Menü

2011.07.07.     Hozzászólás 0

Elég a lassúságból - VI. szakasz: Tour de France 2011

nem volt kérdés: ma sem terem sok babér a szökevények számára

Dinan és Lisieux közötti 226 km-en ismét a szeszélyes óceáni éghajlatra volt bízva a mezőny. Esős, napsütéses, változékony, de legalább hátszeles idő fogadta a Tourt. Ennek köszönhetően az első órában 49 km/h-s átlagot ment a mezőny. Természetesen ismét volt egy szökés, mely 100 km-rel a cél előtt több, mint 10 perc előnnyel rendelkezett. Ekkor úgy nézett ki, hogy akár haza is érhetnek, de a gyorsasági hajrá előtt ismét begyorsult a peloton, így pillanatok alatt egyértelművé tette: ma sem fog hazaérni senki. A sprintet Cavendish húzta be, aki nagy erőket mozgósít, hogy ledolgozza hátrányát a pontversenyben.

 

A mezőny feljött 2:30-ra, amikor elöl Westrának (Vacansoleil) elege lett a lassúságból és Malorival (Lampre) a nyakán ellépet társaitól. A főmezőny most igyekezett jobban figyelni, mint az előző etapon, ugyanis mire felértek volna az élen haladó duóra, behúzták a féket, és megelégedtek a mögöttük haladó trió bekebelezésével, ezzel elejét véve a Voeckler típusú versenyzők kellemetlen támadásainak. 30 km-rel a vége előtt már csak 1:15 volt a távolság, tehát nem volt kérdés: ma sem terem sok babér a szökevények számára.

 

81683-Et6_HAGEN.jpg

 

19 km-nél Malori továbbment és igyekezett alig fél perces előnyét minél tovább megtartani. 13,5 km-nél Roux kezdett felesleges akcióba, majd 4 km után elfáradt és legnagyobb, 7 mp-es előnyét gyorsan elbukta. 7 km-nél még mindig volt 25 mp előnye Malorinak, aki mindent bevetett, hogy rácáfoljon az esélyeire. Hátul az Omega-Pharma Lotto diktált egyre nagyobb tempót közeledve Lisieux felé. Az utolsó emelkedő 3 km-nél kezdődött a Highroad vezetésével, majd Contador akciójával folytatódott, melyet Voeckler kontrázott meg és Vandenbroeckkel összeállva haladtak 50 méterrel a mezőny előtt, egészen 1300 méterig. Az utolsó, sík km-re egy nagyjából 40 fős boly maradt az élen, a sprintet Boonen nyitotta, de végül a Sky csapatból Edvald Boasson Hagen volt a leggyorsabb, megelőzve Gosst és a sárga trikós Hushovdot. A top 10-ben nem történt változás.

 

A 7. szakaszon véget ér a rövid látogatás Normandiában és Le Mansból Chateaurouxba kerekeznek majd a versenyzők egy teljesen sík szakaszon. A táv ismét férfias lesz: 218 km! Az egyetlen érdekessége az etapnak, hogy a gyorsasági hajrá mindössze 26 km-re lesz a céltól, így aki hozza mind a kettőt, az 65 ponttal lehet gazdagabb a zöld trikóért vívott harcban. Ez a tény nem sok esélyt ad az elején szökést vállaló bátor harcosoknak, akik inkább a Massif Centralban, a hétvégén lehetnek sikeresebbek.

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010