Milyen a jó kerékpáros szemüveg? Hír

Takács Viktor
Takács Viktor - Támogatott tartalom
2021/02/23
Megpróbáljuk röviden összefoglalni.

Sok sok oldalt lehetne arról írni, hogy milyen is a jó kerékpáros szemüveg... Mi most itt megpróbáljuk ezt kicsit rövidebben összefoglalni.

Első kérdés, hogy kell-e egyáltalán kerékpáros szemüveg?

A válasz: Igen kell!

Milyen a jó kerékpáros szemüveg?-1
100 kerékpáros szemüveg
Milyen a jó kerékpáros szemüveg?-1
Forrás: Nyúlcpőbolt.hu

A kerékpáros minden esetben kerékpáros szemüvegben teker, ha másért nem, a szem fizikai védelme érdekében. A kerékpározás minden szakágában örök ellenség a menetszél, a bogarak és az esetlegesen felverődő sár, kavicsok. A maximális protekcióhoz a kerékpáros szemüvegnek jól kell követnie a fej vonalát, nem szabad, hogy a keret (vagy ahol nincs keret, ott a lencse) és a fej között durván fél centiméternél nagyobb hely legyen. A szélesebb látó mező érdekében célszerű lehet olyan modellt választani, melyen alul és oldalt nincs keret. Ha sikerül jól választani, egy kerékpáros szemüvegnek a protekción felül számos más előnye is van. Pl. marha jól néz ki, ami funkcionálisan semmit sem jelent, ám valljuk be, jól kinézni legalább annyira fontos, mint jól tekerni.

Lencseválasztás

Viccet félretéve azonban sokkal fontosabb dolog egy kerékpáros szemüvegben, hogy ha jól választjuk meg a lencse színét, sokkal jobban látunk vele, akár napsütésben, akár erdőben, árnyékban. Sajnos azonban nem nagyon létezik olyan szín, amely minden körülmények között megfelelő, így a kerékpáros szemüveg lencséit cserélgetni szokás. Léteznek fényre sötétedő modellek, melyekkel elméletben kiküszöbölhető a lencsék cserélgetése, azonban itt a sötétedéshez (és világosodáshoz) idő kell (20-30 másodperc), így ezek használata főleg országúton javallt, ahol általában nem rongyolunk be 50-nel a napsütésből a „sötét” erdőbe, ezzel esélyt sem hagyva a szemüvegnek a színváltásra. Ha tehát cserélgetünk, akkor napsütéses időben a barnás, rózsaszínes, felhős időben pedig a narancs vagy citromsárga lencsét szoktuk a keretbe pattintani. A cserélhető lencsés kerékpáros szemüveg további előnye, hogy ha a lencse elhasználódott (karcos), akár egyesével is cserélhető, így nem kell új szemüveget vásárolni.

A kerékpáros szemüveg lencséjének és keretének minősége és kialakítása is rendkívül fontos. Mind a keret, mind pedig a lencse készüljön törhetetlen műanyagból, ezáltal egy esetleges bukásnál (a szétszóródó szilánkokkal) nem tetézve a bajt. Egy jó szár amellett, hogy a keret részeként strapabíró, még rugalmas is (akár alakítható is lehet), izzadt bőrfelületen sem csúszkál és alkalmas fejpánt rögzítésére is. 
Főleg mostohább, hideg körülmények között a kerékpáros szemüveg rendszeres problémája a párásodás. Erre a lencse és a keret között vagy magán a kereten elhelyezkedő apró lyukak szolgáltatnak megoldást, célszerű tehát ilyen kerékpáros szemüveget választani.

Milyen a jó kerékpáros szemüveg?-2
100 kerékpáros szemüveg
Milyen a jó kerékpáros szemüveg?-2
Forrás: Nyúlcpőbolt.hu

Kerékpáros szemüveg és a sisak

Ha mindenben sikerült megtalálnunk a számunkra tuti kerékpáros szemüveget, akkor érdemes azt a sisakunkkal együtt is felpróbálni (amely reméljük, hogy ma már mindenkinél hozzátartozik az alapvető felszereléshez), ugyanis egy új kombináció minden esetben tud meglepetéseket okozni. Egy túl hosszú vagy túl vastag, egyébként kényelmes szár „össze tud veszni” a sisak rögzítési pontjaival, így a tuti kerékpáros szemüvegből rögtön ellenség lesz és kezdhetjük elölről a keresgélést. Ebből következik tehát, hogy a kerékpáros szemüveg is olyan, mint a cipő: próbálni kell, nem szerencsés internetről rendelni!

Kerékpáros szemüvegek