Menü

2011.07.05.     Hozzászólás 0

Esős tour - IV. szakasz: Tour de France 2011

A klasszikus sprinterek egymás után maradtak le, előbb Farrar, majd Cavendish is csak integetni tudott a távolodó társainak.

A negyedik etapon a mezőny a Bretagne félsziget dombos vidékeire tévedt, egy 172 km hosszú, Lorient és Mur-de-Bretagne közötti szakaszon. Az esős időben rendezett verseny eleinte nem hozott nagy tempót, ugyanakkor a jól megszokott forgatókönyv szerint, egy kisebb, 5 fős csoport a rajt után megszökött a főmezőnytől. Gyakorlatilag halva született kísérlet volt ez, hiszen a peloton az utolsó 60 km-en 2-3 percnyi messzeségből tartotta figyelemmel a spiccen haladókat, hogy majd a megfelelő pillanatban utolérje őket.

Az utolsó 2 km átlagban közel 7% meredekségű fal, vagyis „Mur” várt a versenyzőkre, így a befutóra ismét Philippe Gilbert tarthatott a legnagyobb eséllyel igényt.

A szakasz nagy kérdései a következők voltak: sikerül-e dupláznia Gilbert-nek, átveszi-e Cadel Evans a sárga trikót, sikerül-e Contadornak egy kevés hátrányt ledolgoznia? Ezek a kérdőjeleket aztán szép lassan megválaszolták az érintettek, és mindhárom kérdésre negatív választ adtak.

 

81676-Et4_Evans.jpg

 

30 km-rel a cél előtt összeállt elöl az Omega-Pharma Lotto, és kis Cervélo, BMC segítséggel rohamosan csökkentették a szökevények előnyét. 10 km-rel a vége előtt, azonban még mindig volt közel egy perc a két csoport között. Hátul ítéletet hirdettek: aki lemaradt, annak vége, többet nem ért fel. 7,5 km-nél elöl is felbomlott az egység és egy emelkedőn az utolsó tartalékait is mozgósítva Insautsi (Euskatel) és Ollo (Movistar) lerázta társait, ám a Leopard-Trek Cancellara vezetésével pillanatok alatt ledolgozta a maradék 30 mp-et és 3,7 km-nél összezárt a mezőny. A klasszikus sprinterek egymás után maradtak le, előbb Farrar, majd Cavendish is csak integetni tudott a távolodó társainak. 3 km-nél elkezdődött a helyezkedés, aki számított ott volt: Evans, Contador, Hushovd, Schleckék, Gilbert és így tovább. 2000 méterrel a vége előtt kezdődött az utolsó meredek, amely kivárással indult, végül Contador törte meg a „csendet”, de nem sikerült leráznia ellenfeleit. A véghajrában Evans indult meg a cél előtt 350 méterrel, és legyőzhetetlennek bizonyult az ausztrál. Hushovd kitartott és emberfeletti teljesítménnyel megőrizte a Maillot Jeune-t. Az élen nem történt nagy változás, de a nap vesztese Andy Schleck lett, aki 8 mp-et bukott testvérével, Contadorral és a többiekkel szemben. Zárásképp megjegyezném, hogy a nagy öreg Klöden is az élen végzett és szép csendben tartja 10 mp-es hátrányát!

 

Az ötödik szakaszon ismét klasszikus sprintbefutó várható, amennyiben a Cap Fréhel felé vezető tengerparti oldalszeles út nem hoz meglepetést és extra izgalmakat. Nem kell jóstehetség ahhoz, hogy tudjuk: ismét lesz szökés, és ismét nem fogják engedni, hogy a szökevények megnyerjék a szakaszt.

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010