Menü

2011.07.14.     Hozzászólás 0

Megváltozott a verseny - XII. szakasz: Tour de France 2011

A Bastille napján a franciák nemzeti ünnepén érkezett el a karaván a Pireneusok hegyei közé.

A szakasz során egy első kategóriás (Hourquette d’Ancizan, 9,9 km, 7,5%) és két második kategóriás emelkedő (Col du Tourmalet, 17,1km, 7,3%; Luz-Ardiden, 13,3km 7,3%) várt a versenyzőkre, az utóbbi tetején elhelyezett céllal, mindezt persze könnyed távon, „mindössze” 211 km-en kellett teljesíteni.

A szakasz nyugodtan indult, lévén az első 130 km-en csak megközelítették a hegyeket. Hatan léptek meg az élről, akiknek az előnye a kilenc percet is elérte. A szökevények után Cavendish haladt át a részhajrán elsőként, tovább növelve előnyét a pontversenyben. Az első hegyen Mangel haladt át elsőként, majd követezett a Tourmalet. A Leopard-Trek didktálta a tempót elöl a legendás emelkedőn, az esélyesek nyugodtan tekertek fölfelé, figyeltek egymásra. Egy dolog derült ki: Klöden nem nyer idén Tourt, ugyanis leszakadt a főmezőnyről. Elsőként Roy haladt át a Tourmalet tetején, mellyel virtuálisan már pöttyös trikóban tetszelgett, őt követte Geraint Thomas a Skyból.

 

A Tourmalet-ról lefelé a helyzet a következő volt: Thomas és Roy haladtak az élen, őket követte Kadri, és Perez Moreno egy perccel, majd Kreuziger, Tendam és Mangel két és fél perc hátránnyal, végül a 30-40 főre fogyott főmezőny következett bő 3 perces lemaradásban. A lejtmenetben aztán Gilbert-nek és Samuel Sancheznek sikerült elgurulnia a többiektől, ezzel néhány másodpercnyi előnyt szerzett.

 

Az utolsó hegyet a Leopard-Trek kezdte el, élen sokak kedvencével, Jens Voigttal. Előttük Sanchez igyekezett minél nagyobbra hizlalni előnyét. Jens közben öngyilkos tempóval húzta a sort, melynek eredményeként egyre többen szakadtak le, de őt is utolérte a végzete és ezzel átadta a stafétát a Europcarnak, hogy ők Voeckler számára kényelmesebb tempót diktáljanak. Végül a Liquigas unta meg dolgot és Szmyd vezetésével előre jött Ivan Basso, ez a váltás gyorsan emésztette fel az élen állók előnyét, mely egészen 30 másodpercre fogyott. Az élen Sanchez és Vanendert átvette a vezetést és visszatornázták magukat 1 perc fölé. 5 km-rel a vége előtt alig voltak 20-an a főmezőnyben, 1:12-vel a vezető duó mögött. 4 km-nél előbb Andy, majd testvére, Frank húzta meg a sort, ezzel leszakítva Leipheimert is. Több támadás után csak kilencen maradtak elöl, többek közt Voeckler is, aki emberfeletti teljesítménnyel őrizte a sárga trikót. 2,5 km-nél Frank Schleck támadott ismét, melyre senki nem reagált egy darabig, majd Evans és Basso iramodott a luxemburgi után.

 

Az utolsó méterekhez érve Sanchez volt erősebb, így szakaszgyőzelmet aratott, mögötte Vanendert és Frank Schleck következett. Evans, Andy Schleck és Basso triója kicsivel az olasz Cunego előtt ért célba, 13 mp-cel végül a nagy esélyes Contador előtt, aki alul múlta a várakozásokat és hátránya tovább nőtt az összetettben riválisaival szemben. A legnagyobb meglepetést azonban a francia Voeckler okozta, aki megőrizte a vezető helyét, noha előnye csökkent az összetettben.

 

Ahogy számítani lehetett a verseny megváltozott, noha Voeckler továbbra is élen áll, őt már Frank Schleck követi 1:49 hátránnyal, majd Evans jön 2:06-tal. A zöld trikót őrzi Cavendish, de a pöttyös trikót a szakaszgyőztes Sanchez vehette át. A fiataloknál is változás történt: Gesink helyét a francia Arnold Jeannesson vette át. A 13. szakaszon Pau és Lourdes között valószínűleg nem lesz nagy változás az élen, egyedül a pöttyös és zöld trikók cserélhetnek gazdát, főleg ha Gilbert kibírja az utolsó nagy hegyet és Lourdesban győzni tud.

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010