Gunn-Rita Dahle Flesjå - családosan élvonalban

Gunn-Rita Dahle Flesjå - családosan élvonalban

Gunn-Rita Dahle Flesjå
2015/03/04
Anya és világviszonylatban élvonalbeli mountainbike versenyző egy személyben: példaértékű életvitel és küzdés jellemzi a mindennapjait.
Hirdetés

A közelgő nőnap alkalmából interjút készítettünk a nemzetközi mountainbike sport női mezőnyének megkerülhetetlen alakjával, aki családanya is egyben és akinek neve egybeforrt számos Európai/Világ- és Olimpiai Aranyéremmel. Ő nem más, mint: Gunn-Rita Dahle Flesjå.

Mozgásvilág: 2009-ben a kisfiad születése után rögtön 3 és 6 hónappal több versenyt is megnyertél. Honnan merítetted az erőt, hogy ennyire a versenyekre tudj koncentrálni?

Gunn-Rita: Az egyik ok természetesen a mountainbike-ozás iránti szenvedélyem. Ha csinálsz valamit, amit szeretsz és örömet okoz, plusz energiát és erőt ad. Másodsorban pedig csodálatos családom van, aki 100%-ban támogat. A férjem, Kenneth, aki főállású személyi edzőm is, a nap minden órájában arra koncentrál, hogy különböző módokon segítse a felkészülésemet, így én is a legjobb formámat tudom hozni minden nap.


Mozgásvilág: Milyen érzés volt, amikor 2005 óta, 6 év után 2011-ben újra megnyerted az XC Európa Bajnokságot Szlovákiában és ez volt az első győzelmed, mióta anya lettél?

Gunn-Rita: Még ez előtt az említett verseny előtt, 2009. szeptemberében megnyertem az XCM Európa Bajnokságot, de valóban, a Szlovákiában szerzett aranyérem volt az első igazi nagy győzelem az XC versenyzésben, mióta anya lettem. Ez az eredmény mindig különleges lesz számomra, hiszen sokan nem hitték, hogy vissza tudok térni és aranyat nyerni XC-ben.

Mozgásvilág: A versenytársaid közül te vagy az egyetlen, akinek született már gyermeke?

Gunn-Rita: Másoknak is van gyerekük, de nem a top kategóriában.


Mozgásvilág: Hogyan tudod fenntartani az egyensúlyt a családi élet, a gyermeknevelés és a versenyek között?

Gunn-Rita: Lehetséges, de nem könnyű. Ez egy finom egyensúly a mindennapokban és előfordul, hogy egyes pillanatokban olyan fáradtnak érzem magam, hogy nem vagyok benne biztos, hogy aranyat tudok nyerni. De a férjem mindig mellettem áll: egy olyan ember mellett kelek fel minden reggel, aki ösztönöz és motivál és aki mindig a legoptimálisabb fontossági sorrend felé terel. Ez az idők nagy részében jól működik. Én még mindig szeretem azt amit csinálok és olyan helyzetben vagyok, hogy másokat is tudok motiválni és örömmel művelni a kerékpározást olyan gyakran, amennyire csak lehetséges.

Gunn-Rita és családja Forrás: Gunn-Rita Dahle Flesjå
Gunn-Rita és családja
Kép forrása: Gunn-Rita Dahle Flesjå
Galériáért katt a képre!


Mozgásvilág: A mindennapi életben hogyan vezeted a háztartást, szoktál e főzni és bevásárolni? Van segítséged?

Gunn-Rita: Sűrűek a napok, ez biztos, de a jó tervezés a kulcsa mindennek. Kora reggeltől egészen késő estig minden attól függ, hogy mit milyen sorrendben csinálunk. Mit és mikor kell tenni az edzés és pihenés érdekében, megfelelően táplálkozni, vezetni a háztartást, bevásárolni és foglalkozni a kisfiammal.. mindennek megvan a maga ideje. A legtöbb napon ez jól működik, de nagyon kell koncentrálnom, hogy minden az eltervezett céloknak megfelelően történjen.


Mozgásvilág: Hogyan néz ki egy átlagos otthon töltött napod?

Gunn-Rita: Így néz ki otthon egy napom:

07:00: Ébresztő (nyújtó gyakorlatok vagy erőedzés vagy csak egy könnyed reggel az ágyban, amikor a kisfiunk átjön hozzánk.)

