Ilyen egy igazi bringás csapat

Ilyen egy igazi bringás csapat

Nagy Zsolt
Nagy Zsolt
2015/11/13
Sose leszünk annyian, mint a focisták
Hirdetés

Pár hete ellátogathattam Vértesboglárra, ahol a Superior Team csapat tartotta az őszi edzőtáborát. A Vértes amúgy is remek hely a bringások számára, pláne úgy, hogy a csapat egyik edzője, Búr Zsolt helyi gyökerekkel rendelkezik, így szinte minden méterét ismeri az erdőnek. Sós Sanyával, a csapat vezetőjével, és Búr Zsoltival beszélgettem, hogyan képzelik el a csapat jövőjét. Előbb egy interjú, a végén pedig a személyes tapasztalatomat olvashatjátok majd az edzőtáborról.

 

Superior Team Forrás: Kimura
Superior Team
Kép forrása: Kimura

 

Az interjú

Sziasztok! Először is, mesélnétek egy kicsit a csapatról? Hogyan alakult, mi volt a cél és hova tart?

Két bringás jó barát elhatározta 2014 őszén, hogy csinálnak valami maradandót, valami hasznosat, így vált valóra a rég dédelgetett álmuk egy MTB csapatról. A dél-budai régióban gyakorlatilag nem volt működő utánpótlás MTB egyesület. Ez volt a mi nagy lehetőségünk amit idejében fel is ismertünk... Jöttek is a fiúk- lányok, fiatalabbak-idősebbek és mára csak Újbudán 40 fő fölött van az edzéseket látogatók száma.

Az első néhány hónap kezdeti nehézségei és a nyár eleji edzőváltást követően rohamos fejlődésnek indultunk. Edzéseinken kimagasló szakmai munka folyik köszönhetően Búr Zsolt vezetőedzőnek és Dancsuly Dávid XCO specialistának.. A csupán kedvtelésből sportolók is jól érzik magukat nálunk, hiszen fergeteges hangulat és mindenkire odafigyelés jellemzi a közösséget.

 

Friss csapatként elég gyorsan sikerült szponzorokat szereznetek, ez hogyan sikerült?

Hihetetlen de a kisujjunkat se kellett mozdítani azért, hogy a legmeghatározóbb szponzoraink, akkor felfigyeljenek ránk. Egy véletlennek köszönhetően lett névadó szponzorunk a Bikelogistics Kft, Valamint a Casco fejvédők magyarországi képviselete.

Új lendületet új ötleteket kívánunk bevinni ebbe a sportba, ezért nem egy elszigetelt csapatban gondolkodunk, hanem egy hálózatban azaz a "SUPERIOR" programban. Itt most ténylegesen egy komplex programról és nem csupán egy szponzor kerékpár márkáról van szó....

Superior MTB Team néven már három csapatunk működik közel 80 újonccal. Újbuda, Üröm és Szentendre ad helyet ezeknek a lokális csapatainknak. A közeljövőben újabb szerveződés kapcsolódik hozzánk, mégpedig a Superior MTB Team Érd.

2016 nyarára a négy bázisunkon szeretnénk elérni a 100 fő feletti /licenccel rendelkező/ rendszeresen edzésre járó létszámot, valamint a preferált versenyeken szeretnénk elérni, hogy több tucat Superior Team tag álljon rajthoz.

 

Superior Team Forrás: Kimura
Superior Team
Kép forrása: Kimura

 

Ha jól tudom, nem csak csapatban gondolkodtok, hanem kicsit szeretnétek a foglalkozásaitokat kiterjeszteni.

Ingyenesen biztosított "iskolaprogramunk" is nagy érdeklődésnek örvend, hiszen edzőink egy-egy alkalommal a tanítási idő alatt az összes osztálynak közlekedésbiztonsági foglalkozást tartanak a testnevelés órák keretében. A gyerekek ilyenkor egy mobil akadálypályán kerékpározhatnak, valamint kerékpáros KRESZ-totót töltenek ki. Szponzoraink kerékpárokkal és fejvédőkkel támogatják a programot.

