Menü

2009.03.02.     Hozzászólás 2

www.mozgasvilag.hu

Hogyan kerüld el, hogy lopott biciklit vásárolj!?

Magyarországon a biciklizés egyre nagyobb fokú elterjedésével párhuzamosan nő a kerékpárlopások száma is. Mire kell figyelned ahhoz, hogy ne lopott bringát vegyél? Ezt próbáltuk néhány fő pontban összeszedni.


10 parancsolat kerékpárt vásárlók számára – avagy hogyan kerüld el, hogy lopott biciklit vásárolj!?

 

Tönkrement a kerékpárod? Vagy szimplán elhasználtad és kellene egy új? Nem mindegy, hogy hol és kitől vásárolod az újat! Magyarországon a biciklizés egyre nagyobb fokú elterjedésével párhuzamosan nő a kerékpárlopások száma is. Mire kell figyelned ahhoz, hogy ne lopott bringát vegyél? Ezt próbáltuk néhány fő pontban összeszedni.

 

1. Első és legfontosabb szabály: ha száz százalékig biztos akarsz lenni abban, hogy nem lopott a megvásárolandó kerékpár, akkor mindenképp boltban vásárolj! Az ott kapott számlát és garanciát (amit az új biciklikre kötelező adni) pedig mindenképp őrizd meg!

2. Amennyiben használt kerékpárt szeretnél boltban venni, akkor nagyon fontos, hogy tudakozódj annak eredetéről! Ennek eszköze lehet például, hogy elkéred a jármű eredeti papírjait (számla, kerékpárigazolvány). Ha ilyet nem tud felmutatni az eladó, akkor mindenképp érdemes adás-vételi szerződést írni.

3. Ez utóbbi akkor is fontos, ha nem boltban, hanem magánszemélytől veszed a kerékpárt: ha nincsenek meg az eredeti papírok (mert például kidobta őket az előző tulaj, vagy elkeveredtek – ami valljuk be, bárkivel megeshet), kérj az eladótól egy igazolványt és az adás-vételi szerződésbe írjátok bele az adatait! Így – ha később esetleg kiderülne, hogy mégis lopott a bicikli – könnyen visszakereshető az eladó személye.

4. A helyszín se mellékes: utcán, piacokon, internetes oldalakon felkínált kerékpárok mindig gyanúsak. Vannak az országnak olyan pontjai, ahol gyakran felbukkannak eladásra szánt lopott biciklik: ilyen például Budapesten a Verseny utcai piac, a Petőfi Csarnoknál lévő bolhapiac vagy nagyobb vidéki városok piacai (például a veszprémi).

5. Fontos, hogy nagyjából tisztában legyél a kerékpár értékével: a profinak kinéző, de olcsón kínált biciklik nagy valószínűséggel lopottak. Az is feltűnő, ha a járművet egy rosszul öltözött ember próbálja eladni, akinek ráadásul még sietős is a dolga.

6. Ha megvetted a kerékpárt, de nem vagy teljesen biztos benne, hogy nem lopott, érdemes megnézni néhány olyan internetes oldalt, ahol az eltűnt kerékpárokat keresik a tulajdonosok. Ilyen honlap például a http://kerekparpiac.hu/lopott-kerekparok/feed; http://alleycat.hu; http://www.apro.bikemag.hu/. Ha megtaláltad a kerékpárt a keresettek között, úgy a tisztességes, ha értesíted az eredeti tulajdonosát. Ebben az esetben hátrány, hogy elveszted a kerékpárra költött pénzed (arról nem is beszélve, hogy ha a nem kereskedelmi forgalomban vett használt bringáról kiderül, hogy nem a tulajdonostól vásároltad, az jog szerint nem került a tulajdonodba). Ezt úgy lehet kiküszöbölni, ha még vásárlás előtt ellenőrzöd a kinézett biciklit.

7. A kerékpárok egyik legfontosabb pontja, ahonnan azonosítani lehet őket, az a vázszámuk. A legtöbb kerékpártulajdonos, miután ellopták a járművét, bejelenti a lopást a rendőrségen, és ha tudta a vázszámot, az alapján ellenőrizni tudod, hogy az általad megvett biciklit körözi-e a rendőrség. Sajnos, országos nyilvántartás nincs a lopott kerékpárokról, a rendőrségen azt ajánlották nekünk, hogy azt a kerületi kapitányságot kell felhívni, amelyikben vetted a járgányt, de ők is csak az adott kerületben tudják megnézni, hogy a körözött biciklik között van-e a tied is.

8. Természetesen a vázszámot le lehet maratni vagy csiszolni. Ezért ha gyanúsnak tűnő festékhiányos folt vagy nagy matrica van a vázon, érdemes gyanakodni, hogy a jogos tulajdonostól veszed-e a kerékpárt.

9. Ma már sok kerékpár tulajdonosa egyedi gravírozásokkal (például név, telefonszám vagy e-mail cím) látja el a bicikli különböző alkatrészeit. Érdemes tehát többek között a vázat, a váltót vagy a kerekeket átvizsgálni esetleges egyedi jelek után.

10. Szegediek előnyben: ott már 2008-ban elindult a Magyar Kerékpárosklub és a Szegedi Rendőrkapitányság közös programja, a Szegedi Kerékpár Regisztrációs Program. A lényege a következő: a kerékpár tulajdonosa bármelyik szegedi biciklisboltban egy adatlap kitöltésével regisztrálhatja a járművét, kap egy biztonsági matricát a bringára, a megadott adatokat pedig a Magyar Kerékpárosklub tárolja, és a rendőrség hivatalos megkeresésére a rendelkezésükre bocsátja. Így könnyedén megállapítható a megvásárolt kerékpárról, hogy szerepel-e a Szegeden ellopott biciklik nyilvántartásában avagy sem, nem szükséges a vázszám ismerete. 

Amennyiben a program sikeresnek bizonyul, más városokban is tervezik bevezetni a használatát (hasonló kísérletek már Nyíregyházán és Pápán is elindultak, de ezek mind helyi szintű, országos nyilvántartás egyelőre nem áll rendelkezésre).

 

Ezek a tanácsok természetesen nem minden esetben garantálják, hogy a kerékpárt, amit megvásároltunk, nem siratja valahol a régi gazdája. Azonban egy kis odafigyeléssel megnehezíthetjük a tolvajok dolgát, hiszen tudjuk jól: csak addig lopnak, amíg van, aki megveszi tőlük!

 

Maulik Nikolett - Mozgásvilág.hu

 

Olvass többet a témáról: kerékpárlopás, lopott bicikli