Ha zörög a kerékpár - kezdjünk el szervizelni! Hír

Demkó Ráhel - Mozgásvilág.hu
2009/10/28
Úgy gondolom nem én vagyok az első, aki még életében nem szerelte meg a bringáját. Kérem szépen nekem halvány derengésem sincs az egészről...
Hirdetés

Úgy gondolom nem én vagyok az első, aki még életében nem szerelte meg a bringáját. Kérem szépen nekem halvány derengésem sincs az egészről. Így, ha útközben kiesett a kerekem (mert volt ilyen eset) akkor csak néztem ki a fejemből és reméltem, hogy vagy jön valaki és megszereli, vagy sikerül hazáig eltolnom úgy, hogy maradandó kárt ne tegyek benne. Szarakodásom sorát már nem bírták nézni a Mozgásvilágos srácok ezért elirányítottak a Big Bike csapatához.

 

A szervizelés napján úgy éreztem magam, mintha orvoshoz mennék : minden pillanatban találtam valami újabb hibát a bringán: puha a gumi, furcsa hangja van a váltónak, kimozdul az első kerék ha fékezek. Emellet, életemben először mentem a Móricz Zsigmond körtérről az Örs vezér térre biciklivel egymagam. A biztonság kedvéért írtam egy útvonalat magamnak. Ezt egyszer vettem csak elő a Vámház körúton, persze hamar rájöttem, hogy pont úgy kell mennem szinte mintha hazamennék.

Lényegében véve könnyen és rövid idő alatt meg is érkeztem a szervizbe. Pót György , a cég tulajdonosa már az épület előtt várt. Rögtön segített bevinni az üzletbe a Cube -t és egyből le is mentünk az alagsorba ahol is volt maga a „csodaműhely”. Két fiatalember András és Zsolt az aki minden bringabajra megoldást tud találni és minden kérdésre választ ad. Nem kíméltem őket, így miközben Zsolt szerelt, én figyeltem és próbáltam megjegyezni az elhangzottakat.

 

Tényleg minden olyan volt mint egy orvosi rendelőben: Zsolt fogta a Cube-omat, felrakta egy tartóberendezésre és lerögzítette . A hátsó kerekekkel kezdte, ezeket meghúzta és megnézte, hogy az alkatrészek jól helyezkednek- e el. Következő lépés a pedálok ellenőrzése volt, itt is meghúzta a csavarokat. Ahogy haladtunk végig a vázon, akkor tűnt fel mennyi csavar van rajta: persze, hogy ez csak nekem nagy szám. Néha úgy éreztem magam, mint egy földönkívüli, mert annyira rácsodálkoztam mindenre. Volt viszont két művelet, ami nagyon tetszett: az első a váltó tesztelése volt amit ezen a videón megnézhettek:

 

 

Na és ha valaki azt hiszi, hogy a bringa szervizelésben semmi móka és kacagás nincs az most fog nagyot tévedni. Történt ugyanis, hogy a fékbetétembe került némi olaj, ami nem igazán jó. Ilyenkor a pénzéhes szerelő azt mondja: Ezt cserélni kell! És az én bringámhoz egy fékbetét úgy 4000 forintnál kezdődik. De a fiúk elmondták, van erre egy megoldás, ami egy kicsivel meghosszabítja a fékbetétek életét: Zsolt kiégette őket. Íme a tüzes show:

 

Ezt ne próbáljátok ki otthon!!!  

 

Az utolsó fázis a tisztítás volt hiszen a kerékre és a többi alkatrészre felcsapódik a kosz és egyéb szennyeződés (bizonytalan eredetű olaj) amit a következőképp lehet leszedni, még az olajtisztítós kezelés előtt:

 

 

Még annyit sikerült megjegyeznem, hogy mivel az én bringám – Cube - felső kategóriásnak számít - ami ugye azt is jelenti, hogy baromi drága kütyük vannak rajta - a kéthavonta ajánlatos alaptisztításnál  fokozottan figyelni kell a vizezéssel: samponos vízzel kell mosni a vázat, de a kerekeknél levő alkatrészeket azonnal száraz ronggyal át kell törölni, mert nagy károkat okozhatunk ezzel.

 

Köszi Big Bike !

 
Hirdetés