A 100 hágósok klubja

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/10/28
Gondolom, nem csak én nem tudtam, hogy mi is az a „100 hágósok klubja”. Kíváncsiságom nem hagyott nyugodni, ezért utánanéztem, s szerencsémre megtaláltam a választ a kérdésre! Györgyi Gábor 2004 októberében első magyarként a francia Club des Cent Cols / Száz hágósok klubjának tagja lett.
Hirdetés


[ful Történelem]
- 1970-ben, az Alpokban, Grenoble közelében, a Luitel hágó kerékpáros megmászásakor született meg a klub alapítás ötlete. Daniel Legat (tagsorszám: 6) javasolta túratársainak, hogy azt az eseményt, hogy 100. hágóját mászta meg (egy másik társa pedig közölte, hogy ő már 150 hágót gyűrt le) egy nevezetes eseménnyel tegyék kerekké. Ezen a délelőttön született meg a 100 hágósok klubja.
- 1971: Újsághirdetésben érdeklődtek aziránt, hogy mások is rabjai-e a hágóbringázásnak. 200 válasz érkezett, mely tovább bátorította, ösztönözte őket.
- 1972: elkészül a Működési Szabályzat. (Szellemiségük: egyszerűség, barátság, közös élmények megosztása, információátadás) Ezek az elvek azóta is megmaradtak.
- Évenként megjelenő újságjuk van
- Első nagy példaképük: Marcel Bioud, aki 842 különböző hágót mászott meg.
- 1973: Marcel Bioud a klub tagjainak egy útvonallistát javasolt a hágókról (Észak-Alpokról), ez a lista 1974-benkibővült a Pireneusokkal.
- 1974: Milliméterpontosságú koordinátákat adtak meg a hágókról készítendő térképekhez.
- 1974 ősz: 1. országos találkozó (150 tagból 80 volt jelen)
- 1975 augusztus 7: Második találkozó egy hágó tetején - erről már egy helyi újság is tudósított.
- 1977: a francia Tvcsatorna, a TF1 egy 1 órás riportot sugárzott a klubról, mely helyszíne szintén egy hágón volt. A riport nagy nyilvánosságot hozott a klubnak.
- 1978-ban a klub "specialistáitól" kapott információk alapján készült el a Franciaországban található hágók listája (1368 db)
- Folyamatban van más országok hágólistáinak elkészítése is; Svájcé, Olaszországé és Lichtensteiné el is készült már és természetesen hozzáférhető, megrendelhető.
- 1997-ben adminisztratív okból egyesületet alapítottak, amely biztosítja, hogy függetlenek legyenek. Ez év óta tagjai a Francia Kerékpáros Egyesületnek.
- A 100 hágósok klubjának / egyesületének tagjai szerte a világon büszkén hordják emblémás mezüket, mely mára már ismert és kedvelt lett.
- 2000-ben 20 nemzetből 5100 tagjuk volt. (2004-ben Magyarországról is meglett első tagjuk, jómagam, Györgyi Gábor személyében)
Rengeteg olasz is csatlakozott hozzájuk.