Az ügyesebbeket vagy az érdeklődő gyerekeket meghívjuk edzéseinkre, hátha szenvedélyükké válik a kerékpározás.

 

Mesélnétek kicsit az edzésekről is?

Csapataink szakembereit Búr Zsolt (Buzsó) vezetőedző irányítja, koordinálja. Rendszeres időközönként technikai,szakmai képzéseken csiszolja tudásukat, hogy a gyerekek ne a bőrt rúgják, hanem a pedált tapossák inkább örömmel!

A Superior program következő legfontosabb eleme a minden 3. hónapban megszervezésre kerülő Superior MTB edzőtábor, melybe egyre több egyesületből érkeznek a gyerekek. Nyár elején Orfű aztán Diósjenő legutóbb pedig Vértesbogláron volt igen nívós és jó hangulatú edzőtábor.

A 4. Superior összetartás edzőtábor tervezett időpontja január második fele. Reméljük hóban sem lesz hiány!

Nagyon büszkék vagyunk magára a csapatra (csapatokra), mert kivétel nélkül mindenki (edző, gyerek, szülő, szponzor, stb.) építi a közösséget és egyáltalán nem tükre a mai (sport) valóságnak! Erre tényleg nagyon büszkék vagyunk!

 

Ki tudsz emelni valakit a csapatból?

Nem szeretnék senkit kiemelni, mert van aki az edzésen és van aki a versenyeken teljesít erején felül, de van egy srác kinek regénybe illő az eddigi története. Ő a mi felfedezettünk, aki kerékpárosfutárból lett úgy élversenyző, top-maraton középtáv összetett bajnok, hogy minden szempontból messze elmaradt a magukat "profinak" nevezők mögött. Reméljük és kívánjuk, hogy Gérnyi Balázs tovább öregbítse hírnevünket!

 

Milyen tervszerűséggel edzitek az ifiket? Milyen metodika alapján van felépítve korosztályokra?

Edzőink a legmagasabb szakmai követelményeknek megfelelően képzik, oktatják a gyerekeket és felnőtteket.

Míg a 6-9 éves korosztály edzéseire inkább a játékosság, a 10-14 éves korosztályéra a technikai tudás elsajátítása addig a 15 évesek és annál idősebbekére a profi versenyzés, a megszerzett tudás csiszolása, verseny helyzetben való alkalmazása jellemző.

A felnőttek, akik a napi robot után csatlakoznak egy-egy edzéshez, hozzánk hasonlóan feloldódnak a fiatalság köreiben és 20 évet fiatalodnak.

 

Superior Team Forrás: Kimura
Superior Team
Kép forrása: Kimura

 

A versenyeken apraja- nagyja elindul. Nem csak a verseny öröméért vagy a jó szereplés reményében, hanem azért mert a csapatsátrunk egy igazi hangulatos helyszín, A megfáradt versenyzőket a csapat masszőr várja a futam előtt és után. A technikai problémákat a helyszínen azonnal orvosolják profi szerelőink. A lelkes szülők miközben szurkolnak, a bográcsban rotyogó gulyást is finomra főzik. Nálunk nem éhezik el senki!:) Versenyzőink frissítőjéről, energia utánpótlásáról is rendszeresen gondoskodunk. A versenyekre utazás, azaz a telekocsi szolgáltatásunk pedig igen jól működik. Ki ne szeretne ezek után a Superiorok között versenyezni!?

 

Végezetül mit tudnátok még hozzáfűzni a történethez?

A feketelevest a végére hagytam, hiszen a fenti dolgokat egy olyan csapat képes megvalósítani, akinek a bürokrácia még a mai napig sem volt képes kiadni az adószámát, de amint ez megvan, még komolyabb, az utánpótlás számára biztosított, programokat,célokat, támogatásokat fogunk bevezetni.

Sose leszünk annyian mint a "focisták" de aki a pedált tapossa nálunk elmondhatja, hogy FOREVER YOUNG!

Hát ennyi...

