az Európai Autómentes Nap médiakampányát felhasználva elérhetjük, hogy a város felkészüljön a tömegesen közlekedő kerékpárosokra, azaz legalább annyira leürül, hogy el tudunk jutni a Hősök teréről a Moszkva térre. Az Autómentes Nap egyébként is "autómentes", így aznap mindenki tegye le a dobozt, aki csak teheti. Helyette használja a tömegközlekedést, vagy kerékpározzon. 

 

Mik a felvonulás céljai, és eredményei?

A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak. Szeretnék, hogy Budapesten tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és végre ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért. Ehhez az is szükséges, hogy a fővárosi kerékpáros infrastruktúra az európai példákat követve, biztonságos technikai megoldásokkal tovább bővüljön, a meglévő útfelületek pedig alkalmasak legyenek kerékpározásra is. Nem célunk a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csak a közösségi szintű gondolkodás és az ésszerű mobilitás térnyerése. Az akció olyan városlakók kezdeményezése, akik már meghozták a maguk áldozatát és a számukra ma még kedvezőtlen körülmények ellenére is elsők között változtattak. Döntésükkel már enyhítették a dugókat, átadták helyüket a tömegközlekedési eszközökön, és követhető alternatívát mutattak fel.

2004 óta jelentős eredményeket értünk el. Ezekről részletesen itt olvashatsz . Eddig a bullshit. A Critical Mass legfőbb célja az, hogy TÉGED rávegyünk a biciklis közlekedésre! :) 

 

Vannak szabályok menet közben?

A KRESZ szabályai vonatkoznak rád. Nem lezárt úton tekersz, a forgalom részeként közlekedsz majd. Bármekkora a dugó, a járdán ne tekerj. Ha járdázol, toljad a bringát. Ha nem bírod az "autósokat", nem látunk szívesen, ne gyere el! Az autómentes nap, és a demonstráció nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az autómentes városért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség.

A Hősök terén, és a Moszkva téren többszáz zöld pólós rendező fogja segíteni a gyalogosok, és tömegközlekedési eszközök áthaladását. Segítsd a munkájukat, legyél előzékeny azokkal akiknek akadályt jelent a felvonulás.

Autósokat nem molesztálunk, nem sértegetünk! Ha ilyen bringást látsz, mindenképpen szólj rá! Még az autómentes napon sem autóvezetők ellen tüntetünk. Nem ellenségeket gyűjtünk. Ha mérgesek, azt is értsd meg. ők is áldozatot kénytelenek hozni a mi ügyünk miatt. Már otthon lennének, ha nem lenne nagyobb dugó mint amit maguk okoznak. Te is éreztél már ilyet a városban, legfeljebb gyakrabban. ;)

Kérünk, hogy semmilyen politikai párt, vagy mozgalom jelképét ne hozd magaddal. A bringás ügyet szerencsére elkerülte a bal-jobb törésvonal, így együtt tekerhetünk. Ez ma óriási dolog, nagyon vigyázunk rá. A bringádon legyen villogó vagy lámpa! Enélkül ki se mozdulj otthonról. Fél hétkor sötétedik!

Ne fogyassz alkoholt, vagy maradj otthon!

Ha fényképezel, videózol, bámészkodsz, sose tartsd fel a tömeget az úton állva, mert ha az emberek egyszer leteszik a lábukat, utána azon a helyen sokáig bringás dugó lesz.

Szeretnénk a közlekedés gondjairól beszélni a sajtóban, de nem védekező alapállásból. Ehhez a játékszabályokat be kell tartanunk.

 

Mi van, ha rossz az idő?

Felöltözünk. Szerintünk a kerékpározás nem időjárásfüggő. 

 

Lesz megint bringás dugó (bringatolás)?

Biztosan lesz, ha sokan leszünk. Hozz egy térképet, mert kerülhetsz is, ahogy jólesik. Ne húzd fel magad, inkább örülj hogy sokan vagyunk, mert a Critical Mass nem csak örömtekerés, hanem nyomásgyakorlási eszköz. Ha többen vagyunk, mélyebb nyomot hagy a város vezetőiben, és a csatlakozókban. Vedd körül magad barátokkal, és akkor bringát tolni is jó. :) Viszont bármekkora a dugó, a járdán ne tekerj. Ha járdázol, toljad. 

 

Kik jönnek? Gyerekkel lehet jönni?

