Hogyan kerüld el, hogy lopott biciklit vásárolj!? Hír

www.mozgasvilag.hu
2009/03/02
Magyarországon a biciklizés egyre nagyobb fokú elterjedésével párhuzamosan nő a kerékpárlopások száma is. Mire kell figyelned ahhoz, hogy ne lopott bringát vegyél? Ezt próbáltuk néhány fő pontban összeszedni.
Hirdetés

10 parancsolat kerékpárt vásárlók számára – avagy hogyan kerüld el, hogy lopott biciklit vásárolj!?



 

Tönkrement a kerékpárod? Vagy szimplán elhasználtad és kellene egy új? Nem mindegy, hogy hol és kitől vásárolod az újat! Magyarországon a biciklizés egyre nagyobb fokú elterjedésével párhuzamosan nő a kerékpárlopások száma is. Mire kell figyelned ahhoz, hogy ne lopott bringát vegyél? Ezt próbáltuk néhány fő pontban összeszedni.

 

1.  Első és legfontosabb szabály: ha száz százalékig biztos akarsz lenni abban, hogy nem lopott a megvásárolandó kerékpár, akkor mindenképp boltban vásárolj! Az ott kapott számlát és garanciát (amit az új biciklikre kötelező adni) pedig mindenképp őrizd meg!

2.  Amennyiben használt kerékpárt szeretnél boltban venni , akkor nagyon fontos, hogy tudakozódj annak eredetéről! Ennek eszköze lehet például, hogy elkéred a jármű eredeti papírjait (számla, kerékpárigazolvány). Ha ilyet nem tud felmutatni az eladó, akkor mindenképp érdemes adás-vételi szerződést írni.

3.  Ez utóbbi akkor is fontos, ha nem boltban, hanem magánszemélytől veszed a kerékpárt: ha nincsenek meg az eredeti papírok (mert például kidobta őket az előző tulaj, vagy elkeveredtek – ami valljuk be, bárkivel megeshet), kérj az eladótól egy igazolványt és az adás-vételi szerződésbe írjátok bele az adatait! Így – ha később esetleg kiderülne, hogy mégis lopott a bicikli – könnyen visszakereshető az eladó személye.

4.  A helyszín se mellékes: utcán, piacokon, internetes oldalakon felkínált kerékpárok mindig gyanúsak. Vannak az országnak olyan pontjai, ahol gyakran felbukkannak eladásra szánt lopott biciklik: ilyen például Budapesten a Verseny utcai piac, a Petőfi Csarnoknál lévő bolhapiac vagy nagyobb vidéki városok piacai (például a veszprémi).

5.  Fontos, hogy nagyjából tisztában legyél a kerékpár értékével: a profinak kinéző, de olcsón kínált biciklik nagy valószínűséggel lopottak. Az is feltűnő, ha a járművet egy rosszul öltözött ember próbálja eladni, akinek ráadásul még sietős is a dolga.

6.   Ha megvetted a kerékpárt, de nem vagy teljesen biztos benne, hogy nem lopott, érdemes megnézni néhány olyan internetes oldalt, ahol az eltűnt kerékpárokat keresik a tulajdonosok. Ilyen honlap például a ; http://alleycat.hu ; . Ha megtaláltad a kerékpárt a keresettek között, úgy a tisztességes, ha értesíted az eredeti tulajdonosát. Ebben az esetben hátrány, hogy elveszted a kerékpárra költött pénzed (arról nem is beszélve, hogy ha a nem kereskedelmi forgalomban vett használt bringáról kiderül, hogy nem a tulajdonostól vásároltad, az jog szerint nem került a tulajdonodba). Ezt úgy lehet kiküszöbölni, ha még vásárlás előtt ellenőrzöd a kinézett biciklit.

7.  A kerékpárok egyik legfontosabb pontja, ahonnan azonosítani lehet őket, az a vázszám uk. A legtöbb kerékpártulajdonos, miután ellopták a járművét, bejelenti a lopást a rendőrségen, és ha tudta a vázszámot, az alapján ellenőrizni tudod, hogy az általad megvett biciklit körözi-e a rendőrség. Sajnos, országos nyilvántartás nincs a lopott kerékpárokról, a rendőrségen azt ajánlották nekünk, hogy azt a kerületi kapitányságot kell felhívni, amelyikben vetted a járgányt, de ők is csak az adott kerületben tudják megnézni, hogy a körözött biciklik között van-e a tied is.

8.  Természetesen a vázszámot le lehet maratni vagy csiszolni. Ezért ha gyanúsnak tűnő festékhiányos folt vagy nagy matrica van a vázon, érdemes gyanakodni, hogy a jogos tulajdonostól veszed-e a kerékpárt.

9.  Ma már sok kerékpár tulajdonosa egyedi gravírozásokkal (például név, telefonszám vagy e-mail cím) látja el a bicikli különböző alkatrészeit. Érdemes tehát többek között a vázat, a váltót vagy a kerekeket átvizsgálni esetleges egyedi jelek után.

10.   Szegediek előnyben: ott már 2008-ban elindult a Magyar Kerékpárosklub és a Szegedi Rendőrkapitányság közös programja, a Szegedi Kerékpár Regisztrációs Program . A lényege a következő: a kerékpár tulajdonosa bármelyik szegedi biciklisboltban egy adatlap kitöltésével regisztrálhatja a járművét, kap egy biztonsági matricát a bringára, a megadott adatokat pedig a Magyar Kerékpárosklub tárolja, és a rendőrség hivatalos megkeresésére a rendelkezésükre bocsátja. Így könnyedén megállapítható a megvásárolt kerékpárról, hogy szerepel-e a Szegeden ellopott biciklik nyilvántartásában avagy sem, nem szükséges a vázszám ismerete. 

Amennyiben a program sikeresnek bizonyul, más városokban is tervezik bevezetni a használatát (hasonló kísérletek már Nyíregyházán és Pápán is elindultak, de ezek mind helyi szintű, országos nyilvántartás egyelőre nem áll rendelkezésre).

 

Ezek a tanácsok természetesen nem minden esetben garantálják, hogy a kerékpárt, amit megvásároltunk, nem siratja valahol a régi gazdája. Azonban egy kis odafigyeléssel megnehezíthetjük a tolvajok dolgát, hiszen tudjuk jól: csak addig lopnak, amíg van, aki megveszi tőlük!

 

Maulik Nikolett - Mozgásvilág.hu

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés