Menü

2010.04.14.     Hozzászólás 0

Csillagtúrák a Balaton Bike Festen

A Balaton északi partjának festői környezetébe várja lelkes túrázóit, a 2010. június 9-13. között megrendezésre kerülő Balaton Bike Fest.

Füred legszebb részein és a Balaton felvidék festői környezetében vezetett különböző nehézségű túrák – Koloska túra, Közepes túra, Hosszú túra, Kilátó túra, Éjszakai túra. Amelyek könnyű, erőpróbáló valamint haladó, edzett montisoknak ajánlunk. Az elveszett kalóriák és energiák pótlása is része a programoknak.

 

Koloska túra
Könnyű túra Füred legszebb részein át a híres Koloska csárda érintésével. A túra aszfalton halad a csárdáig, majd a merészebbek behatolhatnak az erdőbe is. A távot bárki képes teljesíteni. A végén Füred savanyú ásványvizét élvezhetjük.

Útvonal: Füredi móló - Fenyves park -„Piros templom” - Koloska Csárda - Koloska völgy - Fehér templom - Berzsenyi forrás - Füredi móló
                
Táv: 15 km.

 

Közepes túra
Füredet elhagyva, a Koloska-völgy kanyargós ösvényein át a Koloska csárdához jutunk. A Balaton-felvidék egyik legmagasabban fekvő kilátópontjához (Recsek-hegy, Noszlopy Gáspár kilátó) meredek emelkedőn át jutunk el, ahonnan jó látási viszonyok közt Veszprémfajszra, Balatonfüredre és Tihanyra nyílik kilátás. Rövid pihenő után Hidegkútra lejtőzünk, majd kisebb mászással a Nagy-Gellát ostromoljuk meg. Innen pár kilométer száguldás a gyönyörű fekvésű Balatonszőlősi pincék mellett és kis levezetéssel a fesztiválközpontba érkezünk.

Útvonal: Balatonfüred - Koloska-völgy - Recsek-hegy - Hidegkút - Nagy-Gella - Balatonfüred
Táv: 30 km, terep.

 

Hosszú túra
Erőpróbáló túra a Balaton felvidék festői művészfaluihoz. Itt minden a kézművességről szól; borászatok, családi galériák, fazekas műhelyek. Mindez a Balatoni dombság változatos tájain keresztül, erdők, mezők, néhol nehezen járható utak. Szarvasok, őzek, más vadállatok felbukkanása várható. Az elvesztett kalóriák és energiák pótlása is része a programnak. Dörgicsén gulyás, Vászolyon házi tej- és sajt kóstolás a tószínpadon. A túra nagy része terepen halad. Csak megfelelő erőnléttel ajánlott!

Útvonal: Füredi móló - Tótvázsony felé - Zádorvár - Halomhegy - Dörgicse - Vászoly - Pécsely - Aszófő - Füredi móló
Táv: 56 km

 

Kilátó túra
Ezt a túrát elsősorban haladó, edzett montisoknak ajánljuk, nem csak 48 km-es hossza, hanem relatív nagy szintemelkedése miatt is. A túra a Balatonfüred – Hidegkút – Balatonalmádi háromszög által határolt területen halad, érintve a környék legnagyobb hegyeit, melyek tetején felmászhatunk a térség legszebb panorámáival rendelkező kilátóira is.

Elsőként megmásszuk a Hidegkút mellett lévő 431m-es Recsek-hegyet, melynek tetején a Balaton-felvidék egyik legmagasabban álló kilátóhelye található.

Innen már látható következő úti célunk a veszprémfajszi Kálvária-domb (373m).
Felsőörs környékén egy étteremben felkészülünk a további mászásokra.

Következik a 295m-es alsóörsi Csere-hegy, a 327m-es csopaki Csákány-hegy és a 317m-es Tamás-hegy, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik Balatonfüred városára. Utóbbi három hegy mindegyikéről élvezetes, technikás, egy nyomsávos lejtőn száguldozhatunk, hogy ne csak a meredek mászásokról szóljon a túra.

Útvonal: Balatonfüred - Hidegkút - Veszprémfajsz - Alsóörs - Csopak - Balatonfüred
Táv: 48 km

 

Éjszakai túra
A 30 km-es túra megegyezik a közepes túra útvonalával, közepesen technikás terepen halad, ám az éjszakai viszonyok gyakran próbára tehetik a túrázókat. Füredet elhagyva, a Koloska-völgy kanyargós ösvényein át a Koloska csárdához jutunk. Akik csak az éjszakai kerékpározás hangulatára kíváncsiak, itt meg is állhatnak. A túra további része éjszaka nehéznek, bizonyos szakaszokon nehezen járhatónak számít! A vállalkozóbb kedvűek a Balaton-felvidék egyik legmagasabban fekvő kilátópontjához (Recsek-hegy, Noszlopy Gáspár kilátó) meredek emelkedőn át jutnak el. Rövid pihenő után Hidegkútra lejtőzünk, majd kisebb mászással a Nagy-Gellát ostromoljuk meg. Innen pár kilométer száguldás a Balatonszőlősi pincék mellett és kis levezetéssel a fesztiválközpontba érkezünk.
Első, hátsó lámpa kötelező ezen a túrán! Olyan lámpa ajánlott, amiben nem csak egy pár kis led pislákol, hanem látni is lehet vele. Az idő is hűvösebb, mint nappal, megfelelő ruházat javasolt.

Útvonal: Balatonfüred - Koloska-völgy - Recsek-hegy - Hidegkút - Nagy-Gella - Balatonfüred
Táv: 10/30 km

Olvass többet a témáról: csillagtúra, balaton bike fest, kerékpár