Hányan hordtok bukót? Hír

2015/04/27
Mozgásvilág felmérés a kerékpározási szokásokról
Hirdetés

Kell-e bukót hordani?

Megosztó kérdés. Mindig is az volt, ezután is az lesz. A hazai KRESZ szerint csak 40 km/h feletti sebesség esetén, városon kívül kötelező használata, ellenben Ausztráliában 1991 óta minden körülmények között kötelező. A törvényhozók szerint meg is lett az eredmény, csökkent a halálos kerékpáros balaestek száma.

Egy azonban ez azt jelenti, hogy 1991-ben 50 ilyen eset volt, 2010-ben pedig 40. Százalékban kimutatható, viszont az nem egyértelmű, hogy ez a sisak használat miatt vagy a kötelező használat miatt bekövetkezett kerékpárosok számának csökkenése miatt van-e?

Sokan osztják az a véleményt, hogy a kötelező bukó használat nem teszi általánosságban biztonságosabbá a kerékpározást. Bike Snob NYC blogger pl. azzal érvel, hogy a kötelező sisak használat elveszi az emberek kedvét a kerékpáros közlekedéstől, amit a melbourni közösségi bringarendszer kihasználatlanságával támaszt alá. Ráadásul -érvel- az ilyen törvények reflexből eltolhatják a felelősséget a baleset okozójáról. "Nem viselt bukót, persze, hogy megsérült!" 

Én személy szerint azt az álláspontot képviselem, hogy ha van bukó abból baj nem lesz, viszont elkerülhetők az olyan balesetek ahol egy-egy banális hiba miatt komoly következményekkel vagyunk kénytelenek szembenézni. (sajnos hallotunk már olyat, hogy a gyakorlott kerékpáros olyan szerencsétlenül esett el alacsony sebességnél, hogy súlyos akár halálos kimenetele lett)

Vajon így gondolja-e ezt a legtöbb bringás olvasónk is?  

A "Hordasz-e bukót" kérdésünkre, melyet olvasóinknak tettünk fel a következő válaszok jöttek:

(nagyításhoz klikk a képre) 

 

Hordasz-buk-t-felirattal.jpg Forrás: Mozgásvilág
Hordasz-buk-t-felirattal.jpg Forrás: Mozgásvilág
Kép forrása: Mozgásvilág

Hirdetés