--------------------------------------------------------
Itt a hosszú hétvége! Ha kedvet kaptál 1-2 hágó legyűréséhez, de még nincs ötleted merre is indulj, nézd meg az Útvonalajánlóinkat!
--------------------------------------------------------
Olvasd el a Szabályokat is! [ful Szabályok]
1. szabály: A 100 hágósok klubjához (Club des cent cols) való csatlakozáshoz legalább 100 különböző hágón kell kerékpárral átkelned.
2. szabály: Csak azokat a hágókat lehet figyelembe venni az összesítés számításakor, melyek neve "hágó" vagy ennek helyi, regionális, vagy egyéb nemzeti fordítása (Györgyi Gábor, pl: hágó, nyereg, sedlo, przelecz, col, cormet) ÉS * Neve fel van tűntetve egy térképen (Franciaország esetében Michelin vagy IGN, más országok esetében ennek megfelelő térképek) VAGY
* A hágó neve szerepel egy táblán, vagy útjelzőn.
3. szabály: A hágó bármekkora magasságú lehet. Ugyanakkor legalább 5 db 2000m-nél magasabb hágónak kell szerepelnie minden 100 hágó között.
4. szabály: Tetőpont, orom és hegycsúcs nem vehető figyelembe (Györgyi G. pl: La Plagne, Alpe d'Huez)
5. szabály: A Klub tagjai által megadott hágók teljesítése a Becsületességen alapul. Hiszünk a kerékpárosok sportszerűségében, azokéban, akik saját örömükre szeretnek kerékpározni és a hegyek között időt tölteni.
6. szabály: Minden évben október 1 és február 1 között minden tagnak el kell küldenie: * első évben: kerékpártúrázó karrierje alatt kerékpárral teljesített összes hágó listáját (legalább 100 db-t, amelyből legalább öt 2000 méteres vagy magasabb.)
* következő években: év során átkerekezett új hágók listáját.
7. szabály: A listákat a 100 hágósok klubjának választmánya hagyja jóvá, amelynek megvan a joga, hogy megtagadja azon hágók elfogadását, amelyek nem szerepelnek a referencia-katalógusában. (pl. Francia hágók katalógusa) Véleményeltérés esetén a tárgy / téma az Etikai és��.Bizottság (CERP) elé kerül, mely meghozza a végső döntést. (ld. 2. Megjegyzés)
8. szabály: A regisztrációs díj 15 EUR (változhat), mely lehetővé teszi, hogy az új tag az első évben kapjon:
- személyre szóló, számozott 100 hágó diplomát.
- Klub medált
- Az aktuális Klub magazint.
- Az aktuális éves "100 hágó info" nevű kiadványt. Következő években a tagdíj 10 euro (változhat), mely lehetővé teszi, hogy a tag megkapja az aktuális magazint, az éves "100 hágó info" nevű kiadványt és megjelenjen a Klub Dicsőségtábláján.
9. szabály: Minden évben, általában augusztus 15-ére, egy nemzetközi találkozót szerveznek egy új, vagy egy híres hágóra.
10. szabály: A Klub 6384 számon tagja a FFCT-nek, a Francia Kerékpártúrázó Szövetségnek. Ezzel joga van biztosítást is tartalmazó szövetségi sportengedélyek kiadására, amely szavazati jogot biztosít a klub éves közgyűlésein.
11. szabály: A klub sosem kreál hágót (lásd 3. Megjegyzés ), mert nincs felhatalmazva rá. Sőt, arra kéri tagjait, hogy tartózkodjanak attól, hogy saját kezdeményezésre hágót kreálnak. Franciaországra a "Francia Hágó Katalógus" a Klub által elfogadott hivatalos hágólista. Minden évben a Klub módosítja a listát a Klub megfelelő szervezetével / bizottságával (CERP) és közzéteszi a kiegészítést (az interneten is).
Európai országok esetében a Klub vezetés minden országra kiválaszt egy önkéntes-csapatot, melynek célja, hogy létrehozzanak egy, országukra vonatkozó hágólistát. Ezek a listák a Klub Játék / Részvétel szabálya figyelembevételével készülnek.
A legfőbb bizottság / szervezet (CERP) érvényesíti a listát, amit a Klub hivatalosan is közzétesz.
Minden tag becsületbeli ügye ezen szabályzat tiszteletben tartása. Az új tag első listájának megküldése egyben hallgatólagos "szerződés" ezen szabályzat szabályai által.
12. szabály: Az új tagok minden levelüket, a hágók listáját és a tagdíjat az alábbi címre küldjék:
Forrás: www.gyorgyigabor.hu
--------------------------------------------------------
Itt a hosszú hétvége! Ha kedvet kaptál 1-2 hágó legyűréséhez, de még nincs ötleted merre is indulj, nézd meg az Útvonalajánlóinkat!
--------------------------------------------------------

Hirdetés
Hirdetés