Kerékpárutak Magyarországon

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/02/10
Mind a belföldi, mind a külföldi turisták körében egyre népszerűbbek a kerékpártúrák, éppen ezért mind komolyabb igény mutatkozik az összefüggő kerékpár-úthálózat kiépítésére. Hazánkban mintegy 1100 km kiépített kerékpárút van. Legismertebb a Balatont körbejáró kerékpárút, amelyen a legfontosabb magyar kerékpáros verseny, a „Tour de Hongrie” is már 2004 óta részben végighalad.
Hirdetés


A Balaton mellett a Fertő-tó is körbe-kerékpározható, s jövőre várhatóan elkészül a Tisza-tavat körülölelő bicikliút is. A Duna mentén a Szigetközben, a Dunakanyarban és a bajai útvonalon van lehetőség hosszabb, összefüggő túraútvonalakon kerekezni.
Legforgalmasabb útjaink egyben az EUROVELO nemzetközi kerékpáros úthálózat tagjai .

- Az EUROVELO 6 Nyugat-Kelet irányban szeli át Európát, az 5000 km hosszú útvonalból 470 km található Magyarországon. A hazai szakasz a Duna mentén halad majd végig, eddig 110 km készült el belőle. Ez az útvonal része az EU TINA elnevezésű programjának is. - Az EUROVELO 11 Észak-Dél irányban halad át Európán, mintegy 6000 km hosszan, ebből Magyarországra – a Bodrog, majd a Tisza partján haladva – 410 km esik. - Az Európai Thermál Kerékpáros Vándorút Franciaországból indul és a tervek szerint Romániáig halad majd, hazánkban a zsirai határátkelő-Bükfürdő szakasz már kiépült. A tervek szerint az útvonal Sárvár-Héviz-Zalakaros érintésével halad majd a Szlovén határ felé, amely előtti szakasz már szintén készen várja a túrázókat.
A Magyar Turizmus Rt. rendszeresen elkészíti Magyarország kerékpáros-térképét, amely többek között a Tourinform-irodákban, valamint külföldi és belföldi turisztikai vásárokon kerül terjesztésre. A szervezet honlapján (www.itthon.hu) számos biciklis-barát szálláshelyet, s hasznos tanácsokat találnak az érdeklődők.

Hirdetés
Hirdetés