Menü

2011.07.19.     Hozzászólás 0

Most kezd érdekes lenni - XVI. szakasz: Tour de France 2011

A pihenőnap utáni első etap talán több izgalmat hozott, mint az egész verseny eddig.

A Saint-Paul-Trois-Chateaux és Gap közötti 162,5 km egy második kategóriás emelkedőt tartalmazott, mely a cél előtt 11 km-rel ért véget. Az eleinte napsütéses, majd későbbi hideg esős nap meglehetősen furán indult, ugyanis az első két órában hatalmas átlag, és meghiúsult szökési kísérletek tucatjai voltak a jellemzőek. Az ördög bújt a mezőnybe, ugyanis senkit nem engedtek el, illetve szinte mindenki szökni próbált.

Végül mindössze alig 60 km-rel a cél előtt alakult ki a nap élcsoportja, melyben Hushovd, Boasson Hagen és mondhatjuk, hogy megszokottan Jéremy Roy is ott volt. A mezőny ekkor hátul behúzta a féket, megelégelték az eszeveszett tempót és lassítottak, így még néhány kerekesnek sikerült előnyt kicsikarni velük szemben. A verseny Gap városából indult a napot meghatározó 2. kategóriás hegyre, mely 9,5 km hosszúságú, 5,2% átlagmeredekségű volt. Az élen egymást érték a támadások, majd végül a Garmin kanadai versenyzője, Hesjedal ért fel elsőként, őt követte csapattársa, a norvég Hushovd, aki valami csoda folytán idén nagyon bírja az emelkedőket, és a szintén norvég Boasson Hagen. A trió a lejtőn összezárt, majd az utolsó 1 km-en a kanadai felvezetésével megindult a norvég bajnokság a győzelemért. A vikingek az utolsó pillanatig kivártak, végül a rutinosabb Hushovd megszerezte a második szakaszgyőzelmét az idei versenyen.

 

Hátul a főmezőnyben úgy látszik, megunták egymást az esélyesek és igyekeztek mindenkit kárpótolni a pireneusi betliért. A táncot Contador nyitotta, de az esélyesek közül mindenki tudta tartani a lépést az esőben. A meleghez szokott spanyol úgy nézett ki, jól mozog a hidegben, és addig-addig próbálkozott, míg Evansszel és Sanchezzel maradt hármasban. Előnyük a tetőn fél perc volt az üldözőkkel szemben, akik között ott voltak Schleckék, Voeckler, Basso és még néhányan. A lejtmenet az ausztrál Evansnek sikerült a legjobban, aki még Contadoréktól is meglépett és velük szemben további 3 mp-cel növelte előnyét. A leggyengébb downhill viszont az ifjabbik Schleck nevéhez fűződik, aki 1:11-gyel az ausztrál mögött ért be. A sárga trikós Voeckler 21 mp-et bukott Evansszel szemben, így még mindig őrzi vezető helyét továbbra is, míg az ausztrál, megelőzve Frank Schlecket, feljött a második pozícióba.

 

81713-Et16_Hushovd.jpg

 

A 17. etapon Olaszországba látogat a karaván, pontosabban Pineroloba. A szakasz során két második és harmadik, valamint egy első kategóriás emelkedőt kell teljesíteni, de a befutó hasonló lesz a gapihoz, vagyis egy második kategóriás emelkedőről kell leszáguldani a célba.

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010