 

Külsősként belülről

Kimura benyomásai a csapatról és annak helyzetéről

Az edzőtábor remek hangulatú volt. Reggel egy kis játék, amerikai foci, fogócska, vagy ami belefért, aztán egy kiadós reggeli, majd egy nagy tekerés. A gyerekeket három csoportra szedték, életkor és tudás alapján, és eszerint mentünk el bringázni. Különböző hosszú edzéseket tekertünk, különböző nehézséggel, hogy mindenkinek legyen kihívás benne. Buzsó vitte a gyorsabb fiatalokat, ők technikásabb terepen mentek. Utána kiadós ebéd, pihenés, délután pedig játékos feladatokkal összekötött technikai edzés. Ebben olyanok voltak, mint egykeréken gurulás, bunny hop vagy szlalomverseny csapatváltóban. Szerintem ez remek lehetőség a srácoknak, hogy egyrészt barátokat találjanak, másrészt megalapozza a sporthoz való hozzáállásukat, hogy egy versenyző figyel rájuk és segít nekik.

A téli időszakban nem a tekerésen lesz a főszerep, hanem a tornatermi edzéseken, ami több szempontból is igen hasznos. Egyrészt segít megerősíteni azokat a vázizmokat, amelyek a legtöbb embernél elég gyengék ráadásul a bringásoknál a hát-derék körüli izmoknak nagyon nagy szerepe van a megfelelő tartás kifejlesztéséhez. Másrészt segít az agynak is egy kicsit kikapcsolni, megtöri a szürke tél monótóniáját és segít átvészelni a sötét délutánokat.

 

Superior Team Forrás: Kimura
Superior Team
Kép forrása: Kimura

 

Utánpótlás helyzet itthon

Itthon - jelentsük ki - nem létezik országosan tervezett utánpótlás nevelés. Elég csak az elmúlt 5-6 évben rohamosan fejlődő angol kerékpársportra gondolni (nyertek 3 Tourt), vagy az amerikaiaknál igen jól működő, osztályokra bontott versenyrendszerre. Ott a legalsó, 5-ös osztályban lehet először elindulni, és tapasztalati pontok és eredmények alapján lehet feljebb lépkedni a csoportok között egészen az első osztályig. Kitaláltak egy működőképes rendszert, ahol mindenkinek van motivációja feljebb lépni vagy a saját kategóriában, a nagyjából hasonló erőben lévőkkel versenyezni.

Ezt itthon legfeljebb csapatok vállalják fel több-kevesebb sikerrel. A Pilisiek évtizedek óta foglalkoznak ezzel, és rengeteg versenyzőt adtak, ott vannak a Csömöriek, de említsük meg a Salgótarjániakat is, vagy nem is beszélve Garamszegi László munkájáról, akinek a keze alól az elmúlt pár évben kikerült néhány országos bajnok fiatal. Vannak még ilyen példák itthon, nem sorolnám fel őket mind. Az ő alázatos munkájuk következménye, hogy bringásaink vannak a világkupákon, olimpián, sőt, világbajnoki érmet is szereztünk nemrég az egyik montis szakágban. Az itt leírtak miatt örülök annak, hogy alakult egy csapat, akik kifejezetten az utánpótlásnevelésre koncentrálnak, és a jövőt a fiatalokban látják.

Sok fiatal nem akar versenyző lenni, csak csinálni, amit szeret.

Nem kell mindenkinek versenyt nyernie, nem kell mindenkinek beáldoznia a fiatalkorát arra, hogy sportkarriert érjen el.

És örülök, hogy ezt is szem előtt tudják tartani és úgy próbálnak meg egy jó közösséget összehozni, hogy közben társadalmilag hasznos szerepet töltsenek be.

Részemről sajnálom, hogy amikor fiatal voltam, internet hiányában nem volt elég információm arról, hova mehetnék sportolni, így gyakorlatilag mindent egyedül kellett megoldanom. Köszönöm nekik hogy fogadtak, együtt tekerhettem velük egy csodálatos őszi hétvégén, és egyúttal minden edzőnek köszönöm, aki szívén viseli az utánpótlás nevelést.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés