Menü

2009.04.07.     Hozzászólás 0

Durván vagy lágyan szereted? - Downhill és Trekking bicikli

Mindegy, hogy félelmetesen meredek erdei lejtőkön száguldasz le, vagy végigtekersz egy buckákkal teli földúton. Mindkét mutatványhoz szükséged lesz egy megfelelő kerékpárra. Hogy milyen biciklit válassz? Most megtudhatod!

DownHill bicikli

Down-hill jelentése: hegyről lefelé! Ez a két szó tökéletesen lefedi az ilyen durva terepviszonyok között űzhető extrémsport lényegét. Persze különleges terepre, kivételes képességű bicikli dukál. Így megalkottak egy hosszú tengelytávú, extrán megerősített vázú, hosszú, 150-240 mm-es rugóúttal rendelkező első és hátsó, összteleszkóppal felszerelt, nagy tömegű kerékpárt, ami már sokkal jobban megfelel a hatalmas igénybevételnek.

Az újabb DH kerékpárok különleges felszereltségük dacára  átlagosan kevesebb mint húsz kilogrammot (18-24kg) nyomnak. Ez a tulajdonság a bicikli meredek lejtőkön való terelgetésében nagy könnyebbség, viszont városi, vagy mindennapos használatra alkalmatlanná teszi a bringát.

Egyébként DH biciklivel a város közlekedés legalább annyira ellentmondásos, mint Hummer H1-el a Hungária körúton jaszkarizni, mivel ezeket a szerkezeteket a durva terepkörülmények közé tervezték. Meg persze az sem elhanyagolható érv az eredeti célra történő használat mellett, hogy a DH bringák lassúak városban, és hamarabb ellophatják alólunk.

A Downhill a hegyikerékpár sport olyan extrém ága, ahol a kerékpárosok motoros bukósisakot, kar és lábvédőt, valamint test és gerincvédő protectort viselnek. Lényege pedig, hogy erősen lejtős, kövekkel, ugratókkal telitűzdelt pályán minél örültebb tempóban, lehetőség szerint borulás nélkül leszáguldjanak a bringások.

 

 

Az extrém hegyikerékpár, és maga sport is egyaránt a DH, vagyis downhill elnevezést kapta.

Dowhnill bringakínálatért klikk ide!

 

Trekking, avagy a túrakerékpár

Hétköznapi használatra a trekking kerékpárok a legpraktikusabbak, mivel ezekben a kétkerekűekben megfelelően keverednek a városi és a hegyi biciklik jó tulajdonságai. Egyesítik a sportosságot a komforttal. Helyt állnak úttalan utakon, hosszú túrákon, és egy könnyed városi tekerés sem okoz gondot nekik. Kisebb- nagyobb emelkedők legyőzése nem jelent vele problémát, mindaddig, amíg szilárd burkolat van a kerék alatt, mert elsősorban szilárd burkolatú, esetleg föld- vagy murvás útra való. Kényelmes és könnyű, így hosszú távú kirándulásokra is kiválóan alkalmas.

 

 

 

A túrakerékpár vázgeometriája stabil és kényelmes, ötvözve a magas építésű, erős vázzal. Ez mellett csomagtartója súlyos csomagok szállítására is nagyszerűen használható. További ismertetőjegyei a sárvédő, a láncvédő, néhány esetben teleszkóp és a tárcsafék. Az úttal közvetlen kapcsolatot a nagy -  28"-os kerékátmérő- átmérőjű, kevéssé ballonos, országúti vagy futóbordás mintájú gumik tartják. Ezáltal biztosítva a kis gördülési ellenállást, és a könnyebb haladást.

 

 

Trekking bringákért klikk ide!

Olvass többet a témáról: trekking, merida, downhill, kerékpár