Menü

2008.04.17.     Hozzászólás 0

Megoldás BKV sztrájk idejére: mi lenne, ha...

...ha BKV sztrájk idején nem azon morfondíroznánk, hogy kocsival, vagy inkább sehogyse menjünk munkahelyünkre vagy napi teendőnkre, hanem előkapnánk a bringánkat és csengettyűzve indulnánk útnak.


Biztosan sokan vágják csípőből a kifogást, miszerint túl nagy a távolság az otthon és az úticél között, de egészen biztos, hogy a fővárosban élők nagy része nem utazik többet 10-20 km-nél. Ez a távolság pedig kényelmesen fél-egy óra alatt letekerhető úgy, hogy meg sem izzadunk - merthogy ez a másik fő ellenérv a bringázás ellen.

Vasárnap Criticalmass, ahol az eddigi tapasztalatok alapján több tízezren hirdetik a kerékpárral közlekedők létjogosultságát. Hirdetik azt, hogy a városban igenis sokan szeretnének kerékpárral közlekedni. Milyen szép lenne, ha pénteken "valódi körülmények között", élesben is bizonyítanánk a városvezetőknek a hazai kerékpáros kultúra fejlődését és a vasárnap elhangzó beszédekben a pénteki "demonstráció" sikerességéről is szólhatnának.

Na de nem a nagy szavak miatt írom ezt a cikket, hanem mert tényleg úgy gondolom, hogy a péntekre várható kényszerhelyzet és a tavasziasra fordult időjárás remek lehetőséget, amolyan "nyílt napot" kínál a kerékpáros közlekedésnek, s Budapest egy napig  hasonlíthatna az északi országok nagyvárosaihoz. Biztosan jobb kedvvel érkezünk be a munkahelyünkre, ha a reggeli otthon-munkahely távolságot kerékpáron, sok-sok másik, szintén kerékpárral közlekedő városlakóval tesszük meg.

Persze a kerékpáron túl sok más emberi erő hajtotta közlekedési alternatíva létezik, amivel kiváltható a gépjárműforgalom, s egy füstölgő autóktól mentes utcán még gyalog is szívesebben sétálnánk.