Menü

2007.03.28.     Hozzászólás 0

Kerékpáros Magyarország Program 2007-2013

Az utóbbi évtizedben szemtanúi lehettünk a kerékpárutak hazai fejlődésének, szép sorban bővült a hálózat. Aki azonban járt már két keréken cseh, ausztrál, német, vagy akár francia terepen, kissé csalódottan tekinthet a magyar viszonyokra. Egy új program keretében lehetőség nyílik a felzárkózásra.


Bár egyelőre feltételes módban beszélnek róla, a Kerékpáros Magyarország Program 2007-2013 című kormányzati terv szerint a program végére kétezer kilométer új kerékpárút és kerékpársáv épülhet. Ennek eredményeképp felére csökkennének a kerékpáros balesetek és az európai kerékpárturizmusból is kivehetnénk a részünket.

Ígéretesen hangzik, hogy a fentebb említett országok kormányzati programjait is áttanulmányozták a saját program előkészítésekor, aminek hatására akár a duplájára is nőhet a kerékpárhálózat. Az új utak építése mellett figyelmet kívánnak fordítani a kerékpáros kultúra fejlesztésére oktatási programokkal, KRESZ módosítással vagy például a MÁV kerékpárbarátabbá tételével. Ha ezeket sikerül megvalósítani, továbbléphetünk a turisztikai feljesztésekre a sport és rekreáció tekintetében. Ehhez szükséges az is, hogy bekapcsolódjunk az EuroVelo-ba, az európai bicikliút-hálózatba.

A tárcaközi és szakmai bizottságok javaslatain túl a civil szervezeteket is be kívánják vonni a fejlesztések minél hatékonyabb megvalósításához. Hajrá!

- Mozgásvilág.hu -