Menü

2007.02.06.     Hozzászólás 0

Kerékpáron Párizsban

Reméljük, egyszer itthon is bevett gyakorlattá fog válni, ami az idei nyártól kezdve a francia fővárosban is. Párizs utcáin 14 ezer szabadon használható kerékpár áll a párizsiak rendelkezésére ezerötszáz utcai tárolóhelyen.


Franciaországban két helyen - Lyonban és Rennesben - már két éve sikeresen működik az kerékpár-bérleti rendszer. A világ elsőszámú reklámcégeinek pályázata alapján egy francia vállalkozás építheti ki a hálózatot. Ha a február közepén tartandó fővárosi közgyűlés is jóváhagyja, július közepétől pontosan 14 100 bárki által használható kerékpár színesíti Párizs utcáit, s év végére akár 20 ezernél is több.

A kerékpárokat 1451 automata elektromos tárolóban helyezik el, ahol bárki számára hozzáférhetőek és az állomások bármelyikén le lehet adni használat után. Az első fél óra használat ingyenes lesz, ezen felül napi 1 euro a bérleti díj. A rendszeres kerékpár-használók éves bérletet válthatnak 29 euróért, így az év minden napján korlátlanul használhatják a kerékpárokat.

A francia főváros közlekedési gyakorlatát és a környezet védelmét már az is pozitívan befolyáslná, ha a párizsiak 10-20 százaléka használná rendszeresen a közlekedés ezen alternatíváját.