Menü

2009.04.29.     Hozzászólás 0

Cross, Freestyle, Flatland, satöbbi - BMX kalauz

Egy különleges, könnyen kezelhető, fordulékony kerékpár látta meg a napvilágot a hatvanas évek végi Amerikában, amit a fiatalok nagyon hamar megkedveltek. Az új kerékpár, egy új, látványos sportágat teremtett... BMX

Egy különleges, könnyen kezelhető, fordulékony kerékpár látta meg a napvilágot a hatvanas évek végi Amerikában, amit a fiatalok nagyon hamar megkedveltek, mivel képessé tette őket fenomenális mutatványok bemutatására. Az új kerékpár, egy új, látványos sportágat teremtett, amely tavaly már ott volt a pekingi Olimpia versenyszámai között.  Hogy miről is lesz szó a következőkben? Természetesen a BMX-ről!

 

BMX kerékpár típusok

A BMX kerékpárok az elmúlt négy évtized alatt látványos fejlődésen mentek keresztül. Az eleinte azonos méretre gyártott bmx-eket újratervezték, és különböző méretekben kezdték gyártani, a használójuk méretére és súlyára tekintettel. Megjelentek: Mini, Expert, Junior, Pro L, Pro XL és Pro XXL méretben. Az első kerékpárokat 20”-os kerekekkel szerelték, de hamarosan megjelentek a 24”-os kerekű Cruiser bmx-ek is. Ma mindkét típust rendszeresen használják a versenyzők.

A BMX két fő ága

Az egyik a BMX Cross, amely egy kanyarokkal, és ugratókkal sűrűn tűzdelt pályán zajlik. A leggyorsabb versenyzők elérhetik az 55 km/órás sebességet is. A verseny szerevezők a legkisebbektől - a hatévesek mezõnye - a legidõsebbekig - a negyvenöt éven felüliek - is indítanak külön futamokat. A fiúkat és a lányokat természetesen külön versenyeztetik.

Az indulok számára előírt kötelező védőfelszerelések a következők: Hosszú nadrág, hosszú ujjú mez, valamint kesztyű, és sisak. A versenyzõk az alapfelszerelést kiegészítve gyakran használnak mellvédõt, térd és könyökvédõt, sípcsontvédõt, szemüveget.

 

A BMX Freestyle a következő alágakra bontható:

- A Flatland, amely látványos egyensúlyi elemek végrehajtását jelenti sík talajon. Ennek a stílusnak a modern változatát az amerikai Kevin Jones fejlesztette ki.

- Halfpipe: félcsövezés (Vert), mini félcsövezés(Miniramp)

- Street: az egyik legizgalmasabb ága, ebbe a stílusba beletartoznak ugrások, korláton csúszások, és egyéb egyensúlyi elemek bemutatása különböző utcai és speciális, skate parkokban található elemeken.

- Dirt: ugratás különböző földből készült ívekről.

 

 

Kronológiai áttekintő

1960

Amerikában az 1960-as évek végén tehetséges, bátor, és a motokrossz iránt nagyfokú vonzódást érző, ámde megfelelő pénzmaggal nem rendelkező fiatalok, megalkottak egy könnyen kezelhető, nagy teherbírású, fordulékony kerékpárt, amellyel képessé váltak, az addig csak motorral megvalósítható mutatványok végrehajtására. Az újonnan kialakult sportág elnevezése egy szóösszetételből született, amelynek első betűje a „B” a kerékpárt, az „M” a motort és az „X” a kettő keresztezését jelöli. A három kezdőbetű összeolvadásából jött létre a BMX kifejezés.

1970

1970-es évek elején a BMX különálló sportágként egyre nagyobb elismerést vívott ki magának, aminek hatására beindult a versenyek szervezése. A rendezvények gyorsan közkedvelté váltak, kiváltképp a napsütötte Kaliforniában.
Alig tíz évvel „születése” után, a BMX megvetette a lábát az öreg kontinensen is, így 1978-ban több más ország mellett Európában is bevezették.

1981

1981 meghatározó év volt az új sportág életében, mivel megalakult a BMX nemzetközi szervezete az IBMXF, melynek küldetése, hogy hivatalosan képviselje a BMX sportágat.

1982

Az évek előrehaladtéval mindenki előtt világossá vált, hogy a BMX túlnőtte magát azon, hogy a Moto-Cross pénztárcakímélő válfajaként tartsák számon. Sokkal inkább a kerékpáros sportágak egy újdonsült, és közkedvelt szerepében tetszelgett. Ennek köszönhetően az első világbajnokságot már 1982-ben megrendezték

2008

A következő, és vitathatatlanul legnagyobb előrelépést jelentette az, hogy 2008-ban a BMX Cross bemutatkozhatott a pekingi olimpiai játékokon.

Forrás: bmxesek.hu

 

 

BMX bringakínálatért klikk ide!

 

Olvass többet a témáról: freestyle, bmx