Menü

2008.07.14.     Hozzászólás 0

Gemenci Nagydíj 1-2. szakasz

A három szakasz összesített eredménye alapján, a remek befutó miatti időjóváírás folytán az olasz Davide Torosantucci lett az idei Gemenci Nagydíj végső győztese. Madaras Zoltán is szép eredményt könyvelhet el, ezüstéremmel zárt.

1. szakasz - Magyar részsikerek a Gemenci Nagydíjon, az olaszok tartják magukat

Az Alisca Bau 34. Gemenci Nagydíj pénteken a Kaposvár és Szekszárd közötti Skoda - Alisca Autócentrum Kupáért zajló 171 kilométeres országúti mezőnyversennyel folytatódott. A részhajrák alkalmával a hazai kerekesek közül Kusztor Péter, Madaras Zoltán és Rónaszéki Balázs jeleskedett, a szekszárdi sprintbefutón az olasz Domenico Loria haladt át elsőként a célvonalon. Összetettben továbbra is a prológ-győztes Davide Torosantucci vezet Madaras Zoltán előtt, mindössze 1 másodperccel.

 

A szakasz során a magyar versenyzők sikereit is hozó sprintek és a hegyi hajrák jelentették az igazi izgalmakat. Az olimpiára készülő Kusztor Péter egy második és egy negyedik helyet szerzett. Az Ausztriában idegenlégióskodó Rónaszéki Balázs egy-egy második, harmadik és negyedik helyet szerzett a piros pöttyös trikóért zajló közdelemben. A Magyarországon jegyzett Katay csapatában szereplő Rino Zampilli mindhárom hegyi hajrát megnyerte. A magyar bajnok Madaras Zoltán a zöld trikóért zajló második részhajrát vitte, az elsőn negyedik lett. A cél előtt mintegy 30 kilométerrel több részre szakadt a mezőny. Az élbolyban mintegy negyven versenyző egyszerre érkezett a célegyenesbe, a sprint befutó végén egy géphossz előnnyel Domenico Loria haladt át elsőként a célvonalon. Mivel az összetettben vezető Torosantucci is ebben a bolyban, azonos idővel érkezett, megtartotta a kék trikót.  Az Alisca Bau 34. Gemenci Körverseny szombaton az Aldor Kupával folytatódik, rajt 10 órakor a szekszárdi Garay téren, majd 163 kilométer megtétele után cél a Kálvária tető.

 

Madaras Zoltán:Nehéz volt a mai szakasz, nagy meleg volt, néha erős szél fújt, nagyon elfáradtam. A csapatom viszont nagyon jól dolgozott. Az volt a taktikánk, olyan tempót menjünk, hogy senki ne tudjon elmenni és a sprintekre meg menjünk, ahogy csak tudunk. Kétszer negyedik, egyszer első, majd megint negyedik lettem, közben virtuálisan a kék trikót is megszereztem. Egy másodpercre vagyok az összetett első helytől, a záró szakasz kő kemény lesz.”

Loria Domenico:Ma olyan taktikát választottunk, hogy a végén tudjak majd sprintelni. Ez csak részben sikerült, mert a meleghez alkalmazkodnunk kellett. Tamásiban még egy részhajrát is nyertem. A csapat végig dolgozta ezt a nehéz napot, köszönöm nekik. Egy hete még álmomban sem gondoltam volna, hogy szakaszt nyerek a Gemenci Nagydíjon.”

Ignácz György főszervező: „Kaposvár először szerepelt a Gemenci Nagydíj történetében. Nagyon szívesen látta a város a mezőnyt, igen hangulatosan, igazi vendégszeretetben teltek az ott töltött órák. A szervezésben minden segítséget megkaptunk. A szombati szakaszunkon mi szeretnénk vendégül látni Somogy megye egyik közéleti személyiségét, a jelenleg sportot is felügyelő önkormányzati minisztert, Dr. Gyenesei Istvánt, aki versenyünk fővédnöke.”

 


Eredmények, Alisca Bau 34. Gemenci Nagydíj, 1. szakasz a Skoda - Alisca Autócentrum Kupáért. Országúti mezőnyverseny, 171 kilométer.
1.  Domenico Loria (Katay Cycling Team) 3:59:54 óra
2.  Grischa Janorschke (Continenal Team Milram) azonos idővel 
3.  Adam Homolka (Arbö Wien, osztrák) a.i.