07:30: Reggeli

08:30: Öltözködés, készülődés az oviba és az edzésre

09:00: Irány az ovi, aztán kezdjük az edzést

12:00-13:00: Zuhanyzás és nyújtás

13:00-14:00: Ebéd

14:30: Elhozzuk a gyereket az oviból

15:00-17:00: Masszázs vagy második edzés

17:00: Vacsorakészítés

18:00: Vacsora

19:00: Játék a kisfiammal, Bjørnar-ral

19:30: Alvás Bjørnar-nak: közös olvasás és éneklés az ágyban

20:00-21:00: Irodai munka vagy nyújtás

21:30-22:00: Alvás


Mozgásvilág: Korábban láttuk a kisfilmjeidben, hogy gyakran bringázol a kisfiaddal, aki nagyon élvezi az ösvényeket. Mit fogsz mondani akkor, ha esetleg ő is MTB/XCO versenyző akar lenni?

Gunn-Rita: Igen, a kisfiunk nagyon szeret bringával menni minden nap az oviba. Néha hosszabb távokat is meg szoktunk tenni ovi után vagy a hétvégén. Ha ő is olyan komony MTB/XCO versenyző szeretne lenni, mint én, természetesen támogatni fogom, de mindenek előtt szeretném biztatni, hogy más sportokat is kipróbáljon, mert csak ekkor derül ki, mihez van igazán kedve és miben tehetséges.

Gunn-Rita edzés közben Forrás: Gunn-Rita Dahle Flesjå
Gunn-Rita edzés közben
Kép forrása: Gunn-Rita Dahle Flesjå

Galériáért katt a képre!


Mozgásvilág: Szoktatok néha családosan csak úgy kirándulásképpen bringázni menni?

Gunn-Rita: Igen, mindenképpen próbálunk minél gyakrabban menni, többet és többet, ahogy a kisfiunk egyre nagyobb lesz. A jövőben több nyaralást is tervezünk, ahol a bringázás kalandozó jelleggel szerepel a programban. A klasszikus strandolós nyaralást nem igazán kedveljük!


Mozgásvilág: Hogyan érintett, amikor 2012-ben a Norvég Atlétikai Szövetség nem akart támogatni és nem hitték, hogy visszatérsz?

Gunn-Rita: Természetesen nagyon csalódott voltam. A sok top kategóriában eltöltött év után és amiket Kenneth-tel együtt átéltünk ebben a sportban, igazi "arcul csapásként" hatott a számunkra. De mi ezt megfordítottuk és ebben is motivációt találtunk. Meg akartuk nekik mutatni, hogy igenis meg tudunk nyerni nagy versenyeket annak ellenére, hogy anya vagyok és hogy elértem azt a kort, amikor a legtöbb ember már nem képes az elvárt maximumot nyújtani.


Mozgásvilág: Mi a véleményed, milyen az XCO versenysport megítélése azokkal a nőkkel szemben, akiknek gyermekük született?

Gunn-Rita: Nem tudom. Gyereket szülni véleményem szerint a legnagyobb áldás az ember számára, és a legnagyobb aranyérem az életemben, hogy édesanyja lehetek egy egészséges kisfiúnak.


Mozgásvilág: 
2014-ben aláírtál a Meridával egy újabb 2 éves szerződést és nagyon készülsz a 2016-os Rioi Olimpiára. Hogy érzed, fogsz tudni nyerni?

Gunn-Rita: Úgy gondolom, ha Kenneth és én olyan keményen dolgozunk, mint a mai napon és mindig megtartjuk a fontossági sorrendet, akkor küzdhetek az aranyért Rioban.


Mozgásvilág: "Warrior" a beceneved, aki sosem adja fel. Ám ha 2016 után mégis a visszavonulás mellett döntenél, hogyan képzeled el az életed, mi lesz az, ami a versenyzés helyét kitölti?

Gunn-Rita: Nem tudom mit hoz a jövő, de amit biztosan tudok, életem végéig biciklizni fogok, élvezni az életet és fitt maradni, hogy addig tudjak kerékpározni, ameddig csak lehet.

 

Köszönjük Gunn-Rita és sikeres felkészülést kívánunk neked a Rioi Olimpiára, 2016-ra!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés