Menü

2017.06.03.     Hozzászólás 0

A kerékpárápoló specialista – BikeworkX

Ha fontos neked a bringád, akkor számít, mivel ápolod.


Kevesen gondolnak bele, hogy kerékpárjuk élettartamát és működését befolyásolhatják, ha megfelelő minőségű és összetételű kenőanyagokat és tisztítószereket használnak. Már pedig nagyon sokat számít, mit kenünk fel, mit fújunk rá, mivel töröljük át. Ráadásul az sem mindegy, hogy az adott szer mihez lett tervezve. Mert más erők, folyamatok és kondíciók találkoznak kerékpározáskor, és más mondjuk motocross során… Éppen ezért érdemes nem csak a minőségi, de a kifejezetten bringás karbantartó, tisztító és ápolószereket keresni.

 

Széles kínálat Csehországból

Szerencsére nem kell nagy kutatás ahhoz, hogy ilyen terméket, termékeket találjunk. A BikeworkX márka név talán egyelőre nincs túlságosan köztudatban, ajánlott jól megjegyezni. 1991-ben alapították meg a cseh Nachazel céget, mely kifejezetten speciális kenőanyagok gyártására fókuszált, helybeni gyártással, magas minőséggel. Aztán 2012-ben a cég egy teljesen új arculatot és márkanevet vezetett be a piacra, BikeworkX néven, mellyel kifejezetten a kerékpárokhoz tervezett termékeket kínálják.

A BikeworkXnél nagy hangsúlyt fektetnek a termékek tesztelésére is. Jelenleg olyan professzionális kerékpárosok és csapatok használják ezeket a szereket, mint például a cseh Merida Bike Team, a Sparta Praha Cycling csapat, a 4ever Team MTB, vagy például Jan Kopka.

 

Minden, ami ken vagy ápol

A termékpalettán természetesen megtaláljuk a láncolajakat is, melyek többféle változatban érhetők el – hisz különböző felhasználási körülmények is adódhatnak.

A lánc karbantartói Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

A Chain Star-palettát a Normal olaj nyitja, mely nem csak ken, de víztaszító és korroziógátló tulajdonságú is, ráadásul a hagyományos láncolajakkal szemben kevesebb ragacsos összetevőt tartalmaz! A gyártó általános, száraz felhasználásra javasolja. Viszont ha a helyzet úgy hozza, és saras, nedves környezetben kell tekerni, akkor használjuk az Extrem változatot, mely még hatékonyabb víztaszító tulajdonsággal rendelkezik, és több ragacsos összetevője van a normál kivitelhez képest. Az extrém száraz és poros helyzetekre pedig ott a Wax, mely szinte láthatatlan, vékony, száraz tapintású filmréteggel vonja be a láncunkat. A láncolajok sorát végül a Bio zárja, mely név a biológiailag lebomló, környezetbarát tulajdonságára utal. Egy kevésbé folyékony anyag, mely a láncok mellett például a bovdenek kenésére is ideális. Mindezek mellett minden Chain Star-termék O-gyűrűk kenésére is alkalmas!

A kerékpár zsírzásra „éhes” alkatrészeihez – mint például az agyak, pedálok, forgáspontok – használjuk a Lube Star-család tagjait. Akárcsak a láncolajaknál, itt is felhasználás-specifikus termékeket találunk. A Titan kifejezetten a titán alapanyagú csavarok rögzítéséhez alkalmas, míg a White zsír magas teflontartalmának köszönhetően a csapágyak kedvence lehet.

Ken és óv Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

Természetesen egy a kerékpárokra fókuszáló cég kínálatából nem maradhatnak el a speciális olajak sem. A szilikonos olaj a villák és rugóstagok, illetve bovdenek karbantartásánál jön jól. A fékeinkhez pedig az ásványolaj eredetű, vagy DOT 4-es fékfolyadékokból válogathatunk. 

 

Még fényesebben

A bemutató elején említésnyire volt szó már a tisztításról is. Mindig nagy vitát kavar bringás-körökben, ha a vasparipa tisztításának módjára terelődik a szó, hogy mivel tisztítsunk. Sokan a házi mosószerekre esküdnek, de aki már valaha próbált kerékpár-specifikus tisztítószert, az szerintem soha többet nem nyúlt a konyhapultra később.

Tisztít és fényesít Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

A különböző kenőanyagok, por, víz, esetenként izotóniás ital maradványok keveréke kellően makacs szennyeződés tud lenni ahhoz, hogy az egyszerű szerektől ne hatódjanak meg. Plusz a fényezésünkre is hatással lehet egy nem arra tervezett anyag. Mert hát nem lenne őszinte a mosolyunk, ha a fényes lakkozást itt-ott megmarná a mosószer, nem?

A BikeworkX Clean Star-széria ezen aggodalmakat és gondokat az emlékeink zavaros ködébe hagyja veszni. Könnyedén oldja fel a szennyeződéseket, majd pedig a Shine Star – matt és fényes lakk specifikusan – konzerválja a felületet.

 

Szóval ha fontos neked a bringád, akkor számít, mivel ápolod. Már pedig megfelelő szereket könnyű találni, míg ilyen gyártók vannak, mint a BikeworkX.

Ajánló