Menü

2011.07.21.     Hozzászólás 0

A király etap - XVIII. szakasz: Tour de France 2011

A mezőny Pineroloból vágott neki az idei kiírás talán legnehezebb szakaszának.

200 km-re három kiemelt kategóriás hegy jutott, sorrendben: Col Agnel (2 744 m, 23,7 km, 6,5 %), Col d'Izoard (2 360 m, 14,1 km, 7,3 %), Col du Galibier (2 645 m, 22,8 km, 4,9 %). Ezzel az idei legmagasabb pontját is érintette a verseny, illetve minden idők legmagasabban fekvő befutóját ünnepelhették a Galibier csúcsán.

 

Az utóbbi napokhoz igazodva a mezőny megint 50 km feletti távot teljesített az első órában. Ez az eszeveszett tempó aztán alább hagyott, amint kialakult a nap szökése, melyben 16, később 19 kerekes kapott helyett. Az első emelkedő tetejére Iglinskiy ért fel elsőként. Az igazi verseny azonban az Izoard-on kezdődött, melynek a hegyi hajráját szintén Iglinskiy nyerte meg. Andy Schleck ugyanis akkor támadott, mikor még több, mint 60 km volt hátra az etapból, és az Izoard-t csúcsa is messze volt még. A támadásra nem is reagált senki, így a hegytetőn már két perces előnnyel rendelkezett a luxemburgi a riválisaival szemben.

 

A lejtmenetben aztán a szökésben lévő csapattársa, Monfort volt az, aki bevárta Schlecket, így egy elég hatékony duót alkotva egészen az utolsó 17 km-ig haladtak együtt, közben utolérve az élen haladó Iglinskiyt is. Hátul nem úgy nézett ki a dolog, hogy egyáltalán még versenyben lehetnek Andyval, ugyanis sem a BMC-nek, sem a Saxo Banknak nem voltak olyan emberei, akik képesek lettek volna megfékezni a hátrány folyamatos növekedését, melynek egyik látható jele volt, hogy a főmezőny egyre csak hízott, de nem értek utol senkit.

 

81725-Et18_Schleck.jpg

 

Evans elégelte meg a dolgot és 10 km-rel a vége előtt az élre állt, ekkor a különbség 4:30 körül mozgott. Elöl Andy közben magára maradt, senki sem bírta tempóját, de hátul sem tudott senki segíteni Evansnek. Az ausztrál 3 percre tudta ledolgozni a hátrányukat, és a tempójától sorra szakadtak le a nagy nevek, köztük is Sanchez és Contador. A végére csak Basso, Frank Schleck és Voeckler tartotta az ex-világbajnok őrületes menetelését. Nem volt kérdés, Andy Schleck megnyeri a szakaszt, a kérdés csupán annyi volt: mennyivel? 3 km-rel a vége előtt még közel 3 perces előnnyel rendelkezett, de az utolsó métereken szinte halszálkában vergődő Schleck végül további, majdnem egy percet veszített üldözőivel szemben.

A végeredményt kisebb csodaként lehet titulálni, ugyanis Voeckler még mindig meg tudta tartani a vezető pozícióját, igaz csak 15 mp-cel Andy Schleck és 1:08-cal Frank előtt. Az ausztrál Evans 1:12-re követi őket, így a verseny négy esélyese 72 mp-en belül van. Az olasz duó, Basso és Cunego, fej-fej mellett halad közel négy percre Voeckler mögött, míg a spanyoloknak, Contadornak és Sancheznek végleg elszálltak a győzelmi esélyei. Érdekesség, hogy szakasz során 88 kerekes limit időn túl érkezett meg. A versenyigazgatóság ugyan nem zárta ki őket, de 20 ponttal megrövidítették a társaságot, ezzel Cavedish előnye 15 pontra csökkent Rojasszal szemben a zöld trikóért folytatott küzdelemben. A pöttyös trikót őrzi Vanendert, míg a fehéret elvesztő Uran helyére Taaramae lépett.

 

A 19. etap során ugyan csak 110 km vár a versenyzőkre, de a Galibiert a másik oldalról kell megmászniuk, míg a befutó a legendás Alpe d’Huez tetején magasodik majd.

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010