A markolatok ERGONómiája Hír

A markolatok ERGONómiája Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2019/07/23
Fáj a kezed, csuklód bringázás végére? Ezt mindenképp olvasd el akkor!
Hirdetés

Egy korábbi felmérés szerint, tíz kerékpárosból 9 érez valamilyen fájdalmat a testében tekerés végére. Ezek többnyire azon három pontban és környékén jelentkeznek, melyeken érintkezünk bringázás során a kerékpárral – azaz a talpnál, az ülepnél és a tenyereknél.

A három pont közül az első kettőnél érintett „alkatrészek”, a cipő és a nyereg folyamatos és számtalan fejlesztéseken mentek már át az utóbbi évtizedben, hogy még ergonomikusabbak és ezzel még kényelmesebbek legyenek. Ám a harmadiknál, a markolat még a mai napig leginkább ugyan az a hengeres tárgy, mint a kezdetekkor. Az anyaga ugyan változott, de formailag túlnyomó részt maradt ugyanaz… pedig az egyik leghamarabb jelentkező fájdalom a tenyérben érződik. Neked is meg van ez az érzés? Gondolnád, hogy ez a fájdalom, zsibbadás egy a kezedhez illeszkedő, ergonomikus markolattal csökkenthető lenne vagy akár meg is szűntethető? Pedig a kézfájdalom egyik legnagyobb forrása a nem megfelelő markolat használata!

 

Miért fontos a megfelelő ergonómia?

1) Növeli a komfortérzeted – a megfelelő testtartással, a testünk különböző pontjaira gyakorolt nyomásokkal vagy azok hiányával, csökkenthető a fáradtsági érzet, és a menetközbeni diszkomfort érzet

2) Növeli a kezelhetőséget – sokkal könnyebben irányíthatóvá és kezelhetőbbé válik a kerékpár, hiszen komfortos és fájdalommentes érintkezés nem vonja el a figyelmünket a fontosabb dolgokról.

 

ergon_tenyer_v.jpg Forrás: Ergon
ergon_tenyer_v.jpg Forrás: Ergon
Kép forrása: Ergon
 

Mi fáj?

A kézfájdalom oka, hogy testtömegünk nagy része kerékpározás közben a kezünkre terhelődik, mely folyamatos és kis területre (tenyérfelület) koncentrálódik. Ez idegeket irrigál, nyom, valamint ereket szűkít vagy zár el. A helyzetet tovább rontja, hogy számos kerékpáros erőteljesen behajlított csuklóval fogja a kormányt – ennek jelei a kisujj környéki zsibbadás, vagy a gyűrűsujjban érzett bizsergés. Szélsőséges helyzetben a teljes kézfej elzsibbadhat.

Megoldást a nyomás nagyobb területen való szétoszlatása, és a kézfej pozíciójának megváltoztatása eredményezheti. Ehhez ismernünk kell a tenyér ergonómiáját.

 

Az ERGONómikus cég

Három tudományág, az ergonómia, a mérnöki tervezés és a dizájn egyesül a német, ERGON cég termékeiben. Az itt dolgozók mindannyian kerékpárosok, így a problémákat saját bőrükön tapasztalhatták, valamint a megoldáshoz szükséges tervezéskor is kerékpárosokként gondolkodnak. Az elhivatottság, a sokrétű ismeret és a közvetlen tapasztalatok révén az ERGON termékek kimagasló minőséget és kényelmet kínálnak.

 

 

A cég termékei az ergonomikus kialakítása nagyban hozzájárulhat a komfortunkhoz, teljesítményünkhöz és közérzetünkhöz. A különböző anyagok valamint ergonómiai ismeretekből eredő formák kombinálásával készülnek az Ergon markolatok, rendkívüli kényelmet nyújtva a bringás számára.

 

Markolj rá

Miután a tenyerünk különböző részeinek más és más funkciója van, illetve ezen részeknek más a teherbírásuk és érzékenységük, a markolatok különböző részeinek is e szerint kell változnia mind formájában, mind tulajdonságában. Az eltérő anyagok, mintázatok és méretek kombinálása révén növekszik a kényelem, és csökken a fájdalom.

 

ergon_kez_v.jpg Forrás: Ergon
ergon_kez_v.jpg Forrás: Ergon
Kép forrása: Ergon

A sárga területek jelölik azon részeket, melyek a markoláshoz szükségesek
A narancssárga terület a váltás során dolgozik
A kék terület a tapadásért felelős kényelmi rész

 

Éppen ezért felhasználási területtől függően az Ergon markolatok kisebb-nagyobb kinyúlásuk révén alátámasztják a tenyerünket, és ezáltal a csuklónknak helyes tartást biztosítanak, eloszlatják az idegekre ható nyomásokat, az érzékenyebb pontokról leveszik a terhelést. Miért más méretű ezen kinyúlás? Mivel a klasszikus kerékpározásnál más mozdulatok és igények merülnek fel, mint például egy All-Mountain vagy Enduro bringás esetében, így előbbinél kényelmes a nagyobb, szinte az egész tenyért alátámasztó kinyúlás, míg ez az utóbbinál zavaró lenne. De ez a kisebb méret is elégséges egy hosszabb lejtőzés során jelentkező égő kar fájdalom csökkentésére és megszüntetésére, de még elég kicsi, hogy ne zavarjon minket a technikás ösvényeken való haladásban.

 

ergon_hand-on-bar_v.jpg Forrás: Ergon
ergon_hand-on-bar_v.jpg Forrás: Ergon
Kép forrása: Ergon
 

A tenyér belső részét domborodó elemek, és ismét más összetételű, ezáltal más keménységű anyagok támasztják alá, mely rész tulajdonképpen nem vesz részt a "kapaszkodásban".

 

Az orvos szerint

Dr. Knoll Zsoltnak (Emineo magánkórház orvos-igazgatója) tettük fel azt a kérdést, hogy miért fontos a helyes kerékpár beállítás, a helyes tartás, és ezek kialakításában mekkora szerepe van a csukló és a kar helyes tartásának?

„A kerékpár geometriájának beállítása alapvető fontosságú a komfortos tekerés érdekében. Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy hosszabb tekerés alatt, akár a csuklónk, akár a nyaki gerincünk vagy akár a lágyéki gerincszakaszunk fájdalmassá válhat. Ennek nem kell így lennie! A kerékpár optimális beállításához kérjük egy szakember segítségét. A markolat szélességének, formájának és átmérőjének, a kormányszár hosszának és emelkedésének, a kormány szélességének és hajlásának, a nyeregcső magasságának és hátranyúlásának, illetve a nyereg dőlésének és pozíciójának akár pár milliméterrel való változtatása nem csak az említett testtájak fájdalmának csökkenését, hanem a teljesítmény növekedését is el tudjuk érni.

A kormány magasságának beállításával nem csak a háti gerincszakasz terhelését, hanem a tüdő átlégzését is tudjuk befolyásolni. Ügyeljünk, hogy csukló állása az alkar meghosszabbított tengelyében legyen. A kézfej tengelye a II-III ujjsugár. Amennyiben az alkar meghosszabbított tengelye nem a II-III sugár között van akkor ez sok esetben csuklófájdalmat, ujjzsibbadást okozhat."

 

Legyen szó akár mountainbike-ozásról, trekkingről, vagy városi kerékpározásról, az Ergon markolatok között megtalálod a kézfájdalmadra a megoldást. A markolatokat keresd a Boneshaker webáruházában.

 

Hirdetés