Menü

2011.06.17.     Hozzászólás 0

Le Grand Départ és a Pays de la Loire - Honnan indul a Tour de France 2011?

Nemcsak gyönyörű vidékeket érint a mezőny, de a sárga trikóért is kiélezett küzdelem folyik majd

A 2011-es kiírásban, akárcsak 2009-ben prológ nélkül vág neki a karaván Franciaország meghódításának. A rajt a Passage du Gois útján lesz. Innen a mezőny nekivág Vendée tartomány felfedezésének és 191,5 km megtétele után a Mont des Aluettes 232m magas csúcsán dől el ki viselheti a csapatidőfutamon a sárga trikót. Másnap egy rövid, mindössze 23 km hosszú csapatviadalnak lehetünk szemtanúi Les Essart városkája körül, majd hétfőn északra, Olonne sur Merből Redonba kerekezik a mezőny. Ezzel a 3 szakasszal zárul az első mini-felvonása a Tournak.

 

Esélyesek
A sárga trikóért folytatott küzdelem nem a sprinterek kedvez majd. Az első szakasz vége ugyanis jobban hasonlít egy ardenneki klasszikus befutójához, mint egy igazi sprinter szakaszhoz. Ez főleg Philippe Gilbertnek kedvezhet, aki idén nem talált legyőzőre ilyen terepen. A második napon azonban könnyen gazdát cserélhet a Maillot Jeune, hiszen a legendásan jó csapatok: HTC-Highroad, Saxo Bank, Team Sky és ide sorolhatjuk Cancellara vezetésével a Leopard Treket is, átrendezhetik a sorrendet. A második nap után talán Cancellara a legesélyesebb a sárga trikóra. A harmadik etap forgatókönyve szinte biztos: egy 2-6 főből álló szökevénycsoport elszakad a főmezőnytől, majd a Highroad az élre áll, 10km-el a vége előtt összezár a mezőny és Cavendish verhetetlen lesz sprintben, a sárga trikó meg marad addigi tulajdonosánál.

 

Vidék
Pays de la Loire egyike Franciaország 27 régiójának. Fővárosa Nantes. A Bretagne félszigettől délre elterülő vidéket foglalja magában, de geológiai értelemben a  félsziget, mintegy 20%-a tartozik Pays de Loirehoz. A régióban mintegy 3,5 millió ember él, akik főleg mezőgazdasággal foglalkoznak, innen származik a francia húsipar 51%-a és tejtermelés 19%-a. A régió öt megyére tagolódik: Loire-Atlantique, Maine-et-Loire, Mayenne, Sarthe és végül Vendée. E legutóbbi található legdélebbre. Turizmus szempontjából a vidék kimagasló kúltúrális értékű, hiszen vegyük például a Loire mentén található kastélyokat. Aki kedveli a komolyzenét, azt évi több mint 200 koncert közül választhat magának kedvére valót.

 

 

Vendée megye a legdélebbi része a Pays de la Loire régiónak. 6720 négyzet kilométeren 620000-en élnek. Fővárosa La Roche-sur-Yon (51,000 lakos), mely város 1804-ben alapult Napóleon parancsára. Legjelentősebb városai: Les Herbiers (14,000 lakos), Les Essarts (4,800 lakos) Olonne-sur-Mer (12,500 lakos). A tartományt az azonos nevű folyó osztja három részre: a Vendée Liget, a Breton Mocsarak észak nyugaton és a síkság keleten. Gazdaságilag első helyen áll a turizmus, majd a mezőgazdaság következik. Jellegzetes ételei főleg a kekszek és a híres „Label Rouge” briós, de termesztenek szőlőt is, melyből bor készül, illetve a helyi sonka is kiváló minőségű.

 

La Barre-du-Monts büszkélkedhet a világ egyik legtisztább tengerpartjával. Ebből a 2173 fő lakosú kisvárosból indul a Tour a Passage du Gois felé. A város területének kétharmad része védett terület. A természetvédelem és a természeti értékek megőrzése kiemelten fontos a lakosok számára. Az idelátogatókat egyre több szabadidős sport várja, mind a természetvédelem jegyében! Festői kerékpárutakon a bringázás szerelemesei is megtalálják a számításukat.

 

  

 

Passage du Gois, ez a 4,5 km hosszú út a tenger és az ég között épült. Dagály idején inkább a víz alatt van, ám apály idején az ég felé törve emelkedik ki a vízből. 1999-ben Lance Armstrong itt szerzett 6 perces előnyt, fő riválisával a bukásba keveredett Alex Züllével szemben. Idén innen indul az igazi verseny és ezen a szakaszon a lassú rajt után itt teszik meg az első kilométereket a kerekesek.

 

Mont des Aluettes az első célállomás, 232 méterrel a tenger szintje felett. Az első leírások szerint még római légiók vertek itt tábort, mert innen könnyen szemmel lehetett tartani a vidéket. A XVI. században hét szélmalmot építettek a dombra, melyből három még mindig áll, egy még mindig működik. 1968-ban adták át neogótikus stílusban épült kicsiny kápolnáját.

Les Herbiers városa alig néhány kilométerre fekszik a befutótól. Ez a 15000 főt számláló városka a modern építészet és formatervezés egyik fellegvára. Épületei nemcsak modernek, de meghökkentő formái biztosan rengeteg támogatót és ellenzőt is találnak. A várostól nem messze találhat a Puy de Fou vidámparkja, mely a 4. legnagyobb Franciországban. Emlékezhetünk, hogy 1999-ben Lance Armstrong itt ölthette magára először a sárga trikót, egy 6,8km-es prológ győzelem után.

 

Olonne Sur Mer városkája, La Barre du Monts-hoz hasonlóan, a természetvédelemmel és a turizmussal jellemezhető. Kutatások folynak azzal a céllal, hogy bebizonyítsák a helyiek, hogy a környezetvédelem és a technikai újdonságok nem idegenek egymás számára. A Pegueot gyár napelemes autója is ide kötődik, illetve az Ocean Vital I. hajó megépítése is mely nem használ semmilyen energiahordozót, kizárólag napelemek és egyéb berendezések szolgáltatnak energiát.

Redon az utolsó, egyben az egyik északi határváros Pays de la Loire és Bretagne között. A városban található 1300 éves kolostor, melyet 400 éven keresztül építettek, bővítettek. Ehhez az intézményhez köthető többek közt a Richelieu bíboros is. Múzeumában megtekinthetjük a szárazföldi, csatornai hajózás történetét, érdekességeit is.

 

Az első három nap ígéretesnek látszik, hiszen nemcsak gyönyörű vidékeket érint a mezőny, de a sárga trikóért is kiélezett küzdelem folyik majd. Az esélyesek persze nem fognak sokat mutatni magunkból. A verseny a továbbiakban majd tesz egy „kört” a Bretagne-félszigeten, majd dél felé fordulva célba veszi a Massif Central lejtőit.

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010