Kicsik két keréken – első a biztonság

www.bikefun.hu
www.bikefun.hu
2008/06/19
A bringázás szinte minden gyermek életéhez hozzá tartozik, és szerencsés esetben a kerékpározás - mint örömteli mozgásforma - egy életen át elkíséri majd.
Hirdetés

 

Szülőként sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk megszeresse a bringázást, de szintén a mi feladatunk, hogy ügyeljünk a gyerkőc biztonságára is.

 

A legkisebbek csak megfelelő gyermekülésben vannak igazán biztonságban a kerékpáron, de ekkor is fontos a bukósisak viselése (már 46-52 cm-es fejátmérőre is kapunk megfelelő sisakot), amely akár életet is menthet! Az ilyen baba-sisakok (0-2 éves korig) speciális kialakítása garantálja, hogy a kis utas a gyermekülésben utazva is kényelmesen meg tudja támasztani a fejét.

 

 

Nagyobb gyermeknél az első fontos lépés, hogy megfelelő kerékpárt válaszunk neki, amivel igazi élményt jelent majd a bringázás. A kerékpárboltokban szakemberek állnak rendelkezésre, akik kézséggel segítenek megtalálni azt a biciklit, amelyik megfelel a szülők anyagi lehetőségeinek, és a gyerkőc adottságainak is.
Fontos, hogy megbízható gépet válasszunk: a gyermekkerékpárok esetében sokan hajlamosak csak a külcsínre adni, pedig a nem megfelelő alkatrészekkel szerelt bringák komoly veszélyt jelentenek a kicsikre – gondoljunk csak például egy rosszul működő fékre!

A megbízható kerékpár mellett, a legfontosabb biztonsági szempont a fej védelme egy esetleges borulás során (ne feledjük: mire egy gyerek profin megtanul bringázni, bizony sok  bukáson  esik túl).
Jó, ha a gyermekünk egészen kis korától megszokja, hogy a kerékpározáshoz ugyanúgy hozzátartozik a bukósisak viselése, mint az autózáshoz a biztonsági öv bekapcsolása. Fontos, hogy jó példával járunk elől: ha mi is mindig, következetesen viseljük a bukósisakot bringázáskor, akkor neki is természetes lesz, hogy nem indul el fejvédő nélkül tekerni.

 

 

Ma már itthon is elérhetőek olyan gyerek sisakok, amelyek nemcsak teljes biztonságot nyújtanak viselőjének, hanem kényelmesek is, jól szellőznek, és széles mintaválasztékukkal illeszkednek a különböző korosztályok ízléséhez. A megbízható sisakok közül hagyjuk, had válaszon a gyerek magának olyan mintázatot, ami neki tetszik, így nagyobb az esély rá, hogy később szívesen hordja majd a fejvédőjét!

Ha a család legkisebb tagja még nem mindig bírja tartani a tempót a többiekkel, akkor hasznunkra válhat a Trail-Gator vontató szerkezet. Ez a vonórúd használaton kívül lehajtható, így nem zavar minket a tekerésben, viszont ha a gyerkőc elfárad, néhány mozdulattal csatlakoztathatjuk a kerékpárját a saját bringánkhoz. A vontatásnak két előnye is van: a kis bringás kipiheni magát, a szülő pedig extra edzésen vesz részt.

Ahogy növekszik a gyermek, egyre hosszabb túrákra merészkedhetünk el vele, ilyenkor már mindenképpen érdemes lámpával is felszerelni a kerékpárját (és persze a sajátunkat is!), hiszen egy-egy jól sikerült bringázás végén, már lehet, hogy szürkületben vagy sötétben fogunk hazaérni. Ilyenkor plusz védelemnek jól jöhet a sisakokba épített villogó is.

 

 

Kiegészítésképpen beruházhatunk néhány száz forintot egy kerékpáros kesztyűre (esetleg néhány ezret mezre és nacira) is, ettől igazán vagány bringásnak érzi majd magát a gyerkőc és miközben büszkén feszít az új szerkójában a bringáján, mi is elégedettek lehetünk, hiszen aki a kerékpározást szereti rossz ember nem lehet!

 

 A képeken látható Bellelli gyermekülésekről, Lazer sisakokról és egyéb termékekről bővebb infomáció: www.bikefun.hu

Hirdetés
Hirdetés