Az összetett állása:
1. Davide Torosantucci (Katay Cycling Team) 4:03,43
2. Madaras Zoltán (P-Nívó Betonexpressz Corratec 2000 SE) 4:03,44
3. Kristian House (Rapha Condor Recycling.co.uk) 4:03,45

Mezek:
Kék mezben (összetett versenyben vezető): Davide Torosantucci (Katay Cycling Team)
Zöld mezben (gyorsasági pontverseny): Kristian House (Rapha Condor Recycling.cu.uk)
Piros pöttyös mez (hegyi pontverseny): Rino Zampilli (Katay Cycling Team)
Narancssárga mez (legjobb magyar): Madaras Zoltán (P-NÍVÓ Betonexpress 2000 Corratec)
Fehér mez (legjobb U23-as versenyző): Svab Gasper (Sava) 

 

2. szakasz - Szlovén szakaszsiker Szekszárdon, Madaras Zoltán második a Gemenci Nagydíjon

Az Alisca Bau 34. Gemenci Nagydíj utolsó, Aldor Kupáért kiírt etapját Szekszárd térségében, a tolnai dombokon rendezték. A szekszárdi Kálvária tetőre a befutó alkalmával a szlovén fiatal – fehér trikós – Gasper Svab ért föl elsőként, az összetettben vezető olasz Torosantucci és a végül összetett második Madaras Zoltán előtt. A csapatok versenyét 20 gárda közül a P-NÍVÓ-Betonexpressz 2000 - Corratec nyerte.

 

A második szakaszt több kisebb szökési kísérlet tette izgalmassá. A második részhajrá alkalmával időjóváírást kapott az összetettben második helyen tekerő Madaras Zoltán, így ismét teljesen nyílt lett a közdelem a végső győzelemért. Az óriási küzdelem egészen a szekszárdi Kálvária dombon kialakított célig tartott. A nagy emelkedőn az eddig legeredményesebben szereplő U-23-as versenyző Gasper Svab ért fel elsőként a kék trikóban tekerő Davide Torosantuccit megelőzve. Az utolsó pillanatig győzelemre esélyes Madaras Zoltán harmadikként haladt át a célvonalon.
A három szakasz összesített eredménye alapján, a remek befutó miatti időjóváírás folytán az olasz Davide Torosantucci lett az idei Gemenci Nagydíj végső győztese. Madaras Zoltán is szép eredményt könyvelhet el, ezüstéremmel zárt.

Az Alisca Bau 34. Gemenci Nagydíjon 10 ország 20 csapatának 133 kerekese állt rajthoz.


Madaras Zoltán legjobb magyarként összetett 2. helyezett: „Maximálisan elégedett vagyok a teljesítményemmel, a verseny elején nem számítottam arra, hogy akár esélyes lehetek a végső győzelemre. Szálka környékén, az utolsó 10 kilométer környékén elmenésbe kerültem néhány bringással, de hamar utolértek. Volt egy részhajrá sikerem a 2. szakaszon, de az kevés volt, hogy megszerezzem az összetett győzelmet.”

Buchta Vladislav, a nemzetközi szövetség (UCI) ellenőre: „A szervezéssel maximálisan elégedett vagyok, jó csapatot alakított ki maga köré a főszervező, az Ifjúsági Unió Szekszárd jó munkát végzett. Menet közben néhány pici hibát véltem csak felfedezni, de azok nem zavarták a verseny menetét, szóra sem érdemesek.”

 

Eredmények, Alisca Bau 34. Gemenci Nagydíj, 2. szakasz az Aldor Kupáért, 163 kilométer.
1. Gasper Svab (szlovén, Sava) 4:06:03
2. Davide Torosantucci (olasz, Katay Cycling Team) azonos idővel
3. Madaras Zoltán (P-NÍVÓ - Betonexpressz 2000 - Corratec) a.i.

Összetett végeredmény, Alisca Bau 34. Gemenci Nagydíj
1. Davide Torosantucci, 8:09:39
2. Madaras Zoltán, 2 másodperc hátrány
3. Gasper Svab, 4 mp.h.

Csapatverseny:
1. P-NÍVÓ-Betonexpress 2000-Corratec, 24:30:40
2. Katay Cycling Team, 6 másodperc hátrány
3. Bikesport Karnten Viperbike Arbo Asko-Graf,  43 másodperc hátrány


Mezek:
Kék mezben (összetett győztes): Davide Torosantucci (Katay Cycling Team)
Zöld mezben (gyorsasági pontverseny): Kristian House (Rapha Condor Recycling.cu.uk)
Piros pöttyös mez (hegyi pontverseny): Rino Zampilli (Katay Cycling Team)
Narancssárga mez (legjobb magyar): Madaras Zoltán (P-NÍVÓ Betonexpress 2000 Corratec)
Fehér mez (legjobb U23-as versenyző): Svab Gasper (Sava)