Menü

2008.05.20.     Hozzászólás 0

Hegyikerékpár: Benkó Barbara ötödik az Eb-n

Az LTV Merida Racing szervezésében jutottak el a magyar versenyzõk a németországi hegyikerékpáros Európa-bajnokságra, szövetségi segítséggel három mezőnyben összesen 6 kerekes álhatott rajthoz.

A St.Welden-i olimpiai crossz futamokon a legkiemelkedőbb eredményt a klub színeiben versenyző Benkó Barbara érte el, aki ötödik helyen zárt a junior nők között.

A németországi pálya nyomvonala nem igényelt különösebb technikai tudást, letörések helyett enyhe emelkedõket, poros, hosszú lefeléket tartalmazott. A rajthoz való beszólítás nem kedvezett a mieinknek, Barbarának ennek ellenére remek versenyzéssel az 5. helyet sikerült megszereznie. Koós Brigitta (Salgótarjáni HKE) egy kör hátránnyal a 34. helyen ért célba. A junior férfiak versenyében Lukács Bálint (LTV Merida Racing) mellet Juhász Zsolt (Cube-Csömör KSK) és Béla Attila (Giant Gyömrő) indult. Mindhárman kiválóan teljesítettek, Bálint – végül 30. lett – és Zsolt – aki 18-ként futott be – sok olyan versenyzõt tekert le, akiktõl még az év elején kikapott. Az U23-as Lobmayer Balázs (Merida Maraton Team) teljesítménye a 69. helyre volt elég.

 

 

Benkó Barbara (LTV Merida Racing): „megérkezés után mentem egy kört a pályán átmozgatás gyanánt, de nem annyira tetszett. Gondoltam majd holnap… Na, akkorra sem lett jobb: izomból nyomatós, semmi technika, vagy csak elvétve. A tavalyi maraton Eb pályájából vágtak ki, szerintem 7,3 km-t. De ezzel kellett megbarátkozni, mondom, akkor nyomatom majd én is! Nagyon izgultam, sokat készültem erre a versenyre. Rajt elõtt elkezdett esni az esõ – meg a lábamat is beütöttem. A beszólítás érdekes volt, nem tudom mi alapján történt, lehetett volna akár az országok tankflottájának nagysága szerint is. Az elsõ svájcit elõttem eggyel szólították be a 3. sorba – végül is, csak a legnagyobb kerékpáros nemzet. Volt elõttünk Izrael, Lettország, Észtország, Ukrajna… Beállítottak az izraeli lány mögé, de elfelejtettek neki szólni, hogy a pisztoly után el kell indulni, õ stabilan állt ott. Kikerülve sikerült a 40-bõl  38-nak „elkapnom” a rajtot. Jöhetett a felzárkózás. Nem is figyeltem, hogy fáj a térdem. Az elsõ 2 km-es aszfaltos tetejére sikerült felzárkóznom az élbolyra, nem kevés erõfeszítéssel. Felérve láttam, hogy egy hármas már elment. A svájci Vivivel egymásra néztünk, régóta jól ismerjük egymást, tudta amit én, hogyha most nem, akkor soha nem tudunk felmenni. Jelzett, elkezdtük húzni, én felfelé, õ síkon, tudtuk, ki hol jobb. Szétszakadt a boly, ketten próbáltunk felmenni, már látótávolságban volt az él. Az egyik lefelében közel 40-nél kiszakadt a pedálja, fogalmam nincs, hogy kerültem ki, csak a Szentlélek tartott a bringán. Innen egyedül mentem, de ismerve síkon a képességeimet, utolért egy belga és egy német lány. Semmi pénzért nem mentek volna elõre, vagy ha a német néha elõre ment, akkor belassultunk, így húztam én végig. Utolsó elõtti körben meghúztam az emelkedõt, a német leakadt, kicsit a belga is, de síkon visszajött. Végighúztam õt, majd utolsó körben az utolsó elõtti kanyart elnéztem, õ ezt kihasználva megelõzött, és a végén lesprintelt. Esélyem sem volt, ráadásul uccsó két körön már masszívan szúrt a térdem is. Nagy gázt adtam végig, mindent megtettem, ennyire volt elég, de szerintem ez nem rossz, elégedett vagyok. Az ukrán meglepetéssel már nem annyira…”

 

 


Lukács Bálint (LTV Merida Racing): „vártam már ezt a versenyt, sokat készültem rá, a pálya is bejött, pihent is voltam. A verseny reggelén viszont nagyon kellemetlen torokfájásra ébredtem és még az orrom is folyt. Sajnos a rajtom nem sikerült, elég hátulról kezdtem a versenyt, az elsõ két körben a 35-38. helyeken tekertem, majd feljöttem a 25-re, egy egész nagy bolyt felvezetve, itt megelõztek még páran. Összességében elégedett vagyok a versennyel, a fejlõdésem mindenképpen látszik…”


Eredmények, hegyikerékpáros Európa-bajnokság, St. Welden, Németország:

Junior nők:

1.
Eiberweiser Mona
Németország
1:27.18
2.
Boyko Alla
Ukrán
1:28.12
3.
 Snihs Kajsa 
Svédország
 1:28.27
5.
Benkó Barbara
Magyarország
 1:29.54
34.
Koós Brgitta
Magyarország
 +1 kör

 
Junior férfiak:

1.
Sagan Peter
Szlovákia
1:32.03
2.
Batuska Mykaylo
Ukrán
1:33.25
3.
Rupp Matthias
Svájc
1:33.30
18.
Juhász Zsolt
Magyarország
1:38.00
30.
Lukács Bálint
Magyarország
1:40.06
58.
Béla Attila
Magyarország
1:44.09

 
 
U23-as férfiak:

1.
Schurter Nino
Svájc
1:49.11
2
Tempier  Stéphane
Franciaortszág
1:49.14
3.
Flückiger Mathias
Svájc
1:49.15
69.
Lobmayer Balázs
Magyarország
+ 2 kör
 


Teljes eredménylista: http://services.datasport.com/2008/mtb/emcc/

Olvass többet a témáról: benkó barbara, kerékpár, merida, verseny, hegyikerékpár