Balatoni kerékpár körút - kormánybiztoshoz fordul az SCD vezérigazgatója Hír

turizmus.com
2007/10/29
A balatoni kerékpár körút rossz állapota miatt a kerékpárügyi kormánybiztoshoz fordul magánemberként az SCD Balaton Holding Zrt. vezérigazgatója. Csákvári Árpád szerint addig nem szabadna újabb balatoni kerékpárút fejlesztéseket tervezni, ameddig a meglévő körút több helyen ápolatlan, balesetveszélyes és rosszul kitáblázott.
Hirdetés

Megjegyezte, hogy az Ederics és Szigliget közötti hidak hiába szorulnak sürgős felújításra, nincs rá pénz. Mivel a Balaton Szövetség és a BRIB jelzéseire sem történt az ügyben előrelépés, és az új turisztikai pályázati lehetőségek sem kínálnak megoldást a problémára, az SCD vezérigazgatója Bodor Ádám kerékpárügyi kormánybiztos segítéségét kéri ahhoz, hogy a jövő szezonra megszűnjenek az áldatlan állapotok.

Hatvani Miklós, a Balatoni Szövetség ügyvezető alelnöke szerint több balatoni önkormányzatnak jelent problémát, hogy a bicikliutak karbantartásához, felújításához nem jár, és pályázatokon sem nyerhető állami támogatás. Véleménye szerint a megoldást a jogszabályi háttér módosítása jelentené: vagy visszakerülnének állami tulajdonba a települések közötti bicikliút-szakaszok, vagy pedig az önkomrányzatok megfelelő forrást kapnának a fenntartási feladatokra. Az erről szóló javaslatot a szövetség még júliusban eljuttatta a gazdasági és közlekedési tárca vezetőjéhez, azonban a levélre nem kaptak választ.

Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) elnöke elmondta, hogy az ügyben a parlament környezetvédelmi bizottságának elnökéhez, Katona Kálmánhoz fordultak a közelmúltban. A politikus ígéretet tett arra, hogy hamarosan javaslatot terjeszt a kormány elé arról, hogy az önkormányzatok számára szükséges lenne forrást biztosítani a bicikliutak fenntartásához.
Hirdetés