Menü

2015.04.27.     Hozzászólás 6

Hányan hordtok bukót?

Mozgásvilág felmérés a kerékpározási szokásokról


Kell-e bukót hordani?

Megosztó kérdés. Mindig is az volt, ezután is az lesz. A hazai KRESZ szerint csak 40 km/h feletti sebesség esetén, városon kívül kötelező használata, ellenben Ausztráliában 1991 óta minden körülmények között kötelező. A törvényhozók szerint meg is lett az eredmény, csökkent a halálos kerékpáros balaestek száma.

Egy kimutatás szerint azonban ez azt jelenti, hogy 1991-ben 50 ilyen eset volt, 2010-ben pedig 40. Százalékban kimutatható, viszont az nem egyértelmű, hogy ez a sisak használat miatt vagy a kötelező használat miatt bekövetkezett kerékpárosok számának csökkenése miatt van-e?

Sokan osztják az a véleményt, hogy a kötelező bukó használat nem teszi általánosságban biztonságosabbá a kerékpározást. Bike Snob NYC blogger pl. azzal érvel, hogy a kötelező sisak használat elveszi az emberek kedvét a kerékpáros közlekedéstől, amit a melbourni közösségi bringarendszer kihasználatlanságával támaszt alá. Ráadásul -érvel- az ilyen törvények reflexből eltolhatják a felelősséget a baleset okozójáról. "Nem viselt bukót, persze, hogy megsérült!" 

Én személy szerint azt az álláspontot képviselem, hogy ha van bukó abból baj nem lesz, viszont elkerülhetők az olyan balesetek ahol egy-egy banális hiba miatt komoly következményekkel vagyunk kénytelenek szembenézni. (sajnos hallotunk már olyat, hogy a gyakorlott kerékpáros olyan szerencsétlenül esett el alacsony sebességnél, hogy súlyos akár halálos kimenetele lett)

Vajon így gondolja-e ezt a legtöbb bringás olvasónk is?  

A "Hordasz-e bukót" kérdésünkre, melyet olvasóinknak tettünk fel a következő válaszok jöttek:

(nagyításhoz klikk a képre) 

 Hordasz-buk-t-felirattal.jpg Forrás: Mozgásvilág

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Jani 2015.05.05.   07:22

  Jani

  Kényelmesebb sisak nélkül mint sisakban... olcsóbb sisak nélkül, mint sisakban... viszont olcsóbb egy sisak mint az agyműtét... és kényelmesebb is! Mindenki döntse el mi a jó neki! csak nehogy kitalják, hogy itthon is kötelező, mert ez egy jó bevételi forrás lenne, úgy, mint a biztonsági öv használata a kocsiban.

  válasz erre...

 • Anita 2015.05.01.   09:31

  Anita

  Én tegnap estem el (villamossín megdobta a hátsó kereket), volt rajtam bukósisak, akkorát koppant a fejem, hogy eltört a sisak. (röntgen volt, törés nincs, csak mellkasi zúzódások) Ha nincs rajtam, most nem lehetnék otthon. Én biztos, hogy továbbra is hordani fogom és mindenkinek ezt ajánlom, mert sose tudhatod mi történik.

  válasz erre...

 • Márti 2015.05.01.   08:53

  Márti

  A 101% valószínűleg a kerekítések miatt adódik.

  válasz erre...

 • Biktop 2015.04.28.   19:38

  Biktop

  Az olvasóitoknak a nagyobb hányada szerintem kicsit komolyabban gondolja a bringázást, mint az átlag. Ennek tükrében viszont szomorú az eredmény...

  válasz erre...

 • Simon Ádám 2015.04.27.   12:51

  Simon Ádám
 • FanTomee 2015.04.27.   12:35

  FanTomee

  Azért érdekes, hogy edzés közben 101%-ot kérdeztek meg :D

  válasz erre...