Critical Mass kerékpáros felvonulás

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/03/27
Idén is megrendezésre kerül a Critical Mass kerékpáros felvonulás Budapesten, Pécsett, Kaposváron, Orosházán, Debrecenben és Győrött. A mozgalom céljai: Fel kívánjuk hívni a figyelmet az egyre inkább sűrűsödő és lassuló, ráadásul jelentős környezetszennyezéssel járó motorizált városi közlekedés válságára.
Hirdetés


Alternatívát szeretnénk kínálni a mindennapos dugókban veszteglő autósoknak, bátorítva őket, hogy ha csak tehetik, használják a gyors, olcsó, egészséges és környezetbarát kerékpározást közlekedésük során.
Szeretnénk, ha a kerékpár megítélése kitörne a sport- vagy játékszer kategóriából, és a nyugat-európai városokhoz hasonlóan mi is felfedeznénk benne a praktikus közlekedési eszközt.
Jól tervezett kerékpárutakat, kerékpárosok számára is biztonságosan használható autóutakat, szállítási és tárolási lehetőségeket szeretnénk.
Direkt politizálás nélkül - csupán a jelenlétünkkel - hatni kívánunk a mindenkori város- és kerületfejlesztési irányvonal kidolgozóira annak érdekében, hogy az ehhez hasonló rendezvényeken tömegesen megjelenő, a napi kerékpáros közlekedést gyakorló, vagy igénylő emberek szükségeit is figyelembe vegyék munkájuk során.
Sokunknak van autónk. Rendezvényünk így természetesen nem az autósok ellen irányul, hiszen a statisztikák szerint legtöbbjük egyben kerékpártulajdonos is. Fontos célunk azonban az ésszerű autóhasználat széleskörű népszerűsítése.
Az első CM 1992 Szeptemberében volt San Franciscoban 48 résztvevővel. A felvonulásokon havonta kb. 75%-kal többen jelentek meg, így 1993-ra 500 körüli résztvevővel jól ismertté vált a városi bringások körében, ám a városi hivatalnokok nem foglalkoztak vele. Néhány hónap múlva más városokban is elkezdődtek a felvonulások. Manapság a világ többszáz városában, gyakran kéthetente, havonta tartanak felvonulásokat, több tízezren pattannak nyeregbe világszerte.
A Critical Mass név Ted White 1992-ben készült Return of the Scorcher című dokumentumfilmjéből származik. A kerékpárosokról szóló film egyik jelenetében George Bliss egy tipikus kínai helyzetet elemez, ahol a bringások nem tudnak átkelni a kereszteződésen a folyamatos keresztirányú autóforgalom miatt. A lámpa nélküli csomópontban folyamatosan gyűltek a várakozó kerékpárosok, míg számuk elég nagy lett ahhoz - elérte a kritikus tömeget ahogy Bliss fogalmazott - hogy mindannyian egyszerre elindulva sikeresen átkelhessenek elállva az utat a keresztben közlekedő autók elől.
A Critical Mass mozgalom politikamentes!
Nem vádol vagy dicsér egyetlen pártot, vagy politikust sem a közlekedési rendszer fejlesztése vagy annak elmaradása miatt. Ezt megteszik más erre hivatott szervezetek és a sajtó.
Tehát aktívan nem politizálunk, de nem titkolt szándékunk, hogy irányt mutassunk a politikának. Célunk az, hogy a választók tömege láttán a város- és környezetpolitikai döntések meghozatalakor minden politikusnak eszébe jusson amit a felvonulás napján láttak, és megtegyék ajánlataikat a benzinközpontú városképet elutasító szavazók tömegeinek is.
A Critical Mass mozgalom lényege éppen az, hogy elérje azt a kritikus méretet, ami már kibillenti a megszokott keréknyomból a közéletet és kénytelen a tényleges tennivalókról beszélni.
Vörös Péter
criticalmass.hu

Forrás: Fittség.hu
Hirdetés
Hirdetés