Ez nem a megszokott, forgalomtól elzárt területen haladó Critical MAss , hanem biciklis közlekedés, ráadásul nagy forgalomban. Csak akkor javasoljuk gyerekek résztvételét, vagy elhozását, ha a gyereknek és szülőnek van már forgalomban szerzett tapasztalata és rutinja. Ha nincs, inkább várjátok ki a tavaszt, amikor talán újra lezárt úton megyünk. 

 

Mi az, amit mindenképpen hozzak? Megfelelő állapotban levő bringával gyere (fékek, gumik), biciklilámpát (este lesz vége), sisakot (ha van), és időjárásnak megfelelő ruházatot (esőben is vonulunk!).

 

Matricát tudok szerezni?

Nem tudni. 

 

Mi a helyzet a politikával?

A Critical Mass felvonulás csak a kerékpározásról szól, de nyíltan felvállalt célja hogy a politikusok figyelmét is felkeltse az ügy. A Critical Mass mögé bárki beállhat, de a Critical Mass senki mögé nem áll be. Ezért kérjük, hogy ne hozzatok pártlogós cuccokat, pártokat éltető vagy szídó transzparenseket, az esetleg velünk tekerő politikusokkal is bánjatok vendégként. Ha őket látjátok, jusson eszetekbe, hogy nem mi hívtuk, de szívesen látjuk őket, bármilyen pártba is járnak dolgozni. 

 

Szeretnék Critical Mass-os pólót!

Idén is lesz emlékpóló, amit a felvonulást követően lehet majd megvenni ). Az ára nagyjából 1500 forint lesz, amiből 500 forinttal a következő Critical Mass költségeihez járulhatsz hozzá. A Critical Mass csak ebből gazdálkodhat, nem fogadunk el szponzori, állami, vagy uniós pénzeket. Ha ezek nélkül bármit nem tudunk megcsinálni (nemigen fordul elő), akkor inkább nem csináljuk. 

 

Messze lakom és félek egyedül a startig biciklizni. Mit tegyek?

Hozd el a barátaidat, munkatársaidat, gyertek együtt. Ha nagyon messze laksz, gyere vasúttal, hévvel. A felvonulás előtti egy-két órában már tele szokott lenni a belváros bringásokkal, onnan már nincs gond. A starthoz bicikliutak is vezetnek, ezekről Mozgásvilág.hu oldalon találhatsz térképet. 

 

Nincs bringám, viszont van görkorim. Jöhetek?

Gyere, de a járdán, mert úgy szabályos. És vigyázz a gyalogosokra.  Legyen lámpád! Világos? A Critical Mass sötétedés után ér véget (20 óra). Ha utána kivilágítatlan bringával mész haza, bajod eshet. Ezért inkább hozz lámpát, villogót, reflektort, kukásmellényt. A lényeg, hogy sötétben is lássanak. 

 

A Critical Mass kocsma?

A KRESZ szerint kerékpározás közben tilos alkoholt fogyasztani. Az alkoholt fogyasztók ellen a rendőrség a helyszínen feljelentést fog tenni - teljesen jogosan. Ezért kérünk mindenkit, hogy közlekedés közben és előtt ne fogyasszon alkoholt. Aki a felvonulás alatt iszik, az nekünk nagyon ciki. Nem örülünk neki, hogy velünk teker. 

 

Nem vagyok budapesti. Más városban is lesz felvonulás?

A CriticalMass menüpontjában megtalálod a Critical Mass felvonulást szervező magyar városok blogjait. Itt nézz körül. 

 

Lesz a felvonulás előtt vagy után buli?

A helyszínen nem, csak egy kis zene, mert ez alapvetően egy demonstráció. A kapcsolódó mindenféle programokról majd itt a honlapon olvashatsz nemsokkal a CM előtt. 

 

Csináljak a Critical Mass közben fényképet vagy videót?

Igen, igen, igen! Fotózz, filmezz magadnak, másoknak, és az utókornak. A honlapunkra minden CM után felteheted a képeidre mutató linket. Ezeket összegyűjtjük, így minden érdeklődő számára egy helyen elérhető lesz. Gyakran előfordul, hogy később a sajtó is érdeklődik nálunk jó fotók után, ezért csak akkor tölts fel képet, ha szabadon felhasználható (természetesen csak a Critical Mass felvonulással kapcsolatban). Ha nem, az sem nagy gond, de akkor ezt jelezd külön